Dr. Szabó Ferenc

Vállalkozó,

Fényeslitke

szszb_02-78_dr_szabo_ferenc.jpgMindig egy kicsivel többre törekedett dr. Szabó Ferenc. Soha nem elégedett meg a számára könnyedén elérhető minimummal, földönjáró, vagy éppen helybenjáró tervek helyett számára a mérce mindig magasabbra került. Amikor a gazdálkodásra, az üzleti életre a korábbinál jóval tágabb lehetőség kínálkozott, Szabó Ferenc kamatoztathatta ismereteit. A tankönyvben tanultakat az élet iskolájában végzett stúdiummal egészítette ki. Jóval hamarabb látott hozzá a kapitalizmus politikai gazdaságtanának elsajátításához, mint azt a környezete a bőrén tapasztalva fontosnak érezte.

Dombrádon született 1947. október 10-én. Édesapja Szabó András földműves, édesanyja Szántó Ilona háztartásbeli. Négy testvér osztozott a szülők szeretetén, András gépkezelő volt, sajnos, meghalt, Gizella irodai alkalmazott, Budapesten él, Ferenc a harmadik a sorban, és a legkisebb Béla, aki esztergályos, Dombrádon lakik. Természetesen az általános iskolát a szülőfaluban végezte el, ezután a kisvárdai Bessenyei Gimnáziumban leérettségizett 1966-ban, majd még abban az évben elkezdte a mezőgazdasági főiskola gépész karán tanulmányait. Gödöllőn kiegészítette még három évvel, és gépészmérnöki diplomával vágott neki az életnek. Kevesellte ezt a tudást, és gazdasági szakmérnöki oklevelet is szerzett. Műszaki doktori értekezést készített üzemszervezésből „A karbantartás hálóterves tervezése” címmel.

Nyírtasson a Dózsa Termelőszövetkezetben 1972 és 1987 között dolgozott. A gyakorlati idő letöltése után műszaki ágazatvezető lett. Talán soha nem jött volna el Nyírtassról, ha a családi körülményei nem ösztönzik a váltásra.

Felesége, Mikulka Anna gyógyszerész megpályázta és elnyerte a fényeslitkei gyógyszertár vezetői posztját, ezért a család felkerekedett és a Rétköz másik végébe költözött. Közben Szabó Ferencet is megkeresték a záhonyi termelőszövetkezetből: az elnöki posztot kínálták fel számára.

Harminckilenc évesen 1987-ben látott hozzá az addig zömében növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó tsz-ben a több lábon állás megszervezéséhez. Építettek egy 10 ezer tonna kapacitású, zöldséget, gyümölcsöt feldolgozó konzervgyárat, amely nyugati és orosz exportra küldte áruit. Továbbá létrehoztak egy nemzetközi raktározással foglalkozó céget, magyar-olasz-osztrák közreműködéssel. Az átépített szövetkezeti iroda kulturált körülményeivel alkalmassá vált a nemzetközi ügyletek megkötéséhez és lebonyolításához.

A rendszerváltást követően a szövetkezeti vezetők széke alatt süppedőssé vált a talaj. Ez volt a fő oka annak, hogy 1991-ben az egyik munkatársával megalakították a TRANSIT-SPEED Kft.-t. Hitelre vásároltak két darab Liaz típusú kamiont, és nemzetközi fuvarozásba kezdtek. Mindkettőjüknél az épülő új házukra és a két darab Lada személygépkocsira a bank jelzáloga került. A hitel napi kamata indulásakor hatezer forint volt. A vállalkozáshoz a többi kolléga közül senki nem jelentkezett.

A vállalkozás tevékenysége 1994-ben bővült, mivel a cég megvásárolta a Mándoki Fém- és Faipari Szövetkezetet. A cég jelenleg 44 fő részére biztosít munkát. Záhony térsége megmaradt egy kedvező „szigetnek” a vállalkozási szféra számára. Míg térségünk több része a mezőgazdaság padlóra kerülése miatt fokozatosan hátrányossá vált.

− Amikor Nyírtasson csak annyi lehetőségünk volt, hogy fóliázzunk, mert azzal kiegészíthetjük a nem túl magas értelmiségi fizetést, akkor azt csináltuk. A fiaink, a 19 éves Ferenc, aki Agrártudományi Egyetemre jár és a 12 éves István már a vállalkozói légkörben nőnek fel. Nem azt látják, hogy délután négy órakor hazamegyünk és vége a napnak, hanem mindig azon töprengünk, miként lehetne eredményesebben visszaforgatni a vállalkozásba a megtermelt jövedelmet. Mi nem költünk most sem sokkal többet, mint korábban, hiszen azt vallom: az újból befektetett pénz később megtérül és alapja lehet még jelentősebb gazdasági, pénzügyi vállalkozásnak.

Közben a felesége a privatizáció folytán megvásárolta a fényeslitkei patikát, amely a lakásukat is magába foglalja. Az épület tervezett felújítása a betegeknek kellemesebb környezetet, a dolgozóknak jobb munkakörülményeket fog biztosítani.

Az biztos, hogy nem nyolcórai munkával érhettek el ilyen eredményt. Noha a nemzetközi speditőrök általában reggel 9 órától veszik fel a telefonokat, az esti munka az éjszakába nyúlik. Igaz, időben több a ráfordítás, de az eltelt évek igazolták a Szabó házaspár célratörő, kitartó, az átlagot meghaladó szorgalmát. Makacsság? Bizonyítási kényszer? Önmagunknak vagy másoknak megmutatni? Vagy egyszerűen felvenni a kesztyűt és a kor kihívásának megfelelően az iskolában tanultakkal szemben egy egészen másfajta munkastílust gyakorolni? Bizonyára bonyolultabb a válasz egy igennél vagy nemnél.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése