Nagy Sándorné

Vezető óvónő,

Fényeslitke

szszb_02-74_nagy_sandorne.jpgBiztonságban érezheti magát az a gyerek, akit ő szeretettel felemel és gyengéden a vállához szorít. Szülők, felcseperedett gyerekek, kartársnők, gazdasági és önkormányzati vezetők ismerik és tisztelik szűkebb és tágabb környezetében.

Szeretet övezi. S a szeretet, a család ünnepén a legutóbbi karácsonykor duplán ünnepelt: ekkor volt a 35. házassági évfordulója. Immár 35 éve él boldog házasságban férjével, aki vasúti tisztként vonult nyugdíjba. Jó légkört tud maga körül teremteni a családban és a munkahelyen egyaránt. A fényeslitkei vezető óvónőről van szó, akinek a neve Nagy Sándorné.

A szimpatikus, meleg hangú asszonyra jellemző, hogy pedagógiai hitvallásának megfogalmazásához egy Váci Mihály-verset kölcsönzött. E verset értelmezhetjük átvitt értelemben és a szó szoros értelmében is. Íme egy idézet a versből:

“Osztani magad, hogy sokasodjál,
kicsikhez lehajolni, hogy magasodjál,
hallgatni őket, hogy tudd a világot,
róluk beszélni, ha szólsz a világhoz
Széjjel szóródni − eső a homokra,
sivatagnyi reménytelen dologra
ha nyár se lesz tőled,
s a táj se lesz zöldebb,
kutakká gyűjt a mély − soká isznak belőled!”

Nos, a tudás legmélyebb, legtávolibb kútja talán nem is a középiskolában, nem is az egyetemen, hanem az óvodában van. Nagyné az alapokra, sőt az alapok alapjára tanította és tanítja a legapróbb emberkéket. Itt szárnyal először szabályosan a vers, itt cseng a fülben a rím, a rajzlapon itt alakulnak ki az első szabályos körvonalak, itt jön ki a ceruza végéből a lovacska, a piros alma, a baba, itt alakul ki a kézügyesség, itt kel szárnyra a fantázia, a botladozó léptek itt kezdenek stabilizálódni…

Szép hivatás az övé. És felelősségteljes. Felel mindazért, hogy a felsoroltak és a fel nem soroltak rendben menjenek. Nem költői, inkább szakmai önéletrajzában az áll, hogy már gyermekkorában vonzódott a pedagóguspálya iránt. 1957-ben szerezte meg az oklevelét. Egy másik, innen távoli szabolcsi faluban, Leveleken kezdett. Két évig istápolta, tanította a leveleki gyerekeket. Ide jött férjhez Litkére, természetes, hogy ide kérte áthelyezését. Hosszú ideje, 1959. augusztus 1-től ebben a községben van a munkahelye. Itt vívott ki szakmai tekintélyt magának. Már az első években is helyettesítette a vezetőt, aztán 1963. február 1-jén megüresedett a vezető óvónői állást, vele töltették be. Rábízták a vezetést. Nem kevesebb mint 31 éve vezető egy helyen, egyhuzamban. Nem sokan dicsekedhetnek ilyennel széles e hazában. A bő három évtized alatt többnyire az általános iskolához tartozott az óvoda. Ez idő alatt hét iskolaigazgató jött és ment, ő maradt. 1990-től önálló az általa vezetett óvoda. Mind az iskolának, mind az óvodának elöljárója volt a település választott vezetője. Nos, az utóbbi három évtizedben váltotta itt egymást öt tanácselnök, illetve polgármester. Ennyi vezető elégedett volt a munkájával. Ám nem is erre a legbüszkébb, hanem arra, hogy a szülőkkel nagyon jó kapcsolatot alakított ki. Van olyan gyerek az óvodában, akinek másfél-két évtizeddel ezelőtt az anyját, vagy az apját is tanította.

Közismert, hogy a hetvenes, nyolcvanas években nem minden gyereket vettek fel óvodába, túljelentkezés volt, s az épületek korszerűsítésére, bővítésére, a technikai és szemléltetőeszközök beszerzésére kevesebb volt a pénz a kelleténél. Nagyné ekkor bizonyította be igazán jó szervező készségét, kapcsolatteremtő készségét. Az óvoda fejlesztésében társadalmi munkában segített a helyi lakosság, a vasút szocialista brigádja, a tsz, az olajvállalat és az építő nagyvállalat, a KEMÉV. (Szemléltető képeket maga is készített korábban.)   „Harcolnia” kellett, hogy 1990-ben kialakuljon egy korszerű óvoda a községben. Igaz, az óvoda létrehozását a polgármester asszony is szívügyének tekintette. 1979-ben miniszteri dicséretet kapott, 1985-ben a Munka Érdemrend bronz fokozatával tüntették ki. Plusz a helyi és a járási vezetők anyagi és erkölcsi elismeréseinek is örvendhetett.

Az elismerések mögött példamutató munka rejlik. S ezt nem udvariasságból állíthatjuk, ezt szó szerint kell venni, ugyanis a kisvárdai járás bázisóvodája volt a fényeslitkei. Ide jártak szakmai továbbképzésekre a környékbeli óvónők. Öt község nevelő testületének több éven át szakmai vitavezetője volt. 1974 és ’76 között Nyíregyházán elvégezte az óvodapedagógiai komplex gyakorlati szemináriumot. Négy évig gyermekvédelmi felelős is volt. A cigány származású gyerekek istápolása mindig pluszfeladatokat jelentett neki és a testületnek. Jó, diplomás szakembergárdát alakított ki maga körül. Négyen a vezetése alatt szereztek diplomát.

Ilus óvó néninek egy fia, egy lánya és négy unokája van. Gyermekszeretetét így nem csak a munkahelyén, a családi körben is gyakorolhatja.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése