Jármi Tivadar

A Jármi Tésztaüzem tulajdonos ügyvezetője,

Kisvárda

szszb_19-148_jarmi_tivadar.jpgEgész eddigi életének meghatározó eleme volt a kemény és kitartó munka, amely gyermekkorától végigkísérte. Mindig tevékeny emberként olykor „két-három vasat is a tűzben tartott”, élve a kor adta lehetőségekkel újított, változtatott, fejlesztett.

1954. február 23-án született Kisvárdán – ám mivel szülei kicsi korában elváltak – édesanyja és az anyai nagyszülők közösen nevelték Rétközberencsen. Mivel ők gazdálkodtak, Jármi Tivadar hamar kivette a részét a mezőgazdasági munkákból. Bár nem tartozott a legjobbak közé, a tanulással nemigen akadt gondja, elsősorban a matematikát kedvelte. Tanárai közül máig szívesen emlékezik vissza Kovács Zoltán igazgató úrra, aki igen korrekt ember volt. Szabadidejében a futball kötötte le figyelmét, társaival órákon át képesek voltak a labdát kergetni.

Az általános iskola elvégzése után az Öntödei Vállalatnál, közismert nevén a Vulkánnál kötött ki, ahol vasesztergályos ipari tanuló lett. Bár egy-egy munkadarab elkészítése olykor bonyolult feladatot jelentett, hamar elsajátította a szakma fortélyait, megszerette ezt a felelősségteljes munkát, és őt is megszerették oktatói. Közülük Kriveczky Béla tanár úr, a jó társaságot jelentő tmk-ban pedig Kiss László, Harcsa Bertalan, Ferenczi Béla – szakmai gyakorlati oktatók – tanították meg a minden újra fogékony ifjút a pontos munkavégzésre. Már másod-harmadéves korában önállóan dolgozott, sőt az országos öntödei szakmai versenyen második helyezést ért el.

Nem csoda hát, hogy végzett szakmunkásként is szívesen látták a Vulkánban. Ide tért vissza a kétéves katonai szolgálat letöltése után is, miután Tiszaújvárosban szolgált és szakaszvezetőként szerelt le 1976 decemberében. 1981-ben változtatott munkahelyet és lett viszonylag rövid időre a Hunniacoop Rt. vasesztergályosa. Ekkor már komolyan foglalkozott a vállalkozás gondolatával, így a Zsigulira összegyűjtött pénzből esztergapad lett, és a gyári nyolc órát otthoni nyolc óra egészítette ki másodállásban. A szabad szombatokon, vasárnapokon is dolgozva elégítette ki a vevők igényeit, akik szívesen vették a precíz és pontos munka végeredményét.

Így a másodállásból hamarosan főállás lett, sőt még alkalmazottakra is szükség volt, ám a nyolcvanas évek végén a vasipari cégek „sorra ültek le”, partnerei fizetésképtelenné váltak. Ezért új vállalkozás után kellett néznie, és – a feleséggel meghozott közös döntés alapján – büfékocsit vettek, és a heti piacok elmaradhatatlan résztvevői lettek. Ezt a kemény, embertpróbáló hajtást három év után hagyták abba, amikor a tésztagyártás beindítása mellett döntöttek. Ehhez egy vecsési cégtől kaptak némi szakmai segítséget, ám a présgépeket és a kiszolgálógépeket saját tervei alapján készítette le. A 90-es évek elején 4-5 féle termékkel, egy alkalmazottal indultak, és mivel a vevők igen elégedettek voltak termékeikkel, teljes energiájukat e tevékenységre fordították. Folyamatosan fejlesztettek, újítottak, immár három éve ISO-minősítéssel is rendelkeznek, ami komoly követelményeket támaszt a gyártás során.

Több mint 30 féle termékük – 40–45 dolgozó munkájának eredményeként – eljut az ország négy észak-keleti megyéjébe, de rendszeres vásárlóik vannak Ukrajnából és Romániából, sőt újabban Szlovákiából mutatkozik érdeklődés termékeik iránt.

„A környéken legnagyobb cégnek számító vállalkozásunk a feleségemmel való közös munkálkodás eredménye – mondja Jármi Tivadar. – A jó tésztakészítés titka az elsőrendű alapanyag, a friss tojás, és az, hogy dolgozóink szigorúan betartják a gyártástechnológiát. Csak kiváló minőségű terméket szabad előállítani, mert a konkurencia óriási, a talpon maradáshoz folyamatosan elsőrangú termékre van szükség. Ez a vállalkozás teljes embert kíván. Én mindig arra törekedtem, hogy amibe belekezdtem, azt a lehető legjobban elvégezzem. Ebben mindvégig számíthattam hű társamra, feleségemre, aki nélkül nem juthattunk volna idáig.”

Tóth Borbálával, aki a könyvelésen dolgozott a Vulkánban, egy gyári rendezvényen ismerkedett meg, és akivel 1979-ben kötött házasságot. Két gyermekük közül Krisztina 1981-ben született, ő a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Főiskolán végzett, újabb diplomája megszerzése mellett most a spanyol nyelvet tanulja. A három évvel fiatalabb Tibor jelenleg a Budapesti Műszaki Egyetem elsőéves hallgatója műszaki menedzser szakon.

A Jármi család mindig híve volt a közös családi kirándulásoknak, nyaralásoknak, amelyek során Magyarország és a világ számos helyén megfordultak. Jármi Tivadar büszke a feleségével közösen elért eredményekre, hisz életútjukat a sikerek fémjelzik. A jövőben főleg az üzem továbbfejlesztésére koncentrálnak, hisz a tésztagyártásban képzelik el szakmai tevékenységüket, úgy, hogy alkalmazottaiknak is biztos megélhetést nyújtsanak.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése