Balla Istvánné

Ny. szociálpedagógus–tanár,

Baktalórántháza, Nyírbátor

szszb 25 ncsé Balla Istvánné2.jpgLehet-e egyszerre gyötrelmes, ám mégis csodálatos az élete egy és ugyanazon embernek? Hogy mennyire lehet, arra példa Balla Istvánné, Nagy Katalin élete. Aki negyvenéves szociális területen végzett munka után – ebből 30 év gyermekvédelmi tevékenység – nemrégiben mehetett nyugdíjba. Szívmelengető, egyben szívfacsaró érzés volt, amikor valamennyi gondozott gyermeke, nevelőszülőjével együtt virágokkal és sok kedvességgel köszöntötte őt Baktalórántházán, a Gyermekvédelmi Központban.

Szociálpedagógusként, vagy ahogy újab­ban nevezik, nevelőszülői tanácsadóként összesen tizennyolc település tartozott hozzá, és csaknem ötszáz gyermek életéhez volt köze. Az 1951-ben Nyíregyházán született leány elhivatottsága és a pálya iránti elkötelezettsége már kisgyerekkorából gyökerezik. Dajkálgatta, szeretgette az utcájukban lévő apróságokat, de a Sóstói úti GYIVI közelében nevelkedve mély nyomot hagyott benne az egyenruhás, terelőszalagot szorongató kicsik fegyelmezett vonulása, azok szomorú tekintete, akiket csak „lelenceseknek” neveztek. Sokáig nem értette, hogyan tudnak ilyen csendben menni, és nem tudta, mitől ilyen szomorúak. A gyermekévek tanulással teltek, az erdősori általános iskola után a nyíregyházi Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd munka közben levelező tagozaton elvégezte a gyógypedagógiai tanárképző főiskolát.

1978-ban családjával Nyírbátorba került, és a város kisegítő iskolájában helyezkedett el. Az intézményben internátus működött, nyolc egységgel. Mai nyelven lakásotthonoknak nevezik. Főleg állami gondozott, enyhe értelmi fogyatékos gyermekek éltek itt, akik már pici koruktól intézetbe kerültek. Akkoriban több csecsemő- és óvodásotthon is működött a megyében. Neveltek és tanítottak itt nevelőszülőknél elhelyezett és vér szerinti családokból jött gyermekeket is. Az itt eltöltött kb. 15 év alatt dolgozott gyermekfelügyelőként, nevelőtanárként, majd gyógypedagógiai tanárként.

„Eleinte nehéz volt feldolgozni a viselkedési problémákat, de napról napra világosabbá vált előttem, hogy segítségre és nagyon sok őszinte szeretetre van szükségük, hiszen többségüknek nem volt része meleg, családi neveltetésben.” Katika sokszor azt érezte, hogy „kirakatpedagógiát” képviselnek, akkoriban a szakmában nem volt divat az un. gyermekközpontúság. A merev szabályok betartatása, a szigorú fegyelem kötelező volt. Majd a poroszos nevelési tematikát egy lazább, iskolaotthonos oktatási forma kezdte felváltani, amikor személy szerint a gyerekekkel többet tudtak foglalkozni. Jobban kibontakoztathatták egyéni képességeiket, mesélhettek álmaikról, a személyes beszélgetések során kitárulkozhattak.

A gyermekek jobb megismerését Bak­talórántházán is a lakásotthonok létrejötte és a nevelőszülői hálózat kiszélesítése tette lehetővé. A gyermeki világnézetre való ráhangolódás, az együttérzés, empátia, a nevelőszülőkkel való maximális együttműködés az apró sikerek mozgatórugója.

A nevelőszülői tanácsadó tevékenysége igen összetett, nagy tájékozottságot, ember- és lélekismeretet igényel. A munkaidő sem fejeződik be délután, sokszor a szombatok és vasárnapok is munkával telnek. Kapcsolatot kell tartani a települések vezetőivel, az egyházak képviselőivel, az oktatási, egészségügyi, szociális, közbiztonsági szakemberekkel, velük szorosan együttműködve tenni a megfelelő, és legjobb intézkedést. Elengedhetetlen a gyermekvédelmi törvények, szociális rendeletek ismerete a gyermeki jogok érvényesítéséhez.

A tizennégy lakásotthon – négy Bak­talórántházán, négy Berkeszen, kettő Kisvárdán, négy Nyírszőlősön – dolgozóinak, az ott lakó gyermekeknek a megismerése, a helyi viszonyok, körülmények feltárása abszolút univerzális, sokoldalú szakembert kíván. Pályája legkedvesebb, egyben legkeservesebb emlékei az örökbefogadásokhoz fűződnek.

Katika a nyugdíjas években is keresi a lehetőséget, azt az utat, ahol még sok örömet tud adni a közösségnek, az embereknek. Nem véletlen, hogy éppen a múzeumban találkoztunk, ahol egy csodálatos kiállítást nyitottak meg a városlakók, a kézi mesterségeket, művészeteket szerető érdeklődők számára. Megmutatja kezének remekműveit, a szép cserépedényeket, amelyeket saját maga korongozott, égetett, és megpróbálta belecsempészni a népművészet motívumait.

Közben fiatalos lendülettel beszél családjáról. Férje, Balla István, aki agrármérnök, gyermekeik Titusz és Barbara, akik szintén agrármérnökök, lánya mikológus. „Másfél éves kis unokámmal, Titusszal a lehető legtöbb időt szeretném eltölteni. Szeretnék még sokat adni, hiszen én is sokat kaptam. A gyermekmosoly – amit kaptam az évtizedek során – minden nehézséget, gyöt­relmet feledtetett velem. Köszönöm a sorsnak, hogy dolgozhattam velük, értük!”

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése