Borbély Ferencné

Vezető óvónő,

Kisvárda

szszb_14-116_borbely_ferencne.jpgTevékenység-központú helyi nevelési programot állítottak össze a Csillagközi Óvodában Kisvárdán. Mint arról Borbély Ferencné, született Farkas Katalin vezető óvónő nagy szeretettel beszél: manapság mást várnak el a szülők és a társadalom az óvodától, mint azt húsz évvel ezelőtt az óvodapedagógusok megtapasztalhatták. Borbélyné mindig is óvónőnek készült, és boldog, hogy rátalált arra a szakterületre, amelyen a legtöbbet hozhatja ki saját magából.

Ahogy a mosolygós, megfontoltan, ám szeretettel beszélő óvónőt hallgatom, látni vélem magam előtt az örök édesanyát, aki nemcsak a saját gyerekeivel, hanem a máséval is türelemmel, empátiával törődik.

Kisvárdán született 1960. szeptember 17-én. Édesanyja lánykori nevén Kozma Ilona, édesapja Farkas László, mindkét szülő a szeszipari vállalattól ment nyugdíjba több évtizedes munka után. Katikának a testvére, Gyöngyi, bíró Kisvárdán. A férje, Borbély Ferenc gépkocsivezető. Házasságukból két gyermek született: Ferenc 20 éves programozó matematikusnak tanul, Katalin 18 éves, harmadikos a kisvárdai református gimnáziumban. Családjukban a szeretet és egymás megbecsülése az az erő, amely a hétköznapokat is ünneppé varázsolja.

A Bessenyei György Gimnáziumban 1978-ban érettségizett, majd Tornyospálcán helyezkedett el képesítés nélküli óvónőként. Nagyon magával ragadták az óvodai hétköznapok, és jelentkezett a Bessenyei György Tanárképző Főiskola óvónői szakára. Sikerrel vette a főiskolai akadályokat, és diplomával a zsebében ott folytatta, ahol abbahagyta az óvodapedagógiai tevékenységet. 1981-ben lépte át a Csillagközi Óvoda kapuját. Akkor még csupán a Tompos úti lakótelepen élő gyerekek jártak az óvodába. Már a kertvárosi családok is hordják ide a kicsiket. Jelenleg a 212 gyereket 8 csoportban, 17 óvodapedagógus neveli.

A tevékenység-központú helyi nevelési programban az egészséges életmód és a természetvédelem kap nagyobb hangsúlyt. A Csillagközi Óvodában büszkék rá, hogy az egész városból hozzájuk hordják gyógytestnevelésre a rászoruló gyerekeket. A természetvédelem, a szűkebb környezet megismerése sok-sok kirándulás révén valósulhat meg. Rendszeresen elviszik a kicsiket az anarcsi Báró-kertbe, a Ricsikai erdőbe és a szabolcsveresmarti víztározóhoz. Ősszel nagy öröm a gyerekeknek, hogy mehetnek szüretelni néhány társuk szüleihez.

A nincstelenség és a túlhajszoltság mint a családok rémei, nyomon követhetők már a 3–7 évesek magatartásában is. Borbély Ferencné arról beszél, hogy a szülők egy része egyre kevesebb időt tölthet a gyerekével. Esténként a családi program a mese helyett a televízió és a videó, még az aktuális tv-sorozatokat is élethűen adják vissza másnap. Arról pedig igen kevés óvodás számol be, hogy a szülei vagy a nagyszülei mesélnének neki. A vezető óvónő úgy látja, hogy amennyit használ, legalább annyit árt a média a kicsik fejlődésében. Az agresszió szinte észrevétlenül sugárzik át a filmekből a gyerekek gondolkodásmódjába. Nem véletlen, hogy jó húsz évvel ezelőtt nyugodtabbak, pedagógus nyelven szólva kezelhetőbbek voltak a gyerekek, mint ma. Kétségtelen tény, hogy napjainkban sokkal több információval, kombinációs készséggel, társadalomismerettel rendelkeznek az óvodások. Egy szóval okosabbak, de életükből jóvátehetetlenül kimarad az az időszak, amikor játékosan, pusztán készülnének a felnőtt életre.

 Borbélyné úgy gondolja, mindenképpen változtatni kell ezen a helyzeten. Többfajta tanfolyamot végzett, például a tanárképző főiskolán mentálhigiéné szakra is járt, majd elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem közoktatási vezetői kurzusát. ’99-től vezeti a Csillagközi Óvodát, és azon fáradozik, hogy a 3–7 éves gyermekek személyiségét sokoldalúan fejlesszék. Programjukban egyaránt helyet kap a tehetséggondozás és a felzárkózás. A szülők egy része még több ismeretet szereztetne a kis gyerekekkel. Ezért plusz foglalkozásként megszervezték az angol nyelvtanítást, az úszást és a számítógépes ismeretszerzést. Természetesen mindhárom tevékenységi forma játékosan, sok-sok élmény megszerzése közben történik.

A Csillag Gyermekeiért elnevezésű alapítványt még a korábbi vezető óvónő, Horváth Jánosné Edit hozta létre 7 évvel ezelőtt. Az alapítvány sikerén felbuzdulva 3 éve Borbélyné kezdeményezésére jött létre „A Lakótelep Zöldövezetéért Alapítvány”. Az a céljuk, hogy a szülők és a civil szféra támogatói kedvét és forintjait megszerezzék. Jótékonysági rendezvényeket tartanak, valamint a személyi jövedelemadó egy százalékát is fogadhatja mindkét alapítvány.

Érdekes ellentmondásra hívja fel a figyelmet a vezető óvónő, sok év tapasztalata alapján mondja, hogy az anyagi értelemben és társadalmi pozícióját tekintve középrétegűnek tartott családok inkább partnerek a nevelésben, mint az elitnek mondott szülők. Tanúi lehetnek az óvodában az értékváltásnak. A szülők és az óvodapedagógusok felelőssége, hogy a napjainkban okosabb, ám rakoncátlanabb óvodásból iskolaérett, boldog kisgyerek váljon.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése