Jáger János

Ügyvezető,

Kisvárda

szszb_10-140_jager_janos.jpgVajon mi inspirálhat ma egy a negyvenes évek elejét taposó vállalkozót úgy istenigazából? A pénzszerzés, a meggazdagodás vagy az állandó megújulás, az ismeretek tárházának állandó bővítése? Jáger Jánossal beszélgetve, az embernek egyre inkább az a benyomása, hogy bár a mai világban az első kettő sem megvetendő dolog, az igazi azért mégiscsak az, ha az ember az állandó kihívásokra, a változó világ egyre megújuló követelményeire válaszol. Jáger János, a ma már nyugdíjas szülők első gyermekeként, 1958. március 21-én, a tavaszfordulón látta meg a napvilágot. Őt később még egy leánytestvér követte.

Gyermekkoráról és iskolai tanulmányairól szenzációkat nem tud feljegyezni a krónikás, az általános iskolai tanulmányok befejezése után Budapestre került. A Kisvárdai Szeszipari Vállalatnál dolgozó szülők úgy találták, hogy ennél a cégnél gyermekük is megkeresheti majdan kenyerét, így a budapesti élelmiszer-ipari szakközépiskolába íratták be továbbtanulni. A magasabb lépcsőfokot már a szegedi élelmiszer-ipari főiskola jelentette, ahol háromévi sikeres tanulás után 1979-ben élelmiszer-ipari üzemmérnöki diplomát szerzett.

Ugye mondanom sem kell, hogy a frissen szerzett oklevéllel a szülők által már kitaposott útra lépett, a Kisvárdai Szeszipari Vállalatnál, pontosabban annak miskolci gyárában kezdett dolgozni. (Akkor még a Kisvárdai Szeszipari Vállalat Miskolcon és Demecserben is saját gyáregységgel rendelkezett.)

A fiatal művezető alig „melegedett” meg új munkahelyén, máris angyalbőrbe bújtatták, és szűk esztendő teltével már Kisvárdán találta magát, ahol a fentebb említett cég termelési osztályán technológus, majd hamarosan osztályvezető-helyettes, osztályvezető, meo-vezető, merthogy ez bizony villámkarrier a javából. A gyors előmenetel oka nyilvánvalóan az, hogy a fiatal, legfrissebb tudományokkal felvértezett fiatalembert mindig ott lehetett bedobni a mély vízbe, ahol éppen a legnagyobb szükség volt rá. Így hamarosan fejlesztési és minőségügyi vezető lett, és az akkor már nyugdíjas igazgatóval, Hegedűs Ferenccel karöltve több mint kéttucat új terméket fejlesztettek ki. Az ő feladata elsősorban az új termékek sok nyűggel járó engedélyeztetése volt.

A kilencvenes évek történetének tipikus magyar jelensége, a privatizáció eredményeként, a Coca-Cola Amatil termékmenedzsere lett, feladata az üdítőitalok értékesítésének megszervezése. A hálózatépítés sok vesződséggel, utazással járt, ám egyben megteremtette a későbbi tevékenységéhez nélkülözhetetlen széles ismeretségi kört. Miután a privatizáció szele őt is megcsapta, még visszakerült a szeszipari vállalathoz (ekkor már Várda-Drink Rt.), és a kor kihívásának megfelelően, a marketing tevékenység „kidomborítása” volt a feladata. Hogy e kihívásnak megfelelhessen, szakmai továbbképzés következett Nyíregyházán, ahol marketing-menedzseri diplomát szerzett.

Sűrű programját kiállítások, vásárok, üzletember-találkozók jelezték, a cég imidzsének kialakítása embert próbáló feladat volt. Aztán már valóban a vállalkozások kora következett, amit elméletben megtanult, azt a valóságban is kipróbálta. Akkori társával a semmiből, négy év alatt a megye három legjobb ital-nagykereskedése közé kerültek. A siker titka? Vevőiknek igyekeztek teljes körű szolgáltatást nyújtani.

Ezerkilencszázkilencvenkilenc végén új céget alapított, a kor éppen aktuális kihívása miatt, az informatika mezejére lépett, cége számítógépek és tartozékaik nagy- és kiskereskedésével foglalkozik. Feltett szándéka, hogy Kisvárdán és környékén (Vásárosnamény, Záhony, Sárospatak, Sátoraljaújhely) jobbítsa az iskolai oktatás feltételeit, megfelelő szintű szolgáltatásokkal. Kisvárdán, a Csillag utcán, komputer-szalon segíti a vevők eligazodását, a vásárlók akár meg is várhatják az igényeiknek legmegfelelőbb számítógépes szett összeállítását.

– Életem vezérelve – vallja a cégtulajdonos – a kompromisszumkeresés, ahogy a német mondja: élni és élni hagyni, vagyis kapcsolataimban mindig a kölcsönös előnyökre törekedtem. Mindig azt néztem, hogy a másik is jól járjon, talán ennek is köszönhető, hogy sikerült rengeteg korrekt kapcsolatot kialakítanom. Egész eddigi életemben fontosnak tartottam a megújulást, az alkalmazkodást az újabb kihívásokhoz, talán ez is az oka, hogy gyakran váltottam. A következő öt évemet annak szentelem, hogy az informatika területén sikerüljön a legmagasabb igényeknek is megfelelő szolgáltatást nyújtanom.

Az ehhez szükséges nyugodt, családi hátteret a testnevelő pedagógus feleség, Papik Olga, már majd’ húsz éve biztosítja, amikor a nyolcadikos Szilvia, és a Bessenyei-gimnáziumban harmadikos Tamás nevelésének gondját leveszi a gyakran úton lévő papa válláról. Hogy Tamás folytatja-e apja örökét, azt még nem tudni. Mindenesetre a számítástechnikában otthonosan mozog, és az ehhez elengedhetetlen angol nyelvet már magas szinten műveli…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése