Vincze Ferenc

Polgármester,

Döge

szszb_09-130_vincze_ferenc.jpgA település színpompás, új épületében, a közelmúltban megépített polgármesteri hivatal irodahelyiségében beszélgettem Vincze Ferenc polgármesterrel, aki ezerkilencszázötvenötben született, Kisvárdán. Szülei pedagógusok voltak, kötődtek a településhez, ami jó alapul szolgált a családi indíttatás tekintetében. A családban négy fiúgyermek született. A legidősebb, József, húsz éves korában, hosszú szenvedés után elhunyt. Bertalan műszerészként, István Barnabás pedig a helyi termelőszövetkezetben növénytermesztőként dolgozik.

Vincze Ferenc az általános iskolát helyben, a középiskolát pedig Kisvárdán, a Bessenyei György Gimnáziumban végezte el. Az érettségi vizsga letétele után, mivel a labdarúgás megszállottja volt, munkát kapott Záhonyban és természetesen helyet a záhonyi labdarúgó csapatban. Ebben az időszakban alakította meg zenekarát, ami jó kikapcsolódást biztosított számára. Kötődése Dögéhez arra inspirálta, hogy otthon vállaljon munkát. A záhonyi „kiruccanás” után a dögei termelőszövetkezetben dolgozott közel tíz évig, különböző beosztásokban. Dolgozott Fényeslitkén is, ahol a vasúti munka mellett, a helyi labdarúgó csapat edzőjeként is tevékenykedett. Ezerkilencszáznyolcvannyolctól a gépjármű-vezetőképző intézet oktatója volt a rendszerváltásig.

Vincze Ferenc népszerűsége, elismertsége, felkészültsége ezerkilencszázkilencvenben meghozta gyümölcsét; megválasztották a település polgármesterévé, amely beosztásában jelenleg is eredményesen dolgozik. Vezetése alatt sok olyan feladatot végeztek el a településen, amelyek nélkülözhetetlenek voltak az ott élő emberek számára. Megvalósult a tornaterem, az iskolabővítés, napközi otthon létesült az idősek számára. Dögén sem hiányzik már a vezetékes gáz.

A polgármester nagy büszkesége az új polgármesteri hivatal, benne a gyógyszertár, valamint a fogászat megépítése, amelyet 1998. augusztus 23-án adtak át. Az átadási ünnepség csodálatosan szép színfoltja volt a település életének, amelyet Torgyán József is megtisztelt jelenlétével.

A településen megtörtént az utak rendbetétele, labdarúgó pálya is épült. Kiépült a telefonhálózat is. Amint a polgármester elmondja, Dögén alapvetően jól érzik magukat az emberek, senki nem akar elköltözni, inkább a beköltözők száma nő. A feladatokról elmondta: napirenden van a Térségi Társulás keretében megoldandó szennyvízhálózat kiépítése, valamint a szervezett szemétszállítás. A településen működő óvoda átépítését a legfontosabb feladatként ítélte meg, mert a jelenlegi épület életveszélyes. Munkálkodnak egy helytörténeti múzeum kialakításán, jelenleg a gyűjtés fázisában vannak. Kialakítás alatt áll egy ifjúsági klub és egy konditerem, ahol a fiatalok kulturált körülmények között tölthetik el szabadidejüket.

A 2000. év a Millennium éve. Erre az alkalomra is gondoltak. Ebben a szellemben hirdették meg az országos lovasversenyt, amelyet június 16-án, a labdarúgó pályán rendeznek meg. Előkészítés alatt áll a dögeiek világtalálkozója. Ebben az évben ünneplik meg a település furulya-együttesének húsz évvel ezelőtti megalakulását, amely a Humana Blockflőte Consorn nevet viseli. Ebből az alkalomból egy kiadvány és egy dögei képeslap megjelentetését is tervezik. A kulturális eredmények mellett büszkén mondja el, hogy az általános iskola zenei csoportja bejutott az országos döntőbe, amelyet a „Magyar Zene Évezrede – Honfoglalás Muzsikával” alkalmából szerveztek. A településen, hetente két alkalommal táncművészeti oktatás is folyik, amelyen nyolcvannyolc gyermek vesz részt. Az általános iskolában kötelezővé tették az úszás oktatást, amelynek eredményeként – legalább egy úszásnemben – minden gyereknek meg kell tanulnia úszni.

Vincze Ferenc ötletekben, elképzelésekben gazdag, ami jó a településnek is. Megjegyezte még, hogy Kisvárda közelsége meghatározó. A Rétközi tó jó lehetőségeket kínál a kikapcsolódásra.

Családjáról elmondta, hogy felesége az általános iskola igazgatóhelyettese, immár tizennyolc éve tanít itt történelmet és földrajzot. Két gyermekük van. Ferenc jelenleg az agráregyetem másodéves hallgatója. Eleonóra most fejezi be a nyolcadik osztályt, már felvételt nyert Kisvárdán a Bessenyei György Gimnázium angol tagozatára Eleonóra hat éve zongorázni és furulyázni is tanul.

Vincze Ferencnek kevés szabad ideje van, hiszen a település gondja, a hivatali munkája, teljesen leköti. Időnként, ha teheti, mint a vadásztársaság tagja vadászik, néha a zene is elcsábítja egy kis nosztalgiázás erejéig. A kevés szabad idejéből a legtöbbet azonban a helyi focicsapatnak szenteli.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése