Kántor Józsefné

Polgármester,

Fényeslitke

szszb_02-70_kantor_jozsefne.jpgLánykorában minden áron el akart menni a faluból, de a hagyományok olyan erősnek bizonyultak, hogy a kitörési kísérletek legfeljebb álmodozásban merültek ki. Amikor józan belátással kellett megtervezni a jövőt, Kántor Józsefné már Fényeslitkén rendezte be magának a személyes boldogulás útját, módját. Generációkon át ehhez a településhez kötődik a családja. Kántorné született Márta Ágnes már gyermekfejjel kénytelen volt szembesülni a falusi élet mindent elsöprő erejével.

Hiába szeretett volna továbbtanulni, ha a föld, a gazdálkodás, a szegénység kényszerítő parancsként nehezedett a döntéshozókra. Nem akarnak kisasszonyt nevelni, hangzott el egy ízben, és ebből már érthetett a különben eminens nyolcadikos, hogy befellegzett a továbbtanulási terveinek. Mégis sikerült a demecseri gimnázium, Ági a diáktanács titkára lett, és a ballagáson ő vitte az iskola zászlaját. A vendégek soraiban álló szülei arcán elismerést fedezett fel. Sokat köszönhet Vass Lajosnak, a demecseri gimnázium mai igazgatójának és Papik Péternek, aki akkor volt a helyettes.

Az érettségi után az édesapja, Mártha Lajos, aki a MÁV-átrakónál dolgozott, elintézte, hogy a lányát felvegyék a vasúthoz. Műszaki rajzokat készített egy mérnök mellett, majd az első forgalmista lett a gyengébb nem tagjai közül. Vasutasmunkája 1969 és ’72 között folytatódott.

Közben a fiatal lány megszállottan szeretett olvasni, amikor drágállotta a petróleumot a család, elemlámpával a takaró alatt bújta a könyveket. Bizonyára nem véletlen, hogy éppen ő vezette a fényeslitkei községi könyvtárat hetvenkettő és hetvenhét között. Közben férjhez ment, férje, Kántor József most polgári fegyveres őr a vasútnál. Két lányuk született, Ágnes harmadéves textiltervező az Iparművészeti Főiskolán, Enikő másodikos a debreceni Medgyessi Ferenc Gimnázium angol tagozatán.

Kántorné egyik tanfolyamot végezte a másik után, előbb a közgazdasági szakiskolán, majd államigazgatási szaktanfolyamon szerzett képesítést. 1972-ben lépett be a pártba és óriási elismerésnek érzi, hogy az édesapja az ő véleményének hatására kérte felvételét az MSZMP-be. 1975-től dolgozik a községi tanácson, közben a Hazafias Népfront községi titkára 1975 és ’84 között, utána községi párttitkár két és fél évig. 1986-ban választják meg tanácselnöknek, majd az önkormányzat megalakulása után két jelölt közül, legutóbb három jelölt közöl választották meg polgármesternek.

− A közéleti tisztséget nagy akarattal és nagy félelemmel vállaltam, hiszen például tanácselnöknek tízéves, államigazgatásban végzett munka után választottak, tudtam, mit vállalok.

Ezért a faluért nemcsak tenni érdemes, de tenni kell. Ez a maga kötelessége, hagyta útravalónak Bedő László tanácselnök, volt főnököm − fogalmazta meg véleményét Kántor Józsefné. − Támogatás nélkül építettük meg a községi vízművet, kialakítottuk a tetőteret a tanácsházán, impozáns házasságkötő termet nyithattunk. Térvilágítású sporttelepet hoztunk létre, majd a szolgáltatásokat támogattuk. Fodrászat, húsbolt létesült, modernizáltuk, bővítettük az iskolát, százszemélyes óvodát, fogászati rendelőt adtunk át, elkészült a ravatalozó, a termelőszövetkezeti irodából faluház született. A gázprogramból mi se akartunk kimaradni, ma már a lakosság kilencvenhét százaléka használja. Nagy tervünk a szennyvízhálózat kiépítése, ehhez legalább kilencven százalékos állami támogatást akarunk megszerezni, a többit az önkormányzat állja, hogy a lakosságnak ne kerüljön újabb kiadásba a komfortos élet, amibe a telefon bevezetése is be kell, hogy kerüljön.

A földek visszaadása a Kántor családot is érintette. Huszonhárom hektáron öntözéses gazdálkodást folytatnak, egy másik földterületen pedig mákot és cukorrépát termesztenek, de az alma és a köszméte is színesíti a palettát.

A polgármester asszony kuratóriumi tag és számvevői tisztet tölt be az Életerő Alapítványnál. Úgy érzi, amit megtehet Fényeslitke fejlődéséért, az most neki halaszthatatlan kötelessége, mivel a kisváros Kisvárda szoknyája mögött meghúzódó település csak abban az esetben nyújthat kényelmes életet a helybelieknek, ha nem nélkülözik a városon megszokott szolgáltatási színvonalat.

Szabad idejükben Kántorék Hajdúszoboszlón a tanyájukon tartózkodnak, ahol nincs csak ásott kút, nincs villany, távol a civilizált környezettől parányi parasztház, a nyugalom és a szeretet szigete, ahol zavartalanul tud együtt lenni két felnőtt lányával a család.

Életük részévé vált Erdély, a házassági évfordulókat ott töltik. Számukra a világ nyolcadik csodája, a falu, ahol élnek, a tanyájuk, a Szent Anna-tó, a Gyilkos-tó, a Békás-szoros, a Tordai-hasadék és viráguk a havasi gyopár, amely a Kárpátok bércein virágzik. Ezek adják azt az energiát, amelyet a család, a közélet és a gazdálkodás megkövetel.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése