Ifj. Szabó Ferenc

A Transit Speed Kft. ügyvezető igazgatója

Záhony, Mándok, Fényeslitke

szszb_32_tk_ifj_szabo_ferenc_1000.jpgAz Almanach-sorozatunk 10. kötetében megszólaló, szárnyait frissen próbálgató fiatal vállalkozóra, az őt ritkábban látó, egykori pályatársak sem ismernének rá. A közben eltelt időre tekintettel lapozzuk át életének korábbi történéseit: érettségi a Bessenyei György Gimnáziumban, Kisvárdán. Továbbtanulás – az édesapára hallgatva: a Debreceni Agrártudományi Egyetem kereskedelmi és marketing szakán. Második diploma – immár a változó élet kihívásának megfelelni akarás, és a józan előrelátás jegyében – a Miskolci Közgazdaságtudományi Egyetemen. Az iskolák után, közben és mellett: férfias helytállás a vállalkozásban. Mindeközben sokasodtak a feladatok, bővült a vállalkozás profilja, egyre több időt kellett fordítania az üzleti partnerekkel való tárgyalásokra, a velük töltött, kötelező programokra. S az évek meg csak teltek, egyik a másik után, csendben, halkan lépve át az újabbak és újabbak kapuját.

Első helyre kívánkozik ifj. Szabó Ferenc másfél évtized alatt megtett útja, annak egyre sikeresebb és maradandóbb állomásai. Az 1991-ben alakult vállalkozás – a Transit Group Logisztikai Központ tagjaként – vasúti logisztikával, vasúti és közúti szállítással, raktározással és egyéb logisztikai szolgáltatásokkal van jelen a gazdasági életben. Mindezeket – nemzetközi mércével mért – magas színvonalon végzik. A múló évek alatt nagy gondot fordítottak az infrastruktúra fejlesztésére, a már meglévő területeken a tervszerű karbantartási munkálatokra. Ebbe a körbe illenek bele az alábbi adatok: a saját vasúti kapacitás, a széles- és normál iparvágány hálózat hossza 11 kilométer. Raktár kapacitásuk nagysága 57.500 m2, melyből a legutóbbi beruházás kapcsán 2015. évben került átadásra egy, a legmagasabb európai követelményeknek és előírásoknak is megfelelő 17.500 m2 alapterületű raktárcsarnok. A szikár számadatok közé ifj. Szabó Ferenc beszúr egy gondolatot: „ A Záhonyon átmenő vasúti, és közúti, import-export forgalom egy jelentős részét mi bonyolítjuk le, minden árunemet figyelembe véve.”

A térséghez ezernyi szállal kötődő családi vállalkozás-csoport ezen „tagja”, azaz a logisztikai központ, a kapott feladatok ellátására száz főt alkalmaz, ezáltal könnyen kiszámítható az is, hány család emberhez méltó körülmények közötti megélhetését biztosítják, ismerve a korábbi, átgondolatlan központi döntések sorozatainak kíméletlen és kéretlen mellékhatásait. A cégcsoport szakirányú tevékenységéről az ügyvezető igazgató elmondja, hogy minden üzleti partnerükkel szerződéses viszonyban állnak. Egyformán komolyan veszik a kis- és középvállalkozásokat, a nagyvállalatokat és a világszerte jól ismert multinacionális cégeket egyaránt. Nem kockáztatják megszerzett üzleti jó hírnevüket egy pillanatnyi előnyért, vagy későbbi, kecsegtető ajánlatért.

Üzleti partnereik sorába tartozik a világ legnagyobb műtrágyagyártó cégcsoportja, a gumiipar két nagy óriása, a világ hatodik legnagyobb higiéniai terméket gyártó és forgalmazó cégcsoportja. Természetesen a cég a fentieken kívül még egyéb termékek – acélárú (acéltekercs, rúdacél, betonacél, hengerhuzal, táblalemez), vasbuga, vasérc, szén, koksz, só, kaucsuk, polietilén, papír, fa stb. – nagy mennyiségű logisztikai kezelését, átrakását, tárolását, vámkezelését, közúti és vasúti szállítását is végzi.  

Távolabbi tervei közül elsőként említi meg az infrastruktúra fejlesztését minden ágazatban, nem feledve az elért üzleti pozíció megtartását, s a lehetséges mértékű bővítését sem. Az, hogy gondolatai nem légből kapottak, netán megalapozatlanok lennének, igazolásául álljon itt egy tizenöt évvel ezelőtti mondata: ” A következő évtizedben a határ mindkét oldalán fejlődni fog a térség és cégcsoportunk lehet a fejlődés egyik mozgatórugója.” Az elért eredmények eddig őt igazolják.

Mint minden komolyabb üzletembernek, neki is egyből van kevés: szabadidőből. Ezt Ferenc megosztja a sport – tenisz és foci – a család, és a széles baráti kör rendezvényei között.

Életében a legfontosabb a család. Annak a biztonsága, jóléte. Miként is kezdődött? Mint mindenkinél: szerelem, nősülés, gyerekek. 2007: házasságkötés Szabóné dr. Bodnár Enikővel. Ő, Fényeslitke-Döge-Komoró gyógyszerésze, egyben a hatéves Ferenc Richárd és az ötéves Lóránt édesanyja. A gyerekeik jövőjét illetően Ferenc így fogalmaz: „Igyekszem őket úgy nevelni, hogy minél korábban kialakuljon bennük a közgazdasági-kereskedelmi szemléletmód, s annak vonala mentén tanuljanak majd tovább. Utána pedig a családi cégben találják meg a boldogulásukat, mint ahogy azt az öcsém és én is tettük anno…”

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése