Kalinák József János

Polgármester,

Anarcs

szszb_14-76_kalinak_jozsef_janos.jpgNemcsak múltja, hanem szép jövője is körvonalazódik Anarcsnak. A Kisvárdától 5 kilométerre fekvő település lélekszáma jó ideje meghaladja a kétezret. Kalinák József polgármester örül annak, hogy többen születnek, mint ahányan örökre eltávoznak egy évben. A polgármester úr azon kevesek egyike a megyében, akit negyedszer választottak újra a helybeliek 2002 őszén.

Kisvárdán született 1956. december 12-én. Édesanyja Dajka Viktória háztartásbeli, majd tsz-tag, a Vulkánból ment nyugdíjba. Az édesapa, Kalinák József kovácsmester volt, rá nagyon büszke a fia és tőle örökölte a gépek iránti érdeklődését. Sajnos, egyik szülő sem él. Testvére, Katalin élelmezésvezető. Felesége, Bódi Anikó gépész üzemmérnök, a Várda-Drink Rt.-nél jövedéki előadó. Három gyermekük született: József a kisvárdai Bessenyei-gimnáziumban negyedikes, a Budapesti Műszaki Egyetemre készül, Tünde harmadikos a „Besiben”, Csilla nyolcadikos és ő is itt folytatja majd tanulmányait.

Miskolcon, mai nevén a Koós Károly Ipari Szakközépiskolában érettségizett ezerkilencszázhetvenötben Kalinák József. Ezután a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem dunaújvárosi főiskolai karán szerzett fémszerkezet szakon diplomát. Hazajött szűkebb hazájába és a Vulkánban tizenkét évig dolgozott. Sokféle közösségi munkát végzett, a jó nevű és nagy múltú gyár ifjúsági mozgalmát irányította. Társai ösztönzésére a rendszerváltozás után ringbe szállt a polgármesteri tisztségért. Három jelölt közül győzött. Azóta szintén három jelölt társaságában mérkőzött meg a helyi lakosok bizalmáért minden egyes önkormányzati választáson.

Jó a lakosság életkori összetétele, a hatvan év felettiek 300-an vannak. Az aktív korúak száma 1150–1250 között változik. Az iskolába 230-an, az óvodába 90-en járnak. Az emelkedő gyermeklétszám miatt szükséges az iskolabővítés: számítástechnikai, nyelvi és gyakorlati foglalkozást segítő szaktantermet alakítanak ki. Az emberek fő megélhetési forrása a mezőgazdaság, éppen ezért jó néhány vállalkozás jött létre ezen a területen.

Idényjellegű munkát kínál a Wink Kft., mezőgazdasági termeléssel és értékesítéssel foglalkozik a Dapa Kft., hazai és külföldi piacokra gyárt kozmetikumokat egy izraeli cég. A legnagyobb foglalkoztatónak az önkormányzat számít: ötvenegy közalkalmazott tevékenykedik az iskolában, az óvodában, az egészségügyben és a polgármesteri hivatalban. A szabad munkaerő létszáma száz-kétszáz főre tehető. Az utóbbi években egyre többen szereznek közép- és felsőfokú képesítést. Jelenleg harminchat anarcsi egyetemista és főiskolás tanul felsőoktatási intézményekben.

A település jelképe a Czóbel Minka-kastély. Napjainkban eléggé lerobbant állapotú a kastély, de az önkormányzat már nem keres a hasznosítására befektetőt. Abban reménykednek, hogy állami támogatást szerezhetnek a kastély felújítására. A tervek szerint kb. negyvenmillió forint szükséges ehhez. Ha a tervek megvalósulnak, visszaköltöztetik ide a községi könyvtárat, és méltó körülmények fogadják majd a kisvárdai I. képzőművészeti kör egyhetes alkotótáborának tagjait. Nyitnak majd egy Czóbel Minka-emlékszobát. Hat-nyolc vendéget szállásolhatnak majd el a szobákban. A tetőtérben galériát nyitnak Büchner Helén festőművész emlékére. A 7,5 hektár nagyságú kastélypark felújítására mintegy húszmillió forintot kell fordítani. Ez a védett közpark nemcsak a helyiek, hanem a környékbeliek pihenését, szórakozását szolgálja majd.

A szennyvízberuházás kivételével valamennyi közmű megtalálható Anarcson. A csapadékvíz elvezetését, a járdák, az úthálózat korszerűsítését szintén a most kezdődő négyéves ciklusra tervezik. Összesen mintegy húszmillió forint szükséges ehhez. Évek óta pályáznak a szennyvízberuházásra, Gyulaházával és Nyírkarásszal közösen fektetik le a hálózatot és építik meg a tisztítót. A szakemberek úgy számolnak, hogy 1,6 milliárd forintból oldhatnák meg ezt a beruházást.

Az egykori napközi otthon épületét kívánják hasznosítani, az igények alapján idősek klubját hoznak létre. A nappali ellátást nyújtó intézmény iránt máris sokan érdeklődnek. Ennek a feladatnak a végrehajtására 23 millió forintos pályázatot nyújt be az önkormányzat.

Anarcsnak a rendszerváltozás utáni években tett erőfeszítéseit ismerte el a kormány a millenniumi zászló odaítélésével. A 2001-ben tartott ünnepségen avatták fel a község címerét is. Látványosan gyarapodott Anarcs az elmúlt években. Több építési telket alakítottak ki. Az újonnan megépített családi házakba a szülők mellett két-három gyerek költözött. A családoknak nyújtott kedvezményekkel az önkormányzat elérte, hogy a lakosságszám emelkedik. Letelepedésüket és megtartásukat városi szintű szolgáltatásokkal segítik.

Elégedett lehetne a polgármester, ám Kalinák József még többet szeretne Anarcsból kihozni.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése