Félegyházi Gábor

Polgármester,

Nyírkarász

szszb_10-194_felegyhazi_gabor.jpgNyírkarászban született ő is, éppen úgy, mint édesapja. Negyvenhat éves, három testvére van. Kettő megmaradt szülőfalujában, a harmadik a közeli Kisvárdán él. Nős, két fia és egy kislánya van. A felesége vállalkozóként boltot működtetett, de leszázalékolták. A gyerekek közül egy iskolás, egy dolgozik, a harmadik jelenleg munkanélküli. Ő maga 1973-ban, Kisvárdán érettségizett közgazdasági tagozaton. Mint gazdasági kérdésekben jártas fiatalember, azonnal a nyírkarászi községi tanács dolgozója lett. Tizenkét évig foglalkozott pénzügyekkel, mígnem 1985-ben tanácselnök lett. A rendszerváltás óta polgármesterként szolgálja szülőfaluját – immár a harmadik ciklusban.

A majd három évtizedes közszolgálat után is nyugodt, kiegyensúlyozott ember. Annak ellenére, hogy az ötödik X-hez közeledik, nincs egyetlen ősz hajszála sem. Az erős emberek nyugalmával, csendesen sorolja az eredményeket, amiket Nyírkarászban sikerült megvalósítania a képviselő-testület, a társadalmi szervezetek és a jó szellemű falubéliek segítségével. Az egész települést érintő legfontosabb, megvalósult beruházások az úthálózat mellett kétségtelenül a vezetékes ivóvíz, a gáz és a telefonhálózat kiépítése. Komoly erőfeszítést jelentett az iskola építése, de az egész falu számára hiányzó konyha és étterem megvalósítása is elérhető közelségbe került a sikeres pályázatok révén. Ugyanígy, anyagiak függvényében készülhet csak el a művelődési ház korszerűsítése is. Jelenlegi állapotában csak diszkó rendezésére alkalmas az egyetlen nagyterem, de a falu lakosságnak felét kitevő nyugdíjasok és a felnőtt korú lakosság otthonosabb, hangulatosabb klubhelyiségben érezné jól magát. Addig az iskolát használják a közösség rendezvényeinek lebonyolítására. Az úthálózat felújítása is időszerű lenne, de ezt a munkát csak a csatornarendszer kiépítése után végzik majd el. Igaz, hogy három éve hiába pályáznak, de erről a tervéről nem akar lemondani a község vezetése. Nem is tehetik, hiszen szennyvízcsatorna hiányában nem beszélhetünk olyan infrastruktúráról, amely beruházókat csalogatna a településre. Ez pedig létkérdés, mivel a gazdasági élet átalakulása révén a munkaképes korú lakosság jelentős része elvesztette munkahelyét.

Közel 2500 ember lakja Nyírkarászt, ennyi ember helyett fáj a polgármester feje. A téesz 3–400 embernek adott munkát, sokan jártak be Kisvárda üzemeibe is, mások pedig a vasútnál találtak megélhetést. Természetes, hogy a létszámleépítések első áldozatai az ingázók, a bejárók lettek. Napjainkra a polgármesteri hivatal és a hozzá tartozó intézmények váltak legnagyobb munkaadóvá, 70 ember foglalkoztatásával. Van a községben két mezőgazdasági vállalkozó, ők, igaz csak idényjelleggel, szintén munkát tudnak biztosítani néhány tucat embernek. Néhány éve létesült a görög katolikus egyház kezelésében lévő öregek otthona. Lakói révén mintegy harminc fővel növekedett a község lélekszáma, emellett 8–10 ember munkalehetőséget is talált magának.

Érthető tehát a polgármester derűlátása, mert ha lassan is, de csökkenni látszanak a gondok. Körvonalazódik a falusi turizmus megindulása is. Egy vállalkozó vendégfogadó létesítését tervezi a község határában. Nemcsak étellel, szállással, de néhány lóval is várja majd a sportszerető vendégeket. Aztán eszébe jut még valami:

– A téesztől ránk maradt egy szép, kastélynak mondott épület. Ha azt valaki rendbe szedné, vadászháznak lehetne használni, hiszen négy vadásztársaság területe kötődik a közigazgatási területünkhöz. Országszerte vannak Nyírkarászból származó kiváló embereink, ha lesz turistacsalogató programunk, ők is segítenek majd a vendégek toborzásában. Nyíregyházán grafikus művészünk, Miskolcon egyetemi professzorunk, a Győri Balettnél táncosunk, Budapesten az Állami Népi Együttesnél szintén táncosunk, Kisvárdán pedig országgyűlési képviselő barátunk van. Ők azok a személyiségek, akik nevet adtak Nyírkarásznak, az ő segítségükre mindig számíthatunk. Baktalórántháza mint a kistérség központja, ugyancsak jó lehetőséget kínál arra, hogy a 15 község közös gondjaira a közgyűlések alkalmával együtt keressük a kitörési lehetőséget. Most éppen rajtunk a sor, hogy fejlesszünk: 4 község számára létesítünk rendőrőrsöt itt, a faluban, október 29-én avatjuk, a millenniumi zászló átvételekor. Addigra elkészül Nyírkarász címere és zászlaja, és akkor ezek az új eredmények is segítenek ünnepélyesebbé, emlékezetessé tenni a millecentenáriumot.

– Ugyancsak az ünnepi hangulat erősítésére létesítünk egy emlékparkot, de ezt csak 2001-ben tudjuk befejezni. Az emlékpark egy, az 1250-es évekből való, földvárnak mondott terület, egy Árpád-kori vezér sírhelye lehetett. E különleges helyszínt szeretnénk – a Műemléki Hivatallal egyeztetve – felavatni. Olyan hely ez, mely nemcsak honfoglaló őseinkre emlékeztet majd, hanem arra a tényre is, hogy Nyírkarász egykoron megyegyűléseknek adott helyet.

Ez a tudat át kell, hogy segítsen minket jelenlegi gondjainkon, és közös cselekvésre ösztönözzön annak érdekében, hogy a jövőben is jól érezhesse magát ez a közösség.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése