Legény Miklós

Polgármester,

Tornyospálca

szszn_12-192_legeny_miklos.jpgA Nyírség északi peremén, az ún. „tiszakönyöki” kistájban fekszik ez a közel háromezer lelket számláló település, amely mintegy 5–6 ezer éve lakott terület. Az „Őr-hegy” környékén értékes rézkori leleteket tártak fel. A község neve szláv eredetű, (Pálcza, Palicza). Jelenthet lapos, mély fekvésű területet, meg a cseh-huszita értelmezésben jelenthet „ujjakat”, amelyek a falu címerében is megjelennek.

A falu első említése 1355-ből való, bár minden bizonnyal a honfoglaló magyarság kabar törzse ezen a területen szállt meg. Az ősi falu a mai református templom környékére tehető. A XVI. században Losonczi-birtok, később a Forgách grófok uradalmához tartozott. A református templom a XV. század első felében épülhetett, tornyát 1803-ban emelték, 1808-ban lett kész, ekkor került rá zsindelytető. Faharanglábat a kőtorony építését megelőzően már korábban építettek, hiszen a község pecsétje ezt már ábrázolja. Itt lelkészkedett a környék első református esperese, Csengeri János. Az 1700-as évek végén számos rutén települt ide. A görög katolikus templom késő barokk stílusú, 1807-ben épült. A templomban több XVII. századi misekönyv található. A római katolikus templomot 1927-ben szentelték fel. A településen 1920-ban állítottak emlékművet az I. világháborúban elesett hősök tiszteletére. A szobor Vas és Pongrácz szobrászművészek alkotása, és a 70-es években került jelenlegi helyére. A községben ideiglenes jelleggel mint birtokos herceg Odeschalchy Miklós volt a földesúr 1945-ig (ő egyébként Sopronkőhidán 1945-ben mártírhalált halt). A herceg birtokán nemesítette ki Teichmann Vilmos a híres „Gülbaba” nevű burgonyát.

Ma a települést az enyhén emelkedő lakosságszám jellemzi, az itt élők elsősorban almatermesztéssel foglalkoznak. Mint annyi más szabolcsi településen, itt is gondot jelent a foglakoztatás, a munkahelyek hiánya. Bár a kisebbségi önkormányzat sokat segít, mégis nagy problémát jelent a lakosság közel tíz százalékát kitevő cigányság foglalkoztatása, segélyezése.

Közvetlenül érzi ezt Legény Miklós, aki 1942. június 20-án született Tornyospálcán, és 1996. szeptember 8-a óta a település polgármestere. Ezt megelőzően közel húsz éven át a Tuzséri Tékisz Kft. dolgozója volt. 1991-ben pályázat útján a helyi Gamesz vezetője lett.

Hamarosan bekerült az önkormányzati képviselő-testületbe is, és 1996-ban az időközi választáson nagy fölénnyel a falu első emberévé választották. A képviselő-testület különböző okok miatt feloszlatta magát, és az 1997 márciusában megtartott időközi választáson csakúgy, mint az ezerkilencszázkilencvennyolcas októberi választáson őt választották polgármesterré, amely tisztséget a mai napig betölti.

Tevékenysége alatt jelentős beruházások valósultak meg a faluban. A Szabadság, a Honvéd, és a Temető utcákban új út épült. Ugyancsak megépült a Tornyospálcát Fényeslitkével összekötő külterületi út. Ma már kerékpárút köti össze a Kossuth utcát a József Attila utcával. Korszerűsítették a község közvilágítását, új piacot alakítottak ki. Millenniumi emlékpark készült, a Fő utcán Rákóczi-szobrot állítottak fel, létrejött a Nyírfaliget, benne fából faragott emlékművel. A köztemetőnél új temetőkapu készült, sor került a temető környékének rendezésére. Jelentős felújítások és átalakítások is végbementek. Korszerűsítették a központi iskola fűtését, felújították a napközi otthon konyháját, sor került a II. számú óvoda teljes rekonstrukciójára. Átfedték a polgármesteri hivatal épületét és a lászlótanyai erdei iskolát. Megszépült a házasságkötő terem is. Átalakították a volt tsz-irodát, az Újfalusi úton korláttal ellátott járdát építettek, valamint elkészült a csapadékvíz-elvezető csatorna.

Természetesen az élet nem állhat meg, további tervek készültek és vannak készülőben. Szükségessé vált a központi iskola épületének bővítése, ezt emeletráépítéssel oldják meg. Pályázat útján szeretnének pénzt kapni az Újfalusi utat a Lászlótanyával összekötő út megépítésére. Szeretnék elkészíttetni a Faluház terveit, és pályázatot írtak a nagy beruházás, a szennyvízcsatorna-rendszer kiépítéséhez.

Legény Miklós tevékenységéhez a hátteret hosszú időn keresztül Pólyán Erzsébet biztosította, akivel 1965. november 27-én kötött házasságot. Felesége a záhonyi MÁV-rendelőintézetben dolgozott asszisztensként, sajnos már két éve meghalt. Házasságukból két gyermekük született. Csaba 1968-ban, ő vámhivatalnok és Záhonyban dolgozik. Miklós 1974-ben született, jelenleg Debrecenben tanul, orvostanhallgató. A polgármester úr ma már két unoka boldog nagyapja.

Az élet „jóvoltából” mindenféle házimunkában jártas, mos, főz, vasal, takarít, fiai segítségével ő gondozza édesanyját és anyósát is. Emellett a gyümölcsösről sem feledkezik meg, az alma és a meggy gondozása nagy odafigyelést, sok-sok törődést és komoly szakértelmet követel.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése