Dr. Kovács Tibor

Háziorvos

Tiszanyákar – Kékcse

szszb_31_es_dr_kovacs_tibor.jpgCélszerű lesz így a helyiségek elosztása, kérdezte a település polgármestere Kovács doktort. 1990-ben, még a tervrajz fölé hajolva helyeztek át falakat. Az egyeztetés legalább két szempontból hasznos volt. Egyrészt szakmai szempontból sokkal használhatóbb egészségügyi objektummal lett gazdagabb Tiszakanyár, másrészt megnyert magának egy pályakezdő orvost, akiben később sem csalódott a község.

– Úgy éreztem, nekem épül a rendelő, a szolgálati lakás – emlékezik vissza a negyedszázaddal ezelőtti időkre dr. Kovács Tibor. – Az építkezés körüli egyeztetések alatt elhangzott a meghívás, amit elfogadtam. 1991. december 6-án megkezdtem a munkát.

Kisvárdán, a városi ügyelet orvosi pihenőszobájában beszélgetünk. Mindenki örömére nem csendül meg a telefon, nem szakad meg a fonal, amikor életéről beszél.

– Tiszalökön születtem 1965-ben. A holtágtól ötven méterre laktunk. Édesapám asztalosmester volt, én pedig a műhelyében gyakran barátkoztam a szakmájával. Talán ezért is szerettem volna sebészként kibontakoztatni szakmai előrehaladásomat diploma után.

Egy kicsit megállunk az érdekes összefüggés mellett, aztán én is elfogadom. Az ifjú ember a Tiszalökön megszerzett érettségi bizonyítvány birtokában jelentkezik Debrecenben az orvosi egyetemre. Simán veszi a megmérettetéseket, és huszonnégy évesen annak rendje és módja szerint abszolválja államvizsgáját. A kisvárdai kórházban kezdi a pályát, és még mindig a sebészszike kézbe vétele szerepel céljai között az első helyen. Ám, ahogy fogalmaz, nem ő volt az, akinek megvolt hozzá a megfelelő hátszél.

– Édesapámtól azt láttam, hogy munkával keressük a kenyeret és nem ügyeskedéssel – adja magyarázatát annak, hogy a rendszerváltás éveiben milyen elveket követett életvezetési döntéseiben. – Szabolcs és vidék… Nem akartam részese lenni előrejutási játszmáknak. Tanulmányi szerződésem volt a megyével, ennek eredménye volt a várdai kezdés. De örömmel tettem eleget a hívásnak, amely Dombrádról jött. Az akkori közigazgatási rendben az egyik körzetük Tiszakanyárral volt közös. Nem sokkal később jött az a bizonyos tervrajznézegetés…

Elmosolyodik. Ahogy áthelyezi a súlypontját a fotelben egy kényelmesebb pózba, megállapítom, sportos alkat.

– Kajakozom kamaszkorom óta – adja magyarázatát. – Amikor csorog lefelé a folyón a Tisza-túra mezőnye, én felfelé húzok. Kiabálnak is, hogy rossz irányba megyek.

Arról, hogy mi a jó irány, dr. Kovács Tibornak mindig megvolt a saját külön bejáratú véleménye. Már Dombrádon is tagja a képviselőtestületnek, Kanyáron pedig több cikluson keresztül polgármester volt.

– Úgy éreztem, tehetek valamit még a munkámon felül is azért a közösségért, amelyikben élek – világítja meg döntése hátterét. A község fontos véleményformáló személyiségei is bátorítottak, induljak a választáson, és nyertem.

1998-ben kezdte első ciklusát, amelynek a mérlege abszolút siker. Iskolaépítés, óvoda-felújítás, utak rendbetétele, fecskelakások építése és még lehetne sorolni azokat a munkálatokat, amelyeknek Tiszakanyár arculatára és életére egyaránt nagyon pozitív hatása volt. A második ciklust az elsőben elkezdett projektek lendülete vitte.

– Elindultam harmadjára is – értékeli a község élén töltött bő évtizedet – de úgy láttam, tíz év elegendő ahhoz, hogy az ember megvalósítsa mindazokat az elképzeléseit, amelyekről úgy gondolta, fontosak a település fejlődésében.

A 2010-es választáson már nem indult a doktor úr. Éppen megüresedett a kékcsei körzet orvosi állása. Elvállalta, ügyel itt is Kisvárdán, ahol lassan egy órája beszélgetünk. A falu élén töltött években is gyógyító munkája mellett társadalmi megbízatásban volt polgármester. Napjainkban, a testület tagjaként továbbra is részt vállal Tiszakanyár közéletében.

A családi életéről szólva elmondja, hogy a szomszéd megye legszebb lányát, Hajnalkát Legyesbényén találta meg 25 évvel ezelőtt, aki 1989-ben feleségül ment hozzá. Párja középiskolai pedagógus. Rengeteg közös sportélményük van vizes sportokkal és a Zemplénben történő kerékpározással, motorozással kapcsolatosan. A nagyobbik gyermeke 23 éves, Hanga Anna névre hallgat. Ringató hangsúllyal ejti a két nevet, és hozzáteszi az Annát az anyósa után kapta. Van egy fia, Kristóf, ő 17 éves. Kérdésemre hozzáfűzi “igen, ő Tibor is, továbbviszi a nevem”.

Beszélgetésünk vége felé közös ismerősökre bukkanunk, és egy közös élményre, amit ugyan nem együtt éltünk meg, de ha elárulom a tiszavirágzásról van szó, kiderül, mindketten szeretjük azt a vidéket ahol élünk.

Amikor elbúcsúzunk, megtudom milyen egy kajakos kézszorítás. Az ajtón kilépve rossz irányba indulok el az egészségügy intézmény zegzugos folyosóján. Utánam nyúl, megfordít, és elvezet a kijáratig. “Lett volna ötlete ehhez az épülethez is tervrajz korában”, próbálom leplezni zavaromat. Veszi a lapot, hogy a tiszakanyári intézményre gondolok. “Igen” pillant körbe az előtérben egy türelmes, “mit-lehet-tenni”  mosollyal.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése

Csendes utcán

Hargitai Beáta alkotása …olyan csendességgel lopodzott be az utcába az idő, hogy senki nem vette észre ezt az alattomos munkát. Megkoptak fenn magasan a cserepek, kicsit beázott a homlokzati fal,... Tartalom megtekintése