Gubikné Virga Margit

Óvodavezető,

Ajak

szszb 25 nl Gubikné Virga Margit.jpgA messze földön híres ajaki Rozmaring Óvodában 2009 tavaszán igencsak zajlott az élet, számos esemény történt. Mindjárt az elején meg kell említeni, hogy bölcsőde is tartozik a gyermekintézményhez. Bázisóvoda ez, 17 óvoda tartozik ide. Dombrád város, valamint Nyírtass, Petneháza, Szabolcsveresmart község apró emberkéi is az intézményhez tartoznak. Ez az óvoda egyedinek számít megyénkben és talán hazánkban is.

Ezt a fontos és jó hírű intézményt Gubikné Virga Margit óvodavezető irányítja. Közmegelégedésre. Áprilisban szakmai napot tartottak itt, nem kevesebb, mint 50 óvónő részvételével. A bevezető előadás után bemutató foglalkozásokra került sor. Felelevenítették például a régi húsvéti szokásokat. A félszáznyi résztvevő megkóstolhatta a régi húsvéti étkeket. A bemutató délelőttön volt mit nézniük és tapasztalniuk a résztvevőknek. A helyi nevelési programnak ez a címe: Hagyományápolás, a környezet tevékeny megismerése tükrében. Jelszószerű mondás: Szeresd és tiszteld őseid emlékét, óvd és védjed a természetet! A kicsinyekbe beleplántálják: a múltból kiindulva lehet felépíteni a jövőt. Ezek az apró emberkék gyakran nagyítóval és távcsővel felszerelkezve kimennek a természet lágy ölére, és tanulmányozzák a növényeket és főleg az állatokat. Néha az ajaki parasztudvarokra is bekérezkednek, és ismerkednek a háziállatokkal. Az ovisok is tapasztalják, hogy az ajaki emberek ősidők óta szeretik a földet és az állatokat. Szorgalmas és vallásos nép lakja ezt a nagyközséget.

Az ajaki népviselet szerte a hazában és határainkon túl is híres. Az asszonyok bő szoknyás viselete különösen látványos. A férfiak mellénye, kalapja szintén. Az óvoda szinte valamennyi gyerekének van népviseleti ruhája. Az óvónőknek ugyanúgy. Külön említést érdemel, hogy az óvónők népdalköre népviseletbe öltözve fellépett már többek közt Pesten, Nyékládházán, Tarpán. Ez a népdalkör arany minősítést is kapott. Az aranyszájú lányok és asszonyok minden fellépéskor viszik magukkal Ajak jó hírét.

Tegyünk egy kört az óvoda folyosóin! Múltat idéző ruhák, fotók vannak itt. És a népdalkör sikereire emlékeztető oklevelek. Az udvar is különleges. Parasztszekér és -szán, valamint gémes kút vonzza a tekintetet az udvaron. A bubos kemence is eredeti. Az ilyen kemencékben sült az ajakiak minden-napi kenyere. Ebbe a kemencébe az utóbbi években néha-néha befűtöttek – a gyerekek legnagyobb örömére.

Hegedüs Gusztávné 2001-ben írta meg a nagyközség monográfiáját, történetét ezzel a címmel: Ajakról színesen. Az óvodai részben ez olvasható:
„1961-ben megnyílt az óvoda Ajakon is. Az óvodás korú gyermekek a nyári időszakban időszakos napközi otthonban részesültek ellátásban, ahol tízórait, ebédet, uzsonnát kaptak. Dajkák vigyáztak rájuk.

A község akkori vezetői belátták, hogy igen nagy szükség van Ajakon óvodára. 1961-ben kezdődött el az építkezés, 1962 szeptemberében átadásra is került az óvoda. Ekkor Soós Mária (dr. Takács Lászlóné) volt az óvoda vezetője. Friss diplomával érkezett Molnár Ilona (Puskás Péterné) és átvette a vezetést. Az akkori létszám: 60 gyermek, 4 óvónő, 2 dajka, 3 konyhai alkalmazott… 1982. március 1-jén megalakult a Gamesz, átvette az óvoda vezetését. 1983. november 1-jén a vezetői állást Ragány Istvánné vette át. A kilenc csoportban folyó (180 gyermek) pedagógiai, nevelőmunkáját ő irányította. 1987-ben korszerűsítették a fűtést és a világítást. 1999. augusztus 1-jétől Gubikné Virga Margit lett az óvoda vezetője.”

Az utóbbi pár évben a fenntartó önkormányzat támogató részvételével felújították és bővítették az óvodát. Ez az intézmény európai szinten áll.

S nem csak a technikai, a szakmai, a szellemi szint is jó. Megújulni kész, összetartó kollektíva az itteni. Minden óvónő felsőfokú végzettségű. Az óvodavezetőnek közoktatás-vezetői szakvizsgája is megvan. Hangsúlyozni lehet: a szülőkkel igen jó kapcsolatot ápolnak, hagyományosan. Évente például jótékonysági bált rendeznek, a bevételt az intézmény fejlesztésére fordítják. Feljegyezhette a krónikás, hogy például 2009 júniusának elején Gyermekhetet rendeztek, itt a szülők, óvónők és gyerekek színes programokat valósítottak meg.

Tiszteletre méltó a vezető óvónő né­pes családja. Az édesanyja jó hangú volt (most is él), és a világhírű debreceni Arany Bikában is énekelt népdalokat. Vele a népdalgyűjtő Vass Lajos készített felvételeket. Férje, Gubik László okleveles gépészmérnök és a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán is szerzett diplomát. Ő a Közlekedéstudományi Egyesület megyei titkára.

Záhonyban a vasútnál töltött és tölt be különböző beosztásokat. A helyi önkormányzatnak is tagja, itt a pénzügyi bizottság elnöke. Petra lányuk egyetemi tanulmányai mellett mostanában a békéscsabai színházban Aida főszerepét játssza. László fiuk Debrecenben orvostanhallgató. A 13 éves Ádám még általános iskolába jár, de bizonyára ő is viszi valamire…

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése