Aros Józsefné

Általános iskola és óvoda igazgató,

Anarcs

szszb_18-128_aros_jozsefne.jpgA határozott megjelenésével párosult közvetlenséggel fogadja kétszemélyes küldöttségünket az impozáns létesítmény-komplexum vezetője, Aros Józsefné, a Czóbel Minka Általános Iskola és Óvoda igazgatója. Édesanyja, Szilvási Mária, már az emberi lét égi távolából, de a nyolcvanhárom évesen is, minden nap friss gondolatokkal ébredő édesapa, Csizmadia István sokszoros újító, személyesen köszönti gyermekét. Julianna testvére Mária, ma már nyugdíjas tanítónő, aki családjával együtt a községben él. A népművelő–könyvtár szakon végzett nővére, Erzsébet, Miskolcon igyekszik boldogulni. Családja életét erejéhez mérten jobbá tenni. Az egy szem fiú, István, vállalkozó, aki Kisvárdán élve próbál meg eligazodni az élet útvesztői között, segítve ezzel szeretteit.

 Aros Józsefné férje kereskedőként tesz meg mindent a család jobb életéért, anyagi boldogulásáért. Elsőszülött gyermekük, Tamás, harmincéves. Öccsével együtt, aki öt évvel fiatalabb nála, a fővárosban dolgozik, marketing-kereskedelmi területen. Újító, más megoldásokat kereső őseik vérét örökölve elmondható róluk: nem reménytelenek.

Julianna ezerkilencszázhatvannyolcban, a Császy László Gimnáziumban tette le érettségi vizsgáit, amik után sikeresen felvételizett a nyíregyházi tanárképző főiskola matematika–fizika szakára. Tanári diplomáját négy évvel később, ezerkilencszázhetvenkettőben kapta meg. Pálya- és kortársaihoz hasonlóan ő is tanított a negyedik évben, így a végzést követő első munkahelyén, Petneházán már nem sütötte a katedra padlója a talpát.

Széles látóköréből, újító szelleméből eredően mindig nagy gondot fordított a gyengébb képességű gyerekek felzárkóztatására, emellett a tehetségesebbek felkutatására. Mindenki mástól értőbb kézzel találta meg azokat, akik – igaz, több tanulás árán – a különböző versenyekre érettekké váltak, s mint ilyenek, minden területen öregbítették az alma materük hírnevét.

Julika idetartozóan mondja el, hogy az általa kiszemeltek közül Girán Anikó, Kalinák József és Jerkus Szeverián ért el eddig kimagasló eredményeket az országos matematikai és fizikai tanulmányi versenyeken. A kívülálló mindezekből egyenesen következtethet arra, hogy az igazgató asszony tehetségkiválasztási-és gondozási érzéke kiemelkedően fejlett. Módszereiről csak annyit árul el, hogy többletterheléssel igyekszik kielégíteni a tehetséges tanulók szellemi energiának igényeit.

Mosolyogva szól arról, hogy az általa kiválasztott gyerekek zöme a sportban is kiemelkedő teljesítményt produkál, s emiatt néha fel kell cserélnie a jól bevált tanítási sorrendet. A tehetségesnek ítélt tanulókkal majd minden nap foglalkozik, mert ítélete szerint csak a folyamatos és kitartó munka az, ami később gyümölcsözni fog. Az iskola hírének növelése érdekében sikerorientált, motivált gyerekeket keres, s csak olyanokkal foglalkozik, nem nézve azt, hogy mikor van a munkaidő vége.

A tizenhét fős tantestület minden tagjában fellelhető ez a törekvés, hisz a matematika–fizika mellett az asztalitenisz-csapat – hála Nagy Attila testnevelő tanár úr munkájának – minden évben szállítja a már-már megszokott érmes helyezéseket. De nem szabad elhallgatni azt sem, hogy a biológiai tanulmányi versenyeken, országos szinten, két-két tanuló vett részt eredményesen. Az ő teljesítményük Tamásné Balogh Beáta munkáját dicséri.

Aros Józsefné iskolaigazgató elismeréssel szól arról a gyümölcsöző kapcsolatról, ami az iskolát és az azt működtető önkormányzatot jellemzi. Ennek lett eredménye az is, hogy tavasszal, a hetedik osztályosok közül tizennégy gyerek mehetett el kéthetes angol nyelvi táborba. A költségek egy részét a megyei közoktatási közalapítvány biztosította számukra. Ez a lehetőség a fehér holló előfordulásának gyakoriságával azonos, mert nem minden nap hallható olyan hír, amiben arról beszélnek, hogy általános iskolás diákok a tanév közepén táboroznak. Bizonyára nem a véletlen műve az, hogy a csapatban ott találjuk Jerkus Szeveriánt és – mint reményteljes tehetséget – Ács Imrét is.

A határ közeli község kellemes látványossága az általános iskola és óvoda épületének együttese. A központban található közintézmények a külső szemlélő számára is impozánsak és megnyerők. A közös irányítás javára szól az a tény, hogy tervezhető a következő tanévi első osztályosok száma, ami nem mindegy sem az iskolának, sem az azt működtető önkormányzatnak. Az igazgató asszony mindennapi munkája a tehetséggondozás mellett a gyengébb képességű tanulók folyamatos felzárkóztatása. Az, amit kollégáival nap nap után végez, kizár minden olyan tényezőt, ami a hatékonyságot valamiben is akadályozná.

Aros Józsefné – miután az iskolával szemben álló családi házában él – szabad idejében kedvére foglalkozik a tehetségek felkutatásával, a reményteljes gyerekekkel. Céltudatos, ugyanakkor lelkében hivatásával és sorsával elégedett ember.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése