Kovács Krisztián

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza, Kisvárda

szszb_13-38_kovacs_krisztian.jpgA nyíregyházi almatároló évtizedeken át fogalom volt, szimbóluma megyénknek. Sok száz, sőt több ezer embernek adott munkát és kenyeret. A rendszerváltás után megszűnt és már-már feledésbe merült, amikor 1996-ban új gazdája, működtetője lett a hatalmas telepnek. Jött az új és jó gazda, a szakmai befektető, megmentette az épületeket a lepusztulástól, hasznos vállalkozásokba kezdett. Az új gazda az Eurofrukt Kft., amelyet immár messze földön ismernek és tisztelnek. A cég ügyvezető igazgatója Kovács Krisztián, aki jól képzett, magas, szimpatikus fiatalember.

A névjegykártyáján, illetve a cég emblémáján látható egy szép piros alma és a kft. szó után ki is van írva, hogy almatároló. Nem csupán ügyes reklámfogás ez, az Almatárolóra emlékeztetni szép dolog. Íme egy kis ipartörténeti emlékeztető, hogy mit is jelentett egykoron az üzem, és miért kell örülnünk az újrahasznosításának. A rendszerváltás előtt pár évvel az újságban ezt olvashattuk: „A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Zöldért Vállalat egyedül annyit forgalmaz, mint másik két megye hasonló vállalkozása együttesen. Mindezek mögött negyvenezer tonna áru tárolására alkalmas hűtőház, százezer négyzetméter hasznosítható raktárfelület és ötvenezer tonna nyersáru feldolgozására alkalmas élelmiszer-ipari kapacitás áll.”

Most pedig idézzünk egy másik cikket, amely a 2001. év nyarának végén jelent meg:

„Nyíregyházán az egykor világhírű, de megszűnt hatalmas méretű almatároló helyén közvámraktár és több kis gazdasági és kereskedelmi egység működik. Augusztusban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fejlesztési Tanács 8 millió forint támogatást adott, hogy ezen a hét hektáros területen befejezzék a logisztikai központ kialakítását. Az intézkedésnek megyei, sőt országos haszna lesz.

A közvámraktárt az Eurofrukt Kft. működteti. A kft. tevékenységének 65– 70 százalékát a közvámraktári tevékenység teszi ki, a 30–35 százalék a helyiségek bérbeadása. Kovács Krisztián agrárközgazdász, ügyvezető igazgató tájékoztatta a Népszabadságot a logisztikai központ működéséről és a tervekről. Elmondta, hogy az 1959-ben épült és 1970-ben felújított hatalmas almatároló és feldolgozó területén 1996 óta van jelen a kft. Azóta saját erőből és központi támogatásokból felújításokat végeztek, kialakították a megye legnagyobb forgalmú közvámraktárát. A hűtőház, illetve a hűtőtevékenység megszűnt, de igény szerint felújítható, működésbe hozható. A Nyíregyháza szélén lévő telep, illetve közvámraktár közúton könnyen megközelíthető, s működő iparvágány köti össze az egykori almatárolót az országgal, Európával. Így a telep máris logisztikai központként működik, amely fejleszthető és fejlesztendő.

A megyei fejlesztési tanács is azért adott 8 millió forintot, hogy a lehető legteljesebb körű szolgáltatás tudja nyújtani a kft. A logisztikai központ kialakításának befejezését azért is támogatják, mert a kft. az integrátori szerepével biztonságosabbá teszi a termelést és a termeltetést, versenyképes, célja a piacbővítés és az orosz gazdasági kapcsolatok kiszélesítése.

Az Eurofrukt, illetve a közvámraktár hazánk számos konzervgyárával áll kapcsolatban. A közvámraktárban a konzerveket tárolják, egységrakományokat képeznek, innen indulhat a diszponálás, szállítás külföldre is. A logisztikai tevékenység kedvezően hat a mezőgazdasági termelőkre is, általa jobb a kapcsolat termelők és feldolgozók között. Más élelmiszerek és műanyagok is megfordulnak a közvámraktárban, melynek az éves forgalma átlagosan százezer tonna áru. Az említett nyolcmillió forintból számítógépeket is vásárolnak, számítógépre viszik a vámügyeket és az okmányozást. Gépkocsiparkolókat alakítanak ki. Talán ezeknél is fontosabb, hogy több mint kétezer négyzetméteres területen kamionterminált építenek.”

Kovács Krisztián arasznyi kora ellenére elméleti és gyakorlati tapasztalatokkal építi a logisztikai központot. Igaz, erős családi és egyben szakmai bázis áll mögötte. Főleg az anarcsi FAT Kft.-ben szerzett tapasztalatokat, ahol az édesapja, dr. Kovács Géza, volt az ügyvezető igazgató. A méltán jó hírű szakember Kovács Géza az Alma Terméktanács elnöke. A Kovács családot sok szép emlék és ezer szál köti Gödöllőhöz. A családanya gödöllői, itt végezte el az agráregyetemet, Krisztiánt itt hozta a világra. Könnyű kitalálni, hogy Kovács Géza Gödöllőn szerzett diplomát.

A lánytestvér nappali tagozaton most végzős hallgató a gödöllői egyetemen. Krisztián a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskola üzemgazdász szakán szerezte első diplomáját, majd főiskolai ösztöndíjjal egy évig egy amerikai élelmiszeripari üzemben gyakorolt. Angol nyelvből felsőfokú vizsgája van. Most a gödöllői egyetem levelezős, végzős hallgatója, hamarosan egyetemi színtű agrárközgazdász lesz. Tervei közt szerepel a doktori cím megszerzése. Ha az almával is kapcsolatos disszertációját megvédi – csak úgy mint az apja – méltán viseli majd a megtisztelő doktori címet.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése