Kocsis József

Tulajdonos-ügyvezető,

Kisvárda

szszb_16-70_kocsis_jozsef.jpgSzülei, nagyszülei, sőt dédszülei is a rétközi kisvárosban élték le életüket, így Kocsis József teljes joggal vallhatja magát tősgyökeres kisvárdainak. Itt látta meg a napvilágot 1958. május 20-án. Szülei mezőgazdasággal foglalkozó egyéni gazdálkodók, majd a tsz-világban szövetkezeti tagok voltak, ma már sajnos egyikük sincs az élők sorában. Különösen édesapja távozott meglehetősen fiatalon (59 éves volt). A három fiúgyermekből ő a legkisebb, András és Ferenc bátyja is vállalkozóként keresi kenyerét.

Egész gyermekkora a József Attila utcához és környékéhez kötődik, a környékre, a barátokra máig nosztalgiával gondol vissza. Iskolai tanulmányai során a 4. Számú Általános Iskolában Pilcsák Elemér matematika- és Juhász Bertalanné magyartanár tette rá a legnagyobb hatást, rájuk máig szívesen gondol vissza. A tanulás mellett időt szakított a sportolásra is: futballozott, súlyt emelt, majd kézilabdázott. Tanulmányait Nyíregyházán a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakmunkás és Szakközépiskolában folytatta, ahol jármű- és járműalkatrész szakon szerzett szakmunkás-bizonyítványt. Rögtön ezután a kereskedelmi szakközépiskolában folytatta, ahol levelező tagozaton érettségizett. Később a felsőfokú áruforgalmi szakiskolát is elvégezte.

A kereskedő szakma legfontosabb gyakorlati tudnivalóinak elsajátítását Fényeslitkén kezdte Darida Gyula bácsinál, majd néhány hónappal később az akkor megnyílt ÁFÉSZ Áruház műszaki osztályán folytatta. Az itt szerzett tudás is hozzájárult a kitűnő eredményű szakmunkás-bizonyítványhoz.

1981–82-ben katonai szolgálatot teljesített Budapesten egy építőalakulatnál.

1983 januárjában került az Iparcikk Kiskereskedelmi Vállalat 54. számú mezőgazdasági boltjába boltvezető helyettesnek, alig másfél év múlva pedig már az üzlet vezetője lett.

A nyolcvanas évek végén felesége jóvoltából – aki cukrászdát működtetett – már belekóstolt az önálló vállalkozás világába, 1992-ben megalakították a VAS-RX Betéti Társaságot, és egyéni vállalkozóként megszervezte a Kocsis József Vasudvar tevékenységét.

A főleg húzott, hengerelt vasáru kereskedelmével foglalkozó társaság dinamikusan fejlődő vállalkozássá nőtte ki magát, és ha az utóbbi egy-két évben csökkent is ez a dinamizmus, a Kocsis család mellett, alkalmazottai révén további 35–40 főnek biztosítja a megélhetését.

Kocsis József úgy véli: – Az üzletben az első számú szempont a megbízhatóság, a precizitás, a vevők maximális kiszolgálása. Mi azt a fogalmat, hogy beszerezhetetlen áru, nem ismerjük! A kezdeti időszakban rengeteget kellett talpalni a kapcsolatok, az ügyfélkör kialakításáért, az elismertségért. Ma már több nagy országos cég stabil partnere vagyunk (Ózdi Kohászati Üzemek, Metalloglobus Rt., Agroker Rt., Fétis Bt., Center 2000 Bt., Katófer Kft.) beszerzési forrásaink kialakítása során eljutottunk az ország valamennyi vidékére. További terveink között szerepel jelenlegi telephelyünk felújítása, hamarosan megvalósítjuk a húzott, hengerelt áruk értékesítésének – az időjárás viszontagságai ellen védő – korszerű feltételeit. Terveink között szerepel a profilbővítés is.

Kocsis József kereskedői kvalitásait a vevők elismerése mellett az ÁFÉSZ Kiváló Dolgozó kitüntetés is jelzi. Bár a politikától mindig távol tartotta magát, szívesen támogatta a kisvárdai sportot, rendszeresen juttat adományokat a Gyermekétkeztetési Alapítványnak és a Mándoki Gyermekotthonnak.

Életében meghatározó szerepet játszott a kiegyensúlyozott, nyugodt családi háttér: 1984-ben kötött házasságot a Nyírlövőről származó Molnár Ilonával, aki eredeti szakmáját tekintve óvodapedagógus, ma a vállalkozásban ténykedik.

A kívánatos családmodell szellemében három gyermeket nevelnek: Lívia 1986-ban született és a Bessenyei-gimnázium végzős tanulója, a természettudományok érdeklik. Adrienn 1987 karácsonyára érkezett, ő másodikos a Besiben. A legkisebb, József, Dávid a Református Iskola és Gimnázium alsó tagozatán másodikos, és a dolgok jelenlegi állása szerint vadász és motoros szeretne lenni.

Mindez nem véletlen, hisz Kocsis József egyik nagy szenvedélye a vadászat, azon belül főleg a vaddisznóvadászat, bár a természet közelsége a fő szempont. Másik nagy szenvedélye a szabadság érzését adó motorozás. A Yamaha Wild Star nyergében már számtalan motoros találkozón vett részt (Tokaj, Újszilvás, Sirok, Nyírbátor) és két alkalommal romániai túra részese is volt. Barátai és ismerősei is elismerik főzőtudományát: a köröm- és csülökpörkölt, a slambuc, a halászlé és a vadételek elkészítésében számtalan alkalommal bizonyította felkészültségét.

Eddigi életútjával – amelynek egyik legfontosabb eleme a nagyon szép családi háttér, a gyermekszeretet – elégedett. A jövőt tekintve reménykedik a stabil üzletmenetben és abban, hogy gyermekeit segíteni tudja önálló életkezdésükben.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése