Dr. Onder Istvánné

Iskolaigazgató,

Kisvárda

szszn_12-74_dr_onder_istvanne.jpgVibrál körülötte a levegő. Gesztusai, testbeszéde elárulja, nem mindennapi egyéniség dr. Onder Istvánné, született Karcos Valéria, a Somogyi Rezső Általános Iskola igazgatója Kisvárdán. 1949-ben született Dombrádon, s ha már az életkornál tartunk, húsz évvel fiatalabb kartársai is alig bírták azt a tempót, amit a nyári kiránduláson a Duna-kanyarban és Pesten tőle láttak. A legszebb dicséret részükről így hangzott: Valika, te sose fáradsz el?

Mosolyog az igazgatónő, hisz panaszkodhatna a sorsra, hogy időnap előtt halt meg a sebész-aneszteziológus férje, hogy az akkor még egyetemista lányát egyedül kellett felnevelnie. S mindezt úgy, hogy az iskola tanulói, tanárai egy pillanatra se érezzék, lankad a figyelme, mert gondok nyomasztják. Azzal zárja a szomorú, ám elkerülhetetlen végről szóló eszmefuttatást, hogy senki nem oldja meg a problémáinkat, nekünk magunknak kell pozitívan közelíteni a szűkebb és a tágabb világ dolgaihoz.

Édesanyja, Fazekas Júlia, nyugdíjas szülésznő és körzeti ápolónő, ma már együtt laknak. Édesapja, néhai Karcos Gyula, vízügyi munkás volt. Fivére, Balázs – egy tragikus baleset áldozata – a nagyhalászi zsákgyárban középvezetőként dolgozott. Judit testvére testnevelés szakos tanár, ugyanitt tanít. Egy lányuk született, Beáta – az édesapa nyomdokait követve – orvos lett, belgyógyász a Semmelweis-kórházban Miskolcon. Az ő férje dr. Sallai Zsolt idegsebész, kislányuk, Dórika tizennyolc hónapos.

Az igazgatónő a Császy László Gimnáziumban érettségizett ’68-ban, majd Nyíregyházán elkezdte a tanítóképzőt, és végül hozzátette a testnevelés szakos oklevelet is. Azóta sem csillapodott a tanulás utáni szenvedélye, elvégezte a BME közoktatás-vezetői szakát. Néhány éve pedig az országos szakértői listán is szerepel.

Dombrádon, majd Nyírtasson is tanított, 1976-tól az akkor még 2-es számú iskolába jött Kisvárdára. 1984-ig úttörőcsapat-vezető volt. Felsorolni is nehéz lenne, hány vetélkedőt, kirándulást, tábort és más programot szervezett. Ma is szívesen emlékszik vissza a Kristóf Gábor riporter által vezetett négy város találkozójára, amikor a hallgatóknak a néphagyományokhoz igazodó játékot, hímzést, ételt kellett a megadott helyre vinni.

A sport, az egészséges életmód számára természetes. Bizonyára sportszerető bátyja biztatására szervezett lány focicsapatot, vezetett labdarúgó-mérkőzést, a négyszáz méteres síkfutásban országos 6. lett a korosztályában. Iskolája leány tornász csapata országos területi döntőn szerepelt.

Amikor Csehei István igazgatótól átvette az első számú vezetői posztot 1984-ben, megfogalmazta ars poeticáját: mint a karmesternek irányítani a zenekart, úgy kell vezetni az intézményt is, hagyni érvényesülni a többieket. Ma is ebben a családias légkörben folytatják munkájukat.

A 413 tanulót számláló iskola 2000-ben ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját. A névadónak azért Somogyi Rezsőt választották, mert ő volt az első népiskola iskolaszékének elnöke. Kijárta Trefort Ágostonnál, hogy felekezetre való tekintet nélkül az elemi iskolából népiskola legyen. Mára felújíthatták az iskola épületét. Sőt, a rendszerváltozás idején az egykori MHSZ (Magyar Honvédelmi Szövetség) székházát is megpályázták, és egy 27 millió forint értékű vagyonnal gyarapították az iskolában létrehozott alapítványt. Szerencsére, megszűntek a tanteremgondok, hisz 18 tanterem, konyha, étterem, számítástechnikai terem, nyelvi labor, a háztartástanhoz szükséges, valamint technika terem, könyvtár és tornaterem szolgálja az oktatási célokat.

Az igazgatónő még most is komoly terveket sző. Játszóházat alakítanak ki a szabadidő hasznos eltöltésére, a kikapcsolódásra a kisebbeknek. A korábbi orosz tagozat helyett ma a németet és az angolt oktatják kiemelt óraszámban. A 18 Pentium számítógép már a napköziseknek is hozzáférhető. Akár elsősként játékprogram segítségével ismerkednek meg a tanulók a komputerek világával. Ötödiktől tanórában, osztályzattal lezárva kapnak jegyet informatikából.

Kiemelt figyelmet fordítanak még a magyarra, a matematikára és az egészséges életmódra. Tavaly a művészeti alapfokú oktatást is lehetővé tették, társastáncot tanítanak. Működik mazsorett-csoport, mozgásművészet, tánc, dráma.

Valika asszony szerint nem az osztályzatokért kell harcolni, hanem az a céljuk, hogy az életre neveljék a gyerekeket. Ehhez az alapműveltségen túl az anyanyelvet, a kommunikációt szorgalmazzák. S mindenekelőtt tanulási módszert adnak a gyerekek kezébe. Igazolja a sors ezt a szemléletet, mivel eminens tanulók némelyike nem találja a helyét az életben, míg a szerényebb eredményt felmutatóból sikeres vállalkozó is lehet. Az igazgatónő azt szeretné, ha a kudarc elviselése, a nehézség leküzdése természetessé válna a gyerekek körében. Ezt a képességet pedig gyermekkorban kell kialakítani,

Szabadidejében olvas, sportol, kocog, tornászik, kirándul Valika. Már a második generációt tanítja magas hőfokon égő lánggal és szeretettel.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése