Ballai Csaba

Vállalkozó,

Kisvárda

szszb_10-136_ballai_csaba.jpgA Ballai családban bőséges volt a gyermekáldás, az agronómus papának és a háztartásbeli mamának öt fiúgyermeke született. Van közöttük márkaképviselő, NATO-diplomata, anyagbeszerző, pedagógus, a legkisebb pedig az Opel Autószalon megálmodója és létrehozója Kisvárdán. Pedig a dolog sokáig nem úgy nézett ki, hogy Csaba jól menő vállalkozó lesz. Nyíregyházán a Vasvári Pál Gimnázium testnevelés tagozatán érettségizett, és mint annyian osztálytársai közül ő is biológia–testnevelés szakos tanárnak készült. Aztán főleg testvérbátyja javaslatára mégis inkább a szakmatanulás mellett döntött, vízvezeték-szerelőnek tanult a város méltán elismert mesterénél, Herczeg Jánosnál.

A szakmatanulás első évétől tudatosan készült arra, hogy önálló vállalkozó legyen. Ipari tanulóként már a második héten azt számolgatta, mennyit kell neki fusizni ahhoz, hogy egy hegesztőapparátust önállóan megvegyen. Két év alatt kitanulta a szakmát, majd a VSZM következett igaz, mindössze hét hónapra, hamar kiderült, hogy a kötött vállalati szféra nem az ő világa. Az első igazi nagy esemény szakmai múltjában az „olajkályha-akció”, amikor kedvezményes hitellel ösztönözték a lakosságot, hogy az egyébként valóban alacsony hatásfokú fűtési módot cseréljék le modern központi fűtésre. Ekkor szinte éjjel-nappal dolgoztak, annyi volt a munka. Aztán következett a katonaság, tizennyolc hónapot szolgált Nyíregyházán. Leszerelés után újabb embert próbáló tevékenység, másfél év taxizás, mellette pedig fusi éjjel-nappal.

Az újabb nagy lehetőséget a gázvezeték-építés hozta Kisvárdán. A TIGÁZ-nál sajátította el a gázszerelés minden csínját-bínját, hogy azután két-három éven keresztül önálló kisiparosként folytassa az anyagi háttér megteremtését a nagy álom megvalósításához. Hamarosan rájött arra, hogy a kereskedés, bár több vesződséggel jár, nagyobb hasznot is hoz. Így ezerkilencszázkilencvenkettőben a lakás pincéjében megnyitotta a víz-gázszereléshez szükséges anyagok boltját, árult kazánokat, csöveket, szerelvényeket, mindent, amire igény volt. Ez a bolt nagyon jól működött, hisz egyrészt komoly szakmai háttérrel kínálta a portékát, másrészt a közvetlen forrásból való beszerzés útján versenyképes is volt a piacon.

Ám egy idő után már ez sem elégítette ki, újabb nagy terveket szövögetett: vagy egy minőségi szolgáltatást nyújtó szállodát épít a fürdő környékén, vagy pedig (ekkor már volt egy Opel Kadettje) OPEL márkakereskedést nyit. Ez utóbbi volt a nehezebb feladat, hisz az OPEL igen kemény feltételeket szabott, mégis sikerült nyélbe ütni a dolgot, 1993 áprilisában aláírták a szándéknyilatkozatot. Innentől kezdve felpörögtek az események, júniusban megkezdődött az építkezés és 1993. október 17-én begördült az első OPEL a szalonba. Azóta már több mint ezer autó talált itt gazdára, jelezve a döntés helyességét és azt, hogy a tulajdonos jó úton jár, amikor az ügyfelek javát szolgáló komplex szolgáltatásokra törekszik. Ezért bővítette a szalont a kor minden igényét kielégítő karosszériajavító üzemmel ezerkilencszázkilencvenkilencben, ahol a legmodernebb eszközökkel: húzatópaddal, számítógép vezérelte festőkamrával állnak az ügyfelek rendelkezésére.

– Szeretnénk minden igénynek megfelelni – mondja – ez, persze nem olyan könnyű dolog. Miután mi bármilyen autótípust becserélünk újra, ellentétben az ország nyugati felével, ahol a kereskedők csak meghatározott korig cserélnek, néha bizony sok álmatlan éjszakát okoz a használt autók hada. Aztán az is kellemetlen, ha az ügyfél méltatlankodik, amikor a javítási, karbantartási számlát kell fizetnie, pedig mi kifejezetten törekszünk arra, hogy korrekt módon járjunk el.

– Ami a jövőt illeti? Nem szeretnék bekerülni a „mókuskerékbe”, nyugodt életet akarok, ahol nem kell kapkodni. A politikától mindig távol tartottam magam, de büszke vagyok arra is, hogy a vállalkozásomban csak a tiszta dolgokat szeretem, az utolsó fillérig mindennel el tudok számolni.

A sport, a már említett testnevelés tagozaton túl mindig is közel állt hozzá, érettségi után két évet focizott a KSE NB III-as csapatában. A régi futballszurkolók elmondása szerint jó kis jobbhátvéd volt. Manapság pedig a tenisz a kedvenc időtöltése, szeretné, ha egy héten nem csak kétszer tudna időt szakítani rá.

Az autószalon dolgainak intézése mellett a családra is fordít időt. Nyáron üdülés a családdal, esetenként egy kis motorcsónakozás a Tiszán, télen sítúrák baráti társasággal, időnként egy kis foci. Mindezek azt jelzik, hogy Ballai Csaba vállalkozó most fiatalon akar élni, világot látni. 1984-ben házasságot kötött Szónok Ildikóval, aki két fiúgyermekkel ajándékozta meg. Gergő tizenhárom éves, és a számítógépek érdeklik igazán, míg Máté négyéves, így egyelőre nem lehet megmondani melyikük folytatja majd az apai mesterséget.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése