Dicső Gábor

Családi gazdaság-vezető,

Tornyospálca

szszb_15-202_dicso_gabor.jpgÚjkenézen a legszebb kertje Budaházi Gábornak volt. A helybeliek egybehangzó véleménye szerint még a kapavágás és az elgereblyézett sorok is gyönyörű szimmetriát mutattak. Ebben a szépen gondozott kertben kisgyerek korában sokat bóklászott Dicső Gábor, és nem véletlen, hogy a szépen rendezett kertet, a fákat, a növényeket és a megművelt földet találta a legszebbnek a világon. Ez a véleménye felnőtt korára sem változott, és ma már egy szép családi gazdaságot irányít. Gyerekeinek igyekszik továbbadni azokat a gondolatokat és érzéseket, amelyek őt ifjú korában rabul ejtették.

Újkenézen született 1942. szeptember 7-én. Édesanyja, Agárdi Hunória, háztartásbeliként nevelte fel gyerekeit. Ma már unokái, dédunokái örömében osztozik a 90 éves idős asszony. Az édesapja, Dicső Gusztáv gazdálkodással foglalkozott, sajnos már nem él. A négy testvér legidősebbje Gábor, Margit húga kereskedő, és Budapesten él, Márta szintén kereskedőként a fővárosban lakik, míg Erzsébet húga háztartásbeliként gondoskodik szeretteiről. Neje, Király Magdolna, nemcsak a házasságban, hanem a családi gazdálkodásban is társa. Lánya, Bernadett Szolnokon dolgozik, Gábor ügyvéd Kisvárdán, és Viktória negyedéves a közgazdasági egyetemen. Gábor már családot alapított, a felesége dr. Harsányi Bea jogász, gyermekeik, Gábor László kétéves, András István egy hónapos.

A vásárosnaményi gimnáziumban 1963-ban érettségizett Dicső Gábor. Mint fiatalember, a fővárosban próbált szerencsét, és raktárosként ismerkedett a pesti munkával és a nagyvárosi élettel. Dolgozott Jászladányban a cukoriparban átvevőként, majd Újkenézen 1970-től kereskedőként. 1970 és 1981 között ő vezette az éttermet, majd a következő 10 évben mint felvásárló dolgozott a faluban. 1992-ben alapította meg a Hermész névre keresztelt saját vállalkozását. Egy bolt Tornyospálcán, és alma export-import jelentette a vállalkozást.

Az almakivitel mára megszűnt, helyette szép jövővel kecsegtető almafajtákat telepített. A 17 hektárnyi almaültetvényen megtalálhatók a legkorszerűbb fajták is, a golden, a starking, az idared és természetesen a jonatán. Emellett három hektárnyi meggyest telepített, míg a kalászosok vetésterülete 50 és 100 hektár között mozog, ebből kiemelkedik a vetőmagtermesztés. Különösen tritikálét és burgonya vetőmagot termesztenek. A térségben és a Debreceni Agrártudományi Egyetemen jól ismerik dr. Kruppa József nevét: ő mint egyetemi oktató, szakmailag irányítja Dicső Gábor családi gazdaságának tudományos és elméleti tennivalóit. A szakmai gyakorlati részt pedig Dicső Gábor, családja és munkatársai teszik hozzá.

Az elmúlt hónapokban, különösen a 2002-es országgyűlési választások idején, sokat beszéltünk a családi gazdaságok szerepéről. Általában politikai színezetet is kaptak ezek a polémiák. Dicső Gábor azt mondja, hogy a szocializmus hét évtizede e tekintetben sem múlt el nyomtalanul.

Hiába szerette a földet, a mezőgazdasági és a gazdálkodói munkát Dicső Gábornak még a nagyapja is, ha a felszabadulás és az államosítás, valamint az erőszakos tsz-szervezés miatt a felnövekvő generációknak elvették a kedvét az egykori családi gazdaságban végzett munkáktól. Több nemzedék nőtt fel úgy, hogy sem érzelmileg, sem anyagilag nem kötődtek a földhöz. A mostanában meghirdetett elmélet – mely szerint a családi gazdaságokat támogatni szükséges – még nem jelent olyan perspektívát az ifjabbak számára, hogy hosszú távra tervezzék megélhetésüket ebben a formában. A családi gazdaságoknak nyújtható támogatás – a kormány szándéka szerint – többféleképpen valósul meg. Az egyik fontos mód a gépvásárlásra nyújtott hitel. Dicső Gábor úgy gondolta, komoly termelési eredményeket nem lehet elérni komoly géppark nélkül. Éppen ezért 60 millió forintot vett fel a családi gazdasága gépvásárlásra. Ebből a pénzből kombájnt, traktort, pótkocsit, vetőgépet vásárolt. Szent meggyőződése, hogy a munkások szívesebben tevékenykednek a földeken, ha kézzel nem kell dolgozniuk.

A hagyományt nemcsak e téren követi a családi gazdaság irányítója, hanem a közelgő európai uniós csatlakozás küszöbén a tőlünk nyugatabbra meghonosított szokásokra is figyel. Dicső Gábor jól tudja, hogy sok gazdaság tönkremegy, ugyanis a családfő esetleg nem jól méri fel a piaci viszonyokat, a várható költségeket, és a gazdálkodás többi körülményét. Ezt is szeretné kivédeni Dicső úr azzal, hogy tíz évre visszamenően őrzi a gazdálkodással kapcsolatos feljegyzéseket, dokumentumokat. Mint mondja, negyvenöt után a kisemberrel építették fel az országot, ugyanakkor a tényleges kárpótlásból pontosan ezek az akkor is kisemmizett emberek maradtak ki. Meggyőződése: ő a családi gazdaság irányítójaként nemcsak lehetőséget kapott, hanem felelősséggel is tartozik generációk gondolkodásának átalakításáért.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése