Krivács András

Ügyvezető igazgató,

Nyírmada, Baktalórántháza

szszb_18-178_krivacs_andras.jpgGyöngyvirág illata tölti be a levegőt májusban, a baktalórántházi erdő 41-es főút felé eső részén, ahol a Fenyves Csárda és Panzió hívja fel magára a figyelmet. Nem lehet nem észrevenni és anélkül elhaladni, hogy meg ne állna, akinek erre vezet az útja. A fenyves erdőhöz, a gyöngyvirágos-tölgyes, a gyertyános és akácos is társul. Akácvirágzás idején nemcsak a gyűjtögető méheket, de turistákat is idecsalogató környezeti látványban lehet részünk.

„Ilyen csak egyetlen van Magyarországon! Igazi »Hungaricum«-ként tartják számon, melyet ki kell használni, belföldi és külföldi vendégek sokaságát idevonzani.” – mondta Pál Béla turisztikai államtitkár, amikor 2003 májusában felavatta az átalakított Fenyves csárda épületét, mely egyben a környék egyik legnagyobb turisztikai centruma.

A Fenyves Csárda és Panzió olyan ideális helyen áll, hol több város – Kisvárda, Nyírbátor, Mátészalka, Vásárosnamény és Nyíregyháza – képzeletbeli találkozási pontja lehetne.

Vajon a sors véletlen játéka vagy tudatos emberi ész van ebben? Talán ez utóbbi! Őseink jót akartak az itt élő embereknek, utódaiknak, amikor az 1200-as évek elején ide építették Baktát és Lórántházát. Majd a későbbi századokban itt uralkodó Dégenfeld-család ide ültette e csodálatos erdőt – talán a futóhomok megkötése miatt – , mely melegágya lehetett az 1960-as évek elején épített Fenyves Csárdának. A vendéglátóegység közel negyven évig üzemelt eredeti tulajdonosával, majd adódott a lehetőség, hogy a Krivács család ezerkilencvennyolcban megvásárolja, később nyertes pályázat eredményeként átépítse.

Nem mindennapi, hogy egy ilyen agilis fiatalember kezében összpontosuljon az irányítás, az ifjabb Krivács András, a Krivács és Fia Kft. ügyvezető igazgatója. Az ezerkilencszázhetvenhét májusában Győrben született fiú szüleitől a szorgalmas munkát látta és tanulta. Ketten vannak testvérek, húga az Eötvös Lóránd Tudományegyetem kommunikáció szakos hallgatója.

„Az általános iskola befejezése után Mátészalkára kerültem középiskolába, hol ezerkilencvenötben érettségit, szakmát, majd technikusi minősítést szereztem. Mindig mozgékony gyerek voltam, sportoltam, jelenleg is a Nyírmadán működő NB III-as asztalitenisz- szakosztályban játszom.” Lemezlovasként kifejezésre juttathatta a zene iránti vonzalmát, majd bíztatásra a Mátészalka Városi Televíziónál, később Fehérgyarmaton a Szamos Televíziónál négyéves médiamunkát tudhat maga mögött. Ezerkilencszázkilencvennyolcban létrehozták a kft.-t, mely számára is adta a feladatot a jövőre vonatkozóan, hogy ezen a szakterületen folytassa tanulmányait. Így jelentkezett a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Kar idegenforgalmi szakára, ahol jelenleg is tanul, s a diploma megszerzése után idegenforgalmi szakmenedzser, -közgazdász képesítést kap.

Nagy odafigyelés, utánajárás, kemény munka eredményeként mára a Fenyves Csárda és Turisztikai Centrum felújított állapotban várja az átutazókat, kirándulókat, üzletembereket, családokat, külföldről és belföldről egyaránt.

Az épület előkertje csodálatos virágaival vonzó, idillikus környezetet teremt, majd a lépcsőn feljebb menvén, kellemes, mosolygó szakács invitálja beljebb a vendégeket, a kezében lévő tábla feliratával: „Az étel készen áll.” A recepcióhoz érve a nap 24 órájában van vendégfogadó, ki azonnali információval szolgál. Jobbra előre az átvarázsolt nagyterem, majd abból a vadászterem, balra egy másik helyiség, a bejárattal szemben a kisterem áll a vendégek szolgálatára. Az emeleten multimédiás, klímatizált konferenciahelyiség, mely ideális nemcsak a különféle szakmacsoportok találkozásának, tárgyalások, megbeszélések és meetingek céljára, de házasságkötésre is ide jön az anyakönyvvezető. A panzió huszonegy szobával, teljes összkomforttal, extra szolgáltatásokkal áll a pihenni vágyók igényeinek kielégítésére.

Mindehhez párosul a szülők munkája, élettapasztalata, a sikeres vállalkozás érdekében. A főiskola átfogó képzést és jó elméleti hátteret ad a különböző szaktárgyakon keresztül. Az ember az igazi tapasztalatot viszont az élet során, saját bőrén tudja megérezni, megszerezni.

Az idegenforgalmi és vendéglátói munkában jól tudja hasznosítani angol idegen nyelvi tudását. „A nyárra elkészül a welness-sziget is, hol pezsgőfürdő, szauna, szolárium és konditerem, fodrász, kozmetikus és masszőr nyújt az igényeknek megfelelő pihenést és kikapcsolódást a vendégeknek.

Sokat dolgoztunk, de remélem megérte! A vendéglátósoknak igazán senki nem kíván szerencsét, talán azt hiszik, úgyis elboldogul. Pedig nagyon meg kell dolgozni minden egyes forintért. Semmi nem jön könnyen, s ehhez a területhez szinte minden szakmát kell ismerni. Azon túl, tudni kell menedzselnie a vállalkozást.” –mondta végezetül a szimpatikus fiatalember.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése