Dr. Papp László

Állatorvos,

Dombrád

szszb_13-74_dr_papp_laszlo.jpgHumán érdeklődése ellenére az állatorvosi pályát választotta dr. Papp László, Dombrád körzeti állatorvosa. Igaz, Kisarban a nagyszülők állattartással foglalkoztak, nem volt nehéz megszeretni a jószágot a felnövekvő kisgyermeknek. Egészen korán elhatározta, hogy ezt a hivatást gyakorolja felnőtt korában.

1959-ben született Kisarban. Édesanyja, lánynevén Tóth Vilma, az öregek napközi otthonának vezetői beosztásából vonult nyugdíjba. Édesapja, néhai Papp Andor, református lelkészként szolgált például Nagyváradon, Szeghalmon, Mándon, Kömörőn. Zoltán öccse kertész üzemmérnöknek tanult. Felesége, Kocsis Valéria, pénzügyi főiskolai végzettséggel a zsebében második diplomáját pedagógiából szerezte, napközis nevelőként tevékenykedik. Két gyermek született a házasságukból, László 2002 júniusában érettségizik, és a közgazdaság-tudományi egyetemre készül. Melinda tizenhat éves, a jó nevű nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban angol szakon tanul.

Az Állatorvos-tudományi Egyetemen 1982-ben vette át a diplomáját dr. Papp László, és az akkor fénykorát élő Balkányi Állami Gazdaságban kezdte el a szakma gyakorlását. Ezután válaszút elé került, szóba jött egy dombrádi állás. Ránézett a térképre, s nagy örömére a Tisza ugyanúgy az akkor még falu mellett hömpölygött, mint Kisarban. Eldőlt a kérdés, s 1986 óta az azóta városi rangot elnyert Dombrád, valamint a szomszédos Újdombrád és Tiszakanyár körzeti állatorvosaként dolgozik. Ma hatósági feladatokat is ellát, ellenőrzi a hatósági húsboltokat, az állatszállítást, de még a húsvizsgálat is a teendői közé tartozik.

Amikor jó másfél évtizede a térségbe érkezett, akkor a Kisvárda és Záhony környéki falvak a legnagyobb állattartó vidéknek számítottak. A nagyüzemi – termelőszövetkezeti és állami gazdasági – állattartás mellett szinte minden háznál foglalkoztak állattenyésztéssel. Akkoriban 2 ezer sertés, 200–250 szarvasmarha, 100 ló jelentette az állomány zömét. Lovat már csak nosztalgiából tartottak a gazdák. Nem járatták meg naponta, túletették és törvényszerűen köszöntöttek be a betegségek. Mára szinte csak saját felhasználásra tartanak állatot.

Átalakult az állatállomány összetétele. Egyre jelentősebb hányadot képvisel a kisállattartás, a dísz- és a hobbiállatok hódítanak. Soha ennyi kutyát, macskát nem tartottak a házaknál, mint manapság. Még abban is változott a divat, hogy a nagytestűek és a vérebek „lefutottak”, előtérbe kerültek az eddig nem látott fajták. Olyan nagy méretet öltött a kisállattenyésztés, hogy dr. Papp László is elgondolkozott egy ambuláns rendelő létrehozásán. A tervezésen túljutott, 2003-ban nyitja meg a lakása kertjében megépítendő ambulanciát. Számos olyan beavatkozásra lehetőség nyílik, amelyeket a jelenlegi körülmények miatt nem tud megtenni. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mintegy 20–25 ilyen ambuláns rendelő található. Ezek megléte is működése igazolja a megváltozott állattartási szokásokat.

A doktor úr jó pár tanfolyamon bővíti szaktudását, hogy az állatgyógyászat napi aktualitásaival megismerkedjen, az új eljárásokat ne csak megismerje, hanem a gyakorlatban is alkalmazni tudja.

Mint mondja, meglehetősen nehéz fizikai munkáról van szó, hisz például az elletés nem könnyű. Ennek ellenére nőiesedik a szakma. Mikor elkezdte az egyetemet, a hallgatók negyede tartozott a gyengébb nemhez, a legutóbbi tanévben már háromnegyed részt lányokat vettek fel. Bár ha azt a jelenséget nézi, hogy a kisállattartás lassan kiszorítja a hagyományos, nagyüzemi állattenyésztésből az állatorvosra háruló feladatokat, akkor nem annyira rossz a helyzet. Az mindenesetre tény, hogy az elmúlt évtizedekhez képest mérhetően visszaesett az állatorvosi pálya presztízse. Fizikailag, idegileg is nehéz, a körzeti állatorvos állandó készenléte pedig külön megnehezíti a szakma mellett a hagyományos hétköznapi családi élet idő- és programbeosztását.

Papp doktor úr kedvenc állata a ló, bár nem tudja, miért szereti ezeket a nagyon intelligens állatokat. Szabadidejében a természetet járja, kirándul. Rendszeresen hódol régi szenvedélyének, a humán érdeklődésből fakadó színjátszásnak. Kisvárdán igen sikeresen működik sok éve a Dokto-rock együttes, amelynek tagja Papp László. A próbák, az előadások kikapcsolódást és egy másfajta tanulást jelentenek. A színészet világa nem pusztán kikapcsolódás, hanem a lélek kirándulása egy régen a tudat alatti területre száműzött szenvedélynek. Gyakran nehéz összeegyeztetni a próbákat, az előadásokat a szakma hétköznapjaival.

Sokoldalúságát bizonyítja, hogy a közélet kérdései is foglalkoztatják. Még a rendszerváltás utáni első szabad választás idején lett a Magyar Demokrata Fórum Megyei Választmányának tagja. Emellett a Vöröskereszt dombrádi szervezetének elnöke, a polgárőrség alelnöke. Akkor érzi jól magát, ha minél többet munkálkodhat a közösségért.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése