László Józsefné

Polgármester,

Szabolcsbáka

szszb_16-152_laszlo_jozsefne.jpgRitkaságszámba megy, hogy valaki a férjétől vegye át a legmagasabb köztisztviselői posztot egy községben. Márpedig ez történt, amikor a helybeliek által igen nagyra becsült, többször megválasztott László József a legutolsó ellenfelével folytatott csatában alulmaradt. Szabolcsbáka lakosai felkérték a feleséget, hogy folytassa, amit a férje abbahagyott. Időközben annyira jól gyakorolta a polgármesteri teendőket, hogy a legutóbbi, 2002-es önkormányzati választáson ismét ő kapta a legtöbb voksot.

Péntek késő délután már senki nincs a hivatalban, a polgármester asszony – a háziasszony büszkeségével – beszél a szépen felújított hivatalban arról, hogy két nagyobb város, Kisvárda és Vásárosnamény közt félúton, mit tehetnek a hivatal eszközeivel és az államtól kapott pénzzel a helybeliek céljainak valóra váltásáért. Keresve sem találhattak volna ideálisabb polgármestert a bákaiak Lászlónénál, hisz ő megélte és gyakorolta a közszereplő férj mellett a háttértámogatást. Gondos háziasszonyként pedig jól tudja, csak addig szabad nyújtózni, amíg a takaró ér. A legszebb tervek is papíron maradnak, ha nem találják mg az anyagi forrást és a támogatási lehetőséget a végrehajtáshoz.

Kisvárdán született 1952. december 17-én, Molnár Lenke Piroska néven került az anyakönyvbe. Édesanyja, Takács Julianna, eladó, édesapja, néhai Molnár Sándor művezetőként kereste a család kenyerét. Férje 10 éven át, tanácselnökként és polgármesterként szolgálta a közügyeket. Két gyermekük született, Szilvia német–történelem szakos tanár, a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban tanít. Fia, József főfoglalkozású őstermelő, mezőgazdasági mérnöknek tanul a Nyíregyházi Főiskolán.

Lászlóné a jó nevű Bessenyei-gimnáziumban érettségizett, majd mérlegképes könyvelői végzettséget szerzett. Dolgoztak a pátrohai termelőszövetkezetben a növényvédelmi szakmérnök férjével, amikor a szó szoros értelmében értük jöttek Szabolcsbákáról az akkori vezetők és hazavitték a házaspárt szülőfalujukba. Azóta is öröm tölti el László Józsefnét, ha arra gondol, hogy a helybeliek megbíztak benne, és ugyanúgy elfogadták, mint annak idején a férjét. Segítette a gyász feldolgozását a hirtelen a nyakába szakadt rengeteg munka. Azóta sem csökkentette a tempót, ennek viszont most a szabolcsbákai emberek látják a hasznát.

Felsorolni is sok, mi mindenre jutottak az elmúlt években a községben. Már 1990 és 94 közt befejezték a gáz-, az ivóvíz-, a villany- és a telefonhálózat kiépítését. Csak a szennyvíz maradt ki a sorból, azt viszont most pótolják a 25 települést bekapcsoló alternatív programmal. Egy utca kivételével valamennyit szilárd burkolat fedi. Önálló orvosi körzetet hoztak létre, és a ravatalozó kialakításával még a 90-es évek elején méltóbbá és emberközelebbivé vált a temetkezés. 2000-től megszervezték a szemétszállítást. Az újabb kori igényekhez igazodva 2004 harmadik negyedévétől kábeltelevíziót nézhetnek Szabolcsbákán, és az internet a nagyvilágot hozza be a szobákba.

Aki valójában munkahelytől reméli a megélhetést, a közeli városokban általában talál alkalmazotti állást. Az 1361 lakost számláló Szabolcsbákán az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató, 34-en keresik a kenyerüket a helyi intézményekben. A Báka Búzakalász Szövetkezet, amely a tevékenységét és a szakembergárdát tekintve az egykori termelőszövetkezet utódjának számít. A másik két cég a Báka Major Kft. konzervüzem és a fűrészüzem. A közmunkaprogram keretében rendszeresen nyújt be pályázatot az önkormányzat.

Igazából az a nagyobb baj – magyarázza László Józsefné –, hogy elöregszik a falu, és többször kondul meg a lélekharang, mint ahányszor keresztelőre gyűl össze a család. Így nem csoda, hogy évente mindössze 5–6 új házat építenek, ám az is szép eredmény, hogy jó páran inkább régi házat vásárolnak meg, és azt újítják fel. Így értékesebb lesz a település ingatlanvagyona.

A gyerekeknek viszont szeretnének olyan ideális feltételeket teremteni, mint a városokban az megszokott. A 8 tantermes új iskolát még a Lászlóné férje avatta fel, míg a hozzá épült tornatermet már László Józsefné adta át. Könyvtár is tartozik az iskolához, valamint a számítógépek is a korszerű oktatási feltételekhez igazodnak. A felújított közintézmények, az óvoda, a faluház és az említett új iskola hosszú időre megoldja a község szolgáltatásait.

A polgármester asszony arról beszél, hogy a település hasonló helyzetet él meg, mint a Kisvárda környékén lévő községek. Munkahelyteremtésben legfeljebb reménykedhetnek, igazi fejlesztés a városokban várható.

A falusi turizmus akkor lenne vonzó, ha Szabolcsbákának több látnivalója lenne. Van ugyan egy félévezredes kislevelű hársfa, amely a Hortobágyi Nemzeti Park támogatását és védelmét élvezi, ám sajnos, lassan pusztul. Az a tény, hogy a kirándulásokhoz szükséges erdő és víz nincs a közelben, behatárolja a lehetőségeiket. László Józsefné a realitások talaján áll, és e feltételek közt akarja előmozdítani a helybeliek boldogulását.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése