Szombati Béla

Tulajdonos-igazgató,

Vásárosnamény

szszb_19-202_szombati_bela.jpgA vásárosnaményi Nafém Kft. hiányt pótol Beregben, sőt széles e hazában. Ha nem lenne, ki kellene találni. Szombati Béla kitalálta. Jót tett, illetve jót tesz vele több száz családnak, iparűzési adót fizet a várásárosnaményi önkormányzat kasszájába. A kft. néha jótékonykodik az iskolák, a szakmunkásképzés javára. A legfontosabb persze az, hogy ez a cég az európai piacon is megállja a helyét.

Szombati Béla ezt vallja: „Előre kell lépni, a fejlődésben nincs megállás. A siránkozás helyett dolgoznunk kell.” A szó és a tett egysége kiderül a következő, 2004 őszén készült tájékoztatóból is: A közelmúltban értékes, számítógép által vezérelt megmunkáló központot vásárolt a vásárosnaményi Nafém Kft. A korszerű gépi berendezés felhasználásával az uniós elvárásoknak is megfelelően tudják végezni a vas- és fémipari munkálatokat. Az elmúlt hetekben az irodaépületeket, a szociális épületet is korszerűsítették, így a jó hírű cég eurokomfortos lett.

A beregiek neves európai cégeknek is dolgoznak. Van megrendelés, így a 150 dolgozó állása stabil, sőt, az elmúlt hónapokban számos alvállalkozónak is munkát adtak. Szombati Béla tulajdonos-igazgató elmondta: a világhírű Audi Autógyár győri üzemének megbízható beszállítói lettek. Rendszeresen logisztikai berendezéseket, szerkezeteket szállítanak Győrbe. Egy híres svájci cég lengyelországi gyárába szintén logisztikai berendezéseket visznek. Ez év őszétől új megrendelő a Budapesti Mérnök Iroda. A budapestiek egy észak-magyarországi vegyipari cégnek, a Borsod Chemnek dolgoznak, a vásárosnaményiak pesti megrendelésre vasszerkezeteket és logisztikai berendezéseket szállítanak Borsodba.

A naményi kft. az egyik legstabilabb foglalkoztató Beregben. A leendő vasas tanulók, a Lónyay Menyhért Szakközép- és Szakiskola diákjai a Nafém műhelyeibe járnak szakmai gyakorlatra. Az idei nyáron a kft. felvett néhány végzett diákot. Jövő nyáron néhány újabb kezdő szakmunkás felvételére kerülhet sor. A tájékoztatóból is kiderül, hogy egy korszerű vasas üzemet találunk a vasúti síneken túl, az Ilk felé vezető út közelében. Ennek a csendes helyen lévő üzemnek ipartörténeti múltja van.

A politika és a gazdaság változásaival sok minden változott a mostani kft. kerítésein belül. Könyvsorozatunk egy kicsit történelem is, írjuk megyénk történelmét. Illetve a szereplők írják. 1995-ben ezt írtuk Szombati Béláról, illetve a sokat próbált üzemről: „A Palicz Művek az 1990-es évek közepére fogalommá vált Beregben, sőt az egész megyében.

A Vásárosnamény gazdasági és társadalmi életében fontos szerepet betöltő üzem ügyvezető igazgatója Szombati Béla. Az igazgató tősgyökeres beregi, illetve vásárosnaményi. A térségben szinte mindenki ismeri, és ő szinte mindenkit ismer. Az eredeti szakmája gépjármű villamossági műszerész. Érettségi után technikus minősítő vizsgát tett. Gépésztechnikusként sokat tett a beregi üzemek fejlesztéséért, illetve fennmaradásáért. (Megszűnt például a híres tiszaszalkai vasas üzem.)

Szervezői és vezetői ismereteket több helyen szerzett az elmúlt bő két évtizedben. Ez a telep az elmúlt jó néhány évben mindig talpra állt a megrázkódtatások után. Szombati Béla kis kitérő után visszajött erre a telepre, ahol akkor éppen az írógépgyár volt a gazda. (A titkárnők munkaeszközét, az írógépet lassan már csak múzeumokban láthatjuk.) Az írógépgyárban áruforgalmi osztályvezetőként dolgozott.

Haladt a technika, változott a piac, az írógépgyár megszüntette a naményi telepét. Jött az újabb gazda, a Medicor Műszergyár. Ez is profilváltozással járt. A Medicornál már termelési osztályvezetőként dolgozott. A rendszerváltást, a privatizálást is megélte ez a telep. A naptár 1990-et mutatott, amikor az új tulajdonos a Palicz Művek lett. A szakmai és üzleti körökben híres tulajdonos egyből Szombati Bélát nevezte ki ügyvezető igazgatónak. Büszke rá, hogy a művek sokat jelent Beregben a foglalkoztatás terén. A munkanélküliségi statisztika ebben a térségben a legrosszabb.” (1996-ban megvásárolta a kft.-t, amelynek egyszemélyes tulajdonosa.) Kilenc év elteltével még mindig itt a legrosszabb a megyei statisztika. Így még inkább érthető a Nafém Kft. jelentősége. A krónikás feljegyezheti újként, hogy a Lónyay-iskolában a vasas szakmák tanulóinak 2004 végén tanműhely épült, de a tanulók továbbra is a kft.-ben tanulják a gyakorlati tudnivalókat, tanulhatnak itt emberséget, fegyelmet, és amire nagy szükség van: munkaszeretetet.

Szombati Béla a megyei kereskedelmi és iparkamara etikai bizottságának tagja. Öt évvel ezelőtt Vásárosnaményban az ő kezdeményezésére alapították a Forrás Vállalkozói Klubot, amelynek azóta is ő az elnöke. A Forrás az emberi és szakmai kapcsolatok tiszta forrását jelenti. Említést érdemel, hogy a felesége iskolaigazgató Gergelyiugornyán. A fia ügyvezető igazgató a kft.-ben, a lánya Naményban pedagógus. Büszke a két unokájára. De sok egyéb másra is büszke lehet.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése