Lakatos Sándor

Kereskedő 

Tiszakanyár 

szszb_31_es_lakatos_sandor_600.jpgNagy a sürgés-forgás a gazdaboltban, áruátvétel van. A község központjában elhelyezkedő üzlet nem csak közlekedési szempontból megkerülhetetlen. Árucikkeinek széles skálája és színes választéka nélkülözhetetlen Tiszakanyár polgárainak mindennapi életében. Egyedül a tulajdonos nincs itt. “Otthon várja magát” teszi le terhét, és ad útbaigazítást egy cipekedő férfi.

“Márciustól júliusig bonyolítjuk le a forgalmunk nyolcvan százalékát” mutat rá a bolt egyik legfontosabb sajátosságára Lakatos Sándor. Háza teraszáról völgybe pillantok, nem messze szelíd halmok emelkednek. “Olyan, mintha Zemplénben volnánk” jegyzem meg. “Mondják a vadász barátaim is” követi tekintetemet.

Tágas, levegős, hatalmas ablakok által bevilágított nappaliban ülünk le. Igényesen kivitelezett intarziás parketta, szép stílbútorok teszik barátságossá az enteriőrt.

“Református, hitben élő parasztemberek voltak a szüleim” kezd bele élete történetébe. “1953-ban születtem, és az általános iskolai tanulmányaim után Nyíregyházán a Kossuth gimnáziumban folytattam a tanulmányaimat.” az összeszedett, rövid, önéletrajzszerű mondatok egy boldog emlék felidézésében oldódnak: “Nagyon szerettem a várost. A Lecsó klubot, meg a hozzá hasonlókat. A mai napig nagy rock rajongó vagyok.”

Santana, Osibisa… Soroljuk egymásnak a régi nagy bandák neveit. Nézegetjük a falon a korabeli képeket, a majdhogynem afro méretű frizurát viselő ifjú Lakatos Sándort. A sűrű, irigylésre méltó haj – rövid változatban – ma is megvan, ám az akkurátusan pontosra nyírt harcsabajusz már egy “megkomolyodott” férfiemberé.

A Kossuth után a Mezőgazdasági Főiskola Gépész Kara következett. Diploma után a dombrádi Petőfi Termelőszövetkezetben műhelyfőnökként indult a pálya, majd pedig a kecskeméti repülőezredben folytatódott. “Máig nem tudom elfeledni a kerozin illatát, az éjszakai repülések hangulatát” mondja messze révedő szemekkel, éreztetve, hogy az angyalbőrben töltött hónapok kellemes emlékként raktározódtak el lelkében.

Annak rendje és módja szerint a családalapítás következett Lakatos Sándor életében. 1977 decemberében vette nőül a Rohodon született Nagy Eleonórát. “A feleségem tanító szakon végzett, és a mai napig a kicsiket oktatja az itteni iskolában”, utal párja hivatására. Frigyükből két gyermek született. Tamás 36 esztendős, a kisvárdai református általános iskola pedagógusa a négy éves Eszter és a két éves Gergő atyja. Öccse Péter Keszthelyen növényorvosként diplomázott, a Dupont cég regionális szaktanácsadója.

Mint egy jól felépített színdarabban, Péter hangját halljuk, az udvar felőli ajtón át érkezik. Rokonszenves, jó fellépésű fiatalember. Mosolyában, hangjában, gesztusaiban apját látom. Néhány aktuális teendő megbeszélése után magunkra hagy bennünket.

Lakatos Sándor a rendszerváltás után az MDF kormány idején két évig falugazdász volt, ám a kormányváltás után jobbnak látta vállalkozóként folytatni az életét. Először csak a garázs volt a gazdabolt, de kinőtte a helyet, és mára a már említett jó fekvésű ingatlanban egzisztál. “Dombrádról is átjárnak” érzékelteti az üzlet kedveltségét. Nem csoda, hiszen a szorosan vett gazdabolti választék kiegészül a falusi élet számos más cikkével is.

Beszélgetésünk fonala óhatatlanul visszatér a Lakatos Sándor otthonában látható vadászszenvedélyre utaló jelekre. “Nem vagyok trófeagyűjtő” mondja szerényen, de aztán kibontakozik életének egy újabb, élményekben gazdag szála. “Sajtos Géza barátommal, parittyával kezdtük gyermekkorunkban. Aztán hajtóként folytattuk, és nem váratott sokáig magára a puska sem. ‘96 óta vadászmester vagyok a társaságunkban.” Szép színes albumot ad a kezembe, amit a vadászbarát, Mezei Károly, a kisvárdai kórház egykori igazgatója készített számára. A hangulatos  felvételeken, nyomon követhető a táraság, és Lakatos Sándor számos szép élménye. Kép nincs róla, de elmeséli egyik romantikus kalandját. “Rókát mentünk ugrasztani a nádba, de vadkanra bukkantunk. Megsebeztük, de sikerült elmennie, ám követtük. Jól sejtettük melyik szederindásban bujt meg. Elő is tört belőle, és elindult felém. Ekkor már sikerült alaposabban célba vennem. Lőttem. Megállt, összeroskadt… “

További vadászkalandok felidézése helyett Lakatos Sándor fontosabbnak tartja, hogy végezetül jegyezzem fel természetelvű hitvallását. “Mélységesen elítélem azt a szemetelést, amibe nagyon gyakran belebotlunk erdőn, mezőn. Környezetünket olyan állapotában kellene tartani, hogy otthon érezze magát benne az ember és a természet minden teremtménye.” Meggyőző szavak a vadásztól, és a vendéget szíves szóval fogadó házigazdától, akinek otthonában tavaszi rétet idéző gazdagon virágzó szobanövények társaságában beszélgettünk.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése