Makay Istvánné

Vezető óvónő,

Kisvárda

szszb_14-118_makay_istvanne.jpgA Béres-csepp feltalálójának, dr. Béres Józsefnek a lánya Makay Istvánné, született Béres Katalin, egész eddigi életében megtapasztalhatta, hogy az eredményekért igen fáradságos munkával meg kell küzdeni. Mint ahogy almanachunk korábbi kötetében részletesen szóltunk a feltalálónak a cseppek gyógyszerré nyilvánításáért folytatott heroikus harcáról, a lánya egy generációval később már lényegesen elfogadhatóbb körülmények között szervezhette, irányíthatta az óvodai élet mindennapjait.

A vezető óvónő 1948. szeptember 21-én született Kisvárdán, édesanyja lánykori nevén Papp Katalin, tanítónőként több nemzedéket oktatott. Édesapja, dr. Béres József, aki még ma is aktívan dolgozik, túl a nyolcvanadik életéven. Testvére, József, vegyészmérnök, a Béres Rt. elnöke. Férje, Makay István mérnöktanár, a kisvárdai szakközép- és szakiskolában tanít. Házasságukból két fiúgyermek született, István két főiskolát végzett: gépészmérnök és számítástechnikai szakmérnök, és most építi ki saját vállalkozását, egy gépjármű-diagnosztikai műhelyt. Bálint fiuk ötödéves a miskolci egyetemen, fejlesztőmérnöknek készül.

A Bessenyei György Gimnáziumban 1967-ben érettségizett, majd egy évig képesítés nélkül az ajaki óvodában dolgozott a fiatal lány. Már kicsi korában tanítónő édesanyja mellett megkedvelte a gyerekeket, és elkötelezte magát az óvodai nevelés mellett. Szarvason elvégezte a kétéves felsőfokú óvónőképzőt, és mint frissdiplomás 1970. augusztus 16-án állt munkába Kékcsén. Csodálatos új óvodában kezdhették volna a tanévet, ha lett volna elég gyerek. Ezért Makayné egy kartársnőjével bebarangolta a falut, igyekezett meggyőzni a szülőket az óvoda hasznáról. Toborzó körútjuk eredményeként benépesült az intézmény. Később már el is kellett utasítani a jelentkezőket. 13 éven keresztül gyakorolta előbb a beosztott, majd 23 éves korától a vezető óvónői feladatokat a fiatal szakember.

1983-ban Kisvárdán az akkor 3. számú óvodában Makay Istvánnét kérték fel az intézmény vezetésére. A közel két évtized alatt a ma már Nyitnikék névre keresztelt óvoda megbecsült intézménye a rétközi városnak. Profilja a környezetvédelem. Éppen ezért sokféle programot szerveznek az épített és a természeti környezet megismerésére. Megünneplik a Föld napját, a víz világnapját, és különösen a környezetvédelmi világnapot. A Világ Természetvédelmi Alaptól – angol betűszóval WWF – 500 ezer forintot kapott a város, és a helyi önkormányzat pénzével kiegészítve újjávarázsolták a kisvárdai vár melletti tavat. A Nyitnikék Óvoda kicsinyei nemcsak a felújított tó avatásán vettek részt, hanem rendszeresen bogarásznak, gyűjtik a növényeket a tóparton. Mint Makayné elmondja, a gyermekek megtanulnak szinte együtt lélegezni a környezettel, már kicsi koruktól fogva megbecsülik a növényeket, állatokat, és tiszteletet tanúsítanak az élőlények iránt. Az óvoda másik profilja az egészséges életmód megismertetése. Rendszeresen szerveznek gyermektornát, hosszú ideje részt vesznek a dohányzásmegelőzési országos programban. Jó ideig a Bozsikról elnevezett ovifoci is népszerűnek bizonyult, ám amikor a szülőknek is részt kellett venni a technikai feladatokban, az apukák-anyukák már nem tartották annyira fontosnak a programot, mint amikor az óvónők végezték ezt is.

Nagyon magas mércét állít Makayné önmaga elé. Mint vezető óvónő, nemcsak a szülői és a fenntartói, hanem a társadalmi elvárásoknak is maradéktalanul meg akar felelni. Szakmájában minden beosztásban a maximumot nyújtotta, 1975 és ’77 között ő látta el az óvodai szakfelügyeletet a kisvárdai járás egy részén. Ma is azt vallja, hogy a munkaközösségek jelentik a szakmai műhelymunka alapját, éppen ezért támogatja ezeket a teameket. A nevelőkkel már csak azért is szoros munka- és baráti kapcsolatot igyekszik kialakítani, mert jól tudja, hogy eredményesen vezetni egy óvodát csak nagyon jól együttműködő nevelőtestülettel a háta mögött képes. Természetesen a Nyitnikék Óvodát is sújtja az általános pénztelenség, éppen ezért rendszeresen adnak be pályázatokat. Létrehoztak egy alapítványt, amelynek a kuratóriumi elnöke Makayné. A mindkét forrásból befolyó forintokból az óvoda technikai és személyi feltételeit javítják.

A vezető óvónő számít a szülők partnerségére is. Az a tapasztalata, hogy a szülők egy része nagyon komolyan veszi nevelési feladatait, és ebben elfogadja az óvodai tanácsokat, míg egy másik réteg kevesebb időt, energiát, de esetleg több pénzt fordít a kicsikre. Manapság majdnem mindenütt megtalálható a számítógép, a tv, a videó, de kevés gyereknek mesél a szülő vagy nagyszülő.

A több mint harmincéves óvónői pályafutás alatt Makay Istvánné megtapasztalhatta: igen változatos, mozgalmas, ugyanakkor nagyon kemény ez a hivatás. Stabil családi háttérrel és a kollégák támogatásával tudta elérni ezeket az eredményeket. Pedagógiai hitvallása az ismert kínai mondás: „Ha a jövő évről akarsz gondoskodni, vess magot, ha egy évtizeddel számolsz ültess fát, ha terved egy életre szól embert nevelj.”

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló