Jenei Erzsébet

Jenei Erzsébet szszb 27 ncsé.jpgPolgármester,

Nyírtass

A régi, bölcs gondolkodású öregek szerint, a világ közepe Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nyírtasson van. Bizony örülnének ennek a falu lakosai, de maga a polgármester asszony, Jenei Erzsébet is. A tősgyökeres nyírtassi lány lokálpatriótaként talán előnyt is kovácsolhatna ebből, a régmúlt gazdag történetéből, az ősök hagyatékából. A néphagyomány és az írásos adatok szerint a falu a honfoglaló törzs vezérének, Tasnak nevét őrzi, így X–XI. századi alapításra vall. Anonymus Tasvására néven említi. A Tas (Thosu) személynévből alakulhatott ki, más vélemények szerint az ótörök „kő” szóból ered. Volt királyi tulajdon, volt mezőváros, majd teljesen elnéptelenedett – ezért elveszítette mezővárosi jogállását (ekkor lengyeleket is telepítettek be), 1835-ben földrengés is sújtotta. Végleges neve 1908. december 22-én Nyírtass lett. A ma 2127 lelkes falu központjában áll a bátor vezér lovas szobra példaértékül az utókornak, az elkövetkezendő nemzedékeknek.

Az 1970-ben Kisvárdán született Dajka Erzsébet – egyszerű, tősgyökeres, nyírtassi szülők, Dajka Mihály édesapa és Kovács Piroska édesanya második gyermekeként – a falu polgármesteri irodájában meséli élete alakulását. Családjában ő elsőgenerációs értelmiségi, büszkén említi traktoros édesapját, postai kézbesítő édesanyját, akik mindig a munkára, becsületességre nevelték őt és két lánytestvérét. Erzsébet számára a sors úgy adta, születése után éppen négy évtizeddel vehette kezébe e kicsike falu sorsának az irányítását, alakulását, jövőjét. Nagy céljai vannak, de tudja, ereje – az akaratán kívül  – csakis a közösségben rejlik. Mindaz az út, amit eddig járt, érett, megfontolt, tanult emberré tette, és a kitartásnak, a családi és szülői háttér biztatásának köszönhetően indult a polgármesteri választásokon. Visszapörgetve a múlt eseményekeit, rádöbbent, mára a jobb-sors keze munkálkodik életében. Kezdetben falujában tanult, majd a kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban szerzett érettségi után volt képesítés nélküli tanító, dolgozott optikai üzletben, majd keményen eltökélte: mást akar. Az egri Eszterházy Tanárképző Főiskolán történelem–orosz szakon tanárként végezve, szülőfaluja iskolájában tette dolgát a felnövekvő ifjúságért. Itt találta meg azt a személyt is, akivel életét összeköthette. Jenei György biológia–technika szakos, berkeszi fiatalemberrel ’93-ban házasodtak össze. A gyerekek születése, a gyes további lehetőséget is adott számára. Bence fiuk kétéves volt, amikor jelentkezett a budapesti Corvinus Egyetem Államigazgatási Főiskolai Karára 2000-ben. 2001-ben Zsófi lányukkal bővült a család. Két kisgyermekkel nem volt mindennapi feladat tanulmányainak befejezése, a diploma megszerzése. Köszönheti ezt férjének és édesanyjának is, akik biztatták, a gyermekeket felügyelték.

„2004-ben az akkori polgármester segítségével elhelyezkedtem a polgármesteri hivatalban, a pályázatokért voltam felelős. Én másként láttam a falu dolgait, így 2006-ban elkövettem azt a hibát, hogy indultam a polgármesteri választáson. Tudtam, elvesztem a munkahelyem. Az akkor elért eredményt nagy dolognak tartom. Ezután a kistérségnél találtam munkát. A következő választás már nagyon kedvezően alakult számomra. Az emberek bizalmat szavaztak. Egy élhető települést szeretnék kialakítani a faluból. Tudtam, nem lesz könnyű dolgom, minden lehetőséggel jól kell tudnom sáfárkodni. Intézményeink fenntartása (óvoda, iskola), a 400 adagos konyha működtetése, egyéb kötelező feladatok ellátása szoros költségvetést diktál. Most pályázati lehetőségekre várok, amelyekkel élni szeretnék. Egyelőre nekünk csak útjaink vannak, sajnos nincsenek földjeink, amivel az önellátást meg tudnánk valósítani. Bár infrastrukturálisan jól állunk, de szükségszerű lenne egy ipari park kialakítása. Vállalkozók idecsábításával munkahelyek is létesülhetnek. A közmunkaprogram ad némi lehetőséget néhány ember foglalkoztatására. A falunapi eseményt is szeretném rendszeressé tenni.”

Az idei kistérségi nap jó lehetőség volt, hogy önmagukra találjanak, helyi hagyományokat kutassanak. Van már Nyirtassi Újság is, szeretnének testvér-települési kapcsolatokat is.

– Voltak kudarcaim az életemben, de ha nem történnek a rosszak, nem jöhettek volna a jók sem. Mindig megpróbáltam saját magam épülésére, a továbblépéshez hasznosítani – mondja meggyőzően és lelkesen.

Szabadidejét, ha van, a kertben, a virágai között tölti el, de szívesen leemel a polcról egy jó regényt is pihentetőül.

Egészség, lehetőség, egye takarás! – mindez, ha megvalósulna, munkája már sínen van. Egy emberként nem, csak a közösség támogatásával, összefogással juthatnak előre. Az elképzelések, amelyeket részletesen ecsetel, így realizálódhatnak, és akkor miért ne lehetne valóban Nyírtass a világ közepe! Mert a tudatunkban és a szívünkben az ott van, ahol éppen állunk, vagyunk és élünk!

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése