Kozmáné Kasza Veronika

Polgármester

Dombrád

szszb 29 és Kozmáné Kasza Veronika.jpgJó-e, ha a közügyek intézésében több a női vezető? Kozmáné Kasza Veronika pályája hathatós bizonyítékkal szolgál a kétkedőknek.  Ahogy mondja, „a polgármesteri tisztség a nap 24 óráját leköti, és ezáltal teljes embert kíván.” Beszélgetésünk alatt szinte folyamatosan csörgött a telefon, valaki mindig kopogtatott az ajtón, Ő pedig kedvesen, előzékenyen, ugyanakkor tapasztaltan és határozottan adott választ a felmerülő kérdésekre, és oldotta meg a problémákat.

Sorsának alakulásáról azt mondja, már a gyulaházi általános iskolában megszokta, hogy tanulmányi és sportversenyekre járt, kézilabdázott és szavalt, népitáncos volt, az elmúlt 35 évben pedig ebben a régi új városban köztisztviselő, és immár harmadik ciklusban polgármester. „Dombrád város nekem mindent jelent, itt lettem felnőtt, családos, itt telepedtem le… Dombrádnak minden utcáját, minden egyes családját ismerem, ismerem gondjaikat, örömeiket.”

Beszélgetésünkben összekapcsolódik a város és a család. A kisvárdai Bessenyei György gimnáziumban érettségizett, aztán jelentkezett a tanácsakadémiára, ahol igazgatási ismereteket tanult, hogy a közigazgatásban helyezkedjen el. Majd a férjét, Kozma Lászlót, követte Dombrádra, aki jelenleg egy mezőgazdasági, műszaki vállalkozást vezet. Ő nyolc évig volt a képviselőtestület tagja, így segítője a település fejlesztésében.  Mindketten vallásos elkötelezettségben élik mindennapjaikat. Kozma László jelenleg is a Református Egyházközség presbitere, míg a polgármester asszony a katolikus karitász helyi szervezetében tevékenykedik.

Két fiúk a pataki református gimnáziumban tanult, majd főiskolai diplomát szerzett. Zsolt már nős, Simon Annamáriával két szép gyerekük van, és közgazdászként, Kisvárdán, a tankerületi igazgatóságon (KLIK-ben) dolgozik. László Gödöllőn rendőrtiszt. A polgármester asszony büszkén beszél róluk, örül, hogy megtalálták a pályájukat, két unokáját pedig rajongásig szereti.

Fiaival együtt ő is továbbtanult. A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán 2005-ben diplomázott.

Egy pillanatra odakoncentrál a körülöttünk zajló hivatali ügyekre is, aztán mosolyogva mondja, megszokta, hogy többfelé figyeljen egész nap.

Dombrád a Tisza gyöngye. Itt nagyon jó a föld, ezért igyekszünk feléleszteni a régi termelési hagyományokat, pl. a fokhagymatermelést, aszalást. Ezek szerepelnek a Dombrádi Fűszer Kft céljaiban is. Szerencsére itt nem oszlott fel a téesz, hanem átalakult. A Domka 2003. Zrt. ma is több mint száz embernek ad munkát. Fejlesztjük a vendéglátás infrastruktúráját, kihasználva legnagyobb lehetőségünket, a Tisza parti turizmust is. Most a Leader együttműködésben, (amelynek alelnöke vagyok) Vásárosnamény, Tuzsér és Dombrád, közös fejlesztésében kikötőket alakítunk ki, hogy a helyi sportélet (a vízi sport) feléledjen, és egyre több turista jöjjön ide. A közmunkát úgy igyekszünk megszervezni, hogy mindenki érdekét szolgálja.  Milliárdos nagyságú a költségvetés, de a beruházások érdekében igyekszünk minél több pályázati forrást lehívni.”

2000-ben lettünk város, bár mindig is nyüzsgő, élettel teli központi település voltunk, vásárokkal, élénk gazdasági és kulturális élettel. A lakosok maguk is részt vesznek a közösségi programok megszervezésében. Dombrádon jelenleg 10 civil szervezet működik. A Kossuth Egylet szervezésében, a református templomban minden évben neves előadók koncertjei köszöntik Szent István ünnepét.”

A turisták felkereshetik a Horváth József Alkotóházat és Helytörténeti Kiállítást, a Vasúti Emlékmúzeumot, a Képtárat és a múltat idéző szobrokat, emlékműveket. „A kitelepítésekkor 400 pesti gulágja volt Dombrádon, a turulmadárral díszített hatalmas márványtömb emlékmű erre emlékeztet minket.”.

Szeretném, ha ismét oktatási központ lennénk. Volt itt régen polgári és szakiskola, és ma is sok diák tanul. Nagyon szeretném, ha a közeljövőben a szakképzés is helyben történhetne, ez nagy előrelépés lenne a fiatalok megtartása érdekében. Ha megtalálják számításukat, látnak maguk előtt jövőképet, amelyben számítanak rájuk, akkor itthon fognak maradni.”

„Dombrád mikrokörzeti központ, kormányablakkal, ami a helyiek kényelmét segíti. A városnap („Csülkös nap”) előestéjén mindig valamilyen rekordot állítunk fel. Eddig háromszor döntöttünk palacsintasütési rekordot, egyszer a leghosszabb rétes sütési, a közös tűznél legtöbben szalonnát sütők eredményét, idén pedig a Tisza töltésén a 600 m2 területű aszfaltrajz rekordját. Lassan már a rekordok városa cím sem elérhetetlen számunkra. Én eddig már 500 párt adtam össze, de a független pesti anyakönyvvezetők ennél biztosan többet” – mondja. 

Saját terveit hallgatva megállapítom a család, a tanulás, a hitélet, a hivatástudat, az egészséges életmód, a hagyományok és az emberek mérhetetlen tisztelete és elfogadása része és ötvözete Kozmáné Kasza Veronika életének.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése