Anda Pálné

Igazgatóhelyettes, alpolgármester,

Nyíribrony

szszb_20-180_anda_palne.jpgHol van már az az idő, amikor a nyíribronyi Általános Iskola alsó osztályai két kis iskolában tanultak, mert a központi épületben csak hat tanterem volt! A tősgyökeres pedagógusok a megmondhatói, hogy ez tényleg így volt. A ma Móra Ferenc néven szereplő iskola modern, új szárnnyal bővült, lépcsőin felfelé haladva majdnem eltévedtem, ahogy bámultam a folyosón elhelyezett tablókat, faliújságot. Az új tantermek modernek, barátságosak. A régmúlt időre pontosan emlékszik Anda Pálné, az iskola igazgatóhelyettese, hiszen olyan mintha minden tegnap lett volna. Villámként repülnek az évek, s azon veszi észre magát, harminc éve már, hogy a faluba került. Az Ófehértó községben 1953-ban született Vass Mária pályaválasztását a nagycsaládi, meghitt légkörben leginkább szülei befolyásolták, hiszen mindenáron azon voltak, hogy négy gyermeküket taníttassák.

Marika a baktalórántházi gimnáziumban ’71-ben érettségit tett, majd a nyíregyházi tanítóképzőben ’75-ben tanítói diplomát szerzett. A pályát szülőfalujában kezdte, majd ’75-ben férjhez ment, így költözött a teljesen ismeretlen faluba. Férje, Anda Pál és családja, de a község is szeretettel fogadta a fiatal tanító nénit. Azóta rengeteg minden történt, úgy érzi, mintha mindig itt élt volna.

A 30 fő feletti osztálylétszámok idejében kemény fizikai és szellemi munkát követelt a tanítás a tanítótól, különösen az első osztályé, melyet sokszor ő kapott. Mi maradt meg emlékei között? Most is látja az akkor még tintatartós iskolapadokban a tiszta, mosott iskolaköpenyben „vigyázzban” álló nebulókat. A tanító feltétel nélküli elfogadása és a család szentsége volt a legfontosabb! Mára sokat változott a világ! A gazdasági körülmények kényszerei a családokra is kihatnak, a felgyorsult és szocializált világ gyermeknevelési módszerei is modern formát öltöttek. Egy örök igazság azonban megmarad: a gyerekeknek szeretetre és beszélgetésre van szükségük! Igyekeznek minden gyereknek személyre szóló tanulási programot adni, hogy mindegyik találja meg azt, amit szeret, ami motiválja őt a tanulásban. Ehhez délutáni, csoportos és kiscsoportos foglalkozások, tehetséggondozó, felzárkóztató és speciális programok szükségesek. Az önkormányzat vezetése nehézségek árán is biztosítja az intézmény működését. A tantestület a szülők segítségével azon van, hogy az itt tanuló száztizenöt gyerek komfortérzetét növeljék, és a tanulás értékei megmaradjanak.

A szakos ellátottság teljes az iskolában, pedagógiai programjukban kiemelten kezelik az idegen nyelv – a német – és a számítástechnika oktatását. A komputerek száma négyről tizenötre bővült a tavasz folyamán. A Nyírségi Iskolaszövetség tagjaként lehetőség nyílik a megmérettetésre. Említésre méltók a kémia-, a helyesírási- és a matematikaverseny eredményei, de megmutathatták tehetségüket a gyerekek népdaléneklésből, és a szavalóversenyen is. Színes programok teszik mozgalmassá az iskola életét: karácsonyi forgatag, irodalmi műsor, Móra-hét, farsang, klubdélutánok, közbiztonsági- és tűzoltónap, kirándulások. A nőnapi jótékonysági bál, valamint a falunap is hagyomány a településen. Művészeti képzés keretén belül zongora, néptánc, citera tanszak van. Működik alsós és felsős munkaközösség, van diákönkormányzat. A minőségirányítási csapat feladata a közösen elfogadott pedagógiai program véghezvitele. Marika 1989-től – kisebb megszakítással – az iskola igazgatóhelyettese. Bizonyára magasabb beosztásban is megállná a helyét, de ő sose vágyott erre. Szerény, megfontolt, egyszerű! Kiváló pedagógus, megtalálja a gyermeki szívekhez vezető utat. Jól kiegészítik egymás munkáját Hermann Gabriella jelenlegi igazgatónővel. 2002-től alpolgármesterként is bizalmat kapott, így szívügye az iskolán túl az 1100 lelket számláló település sorsa is.

A képviselő-testület mindig számíthat az igazgatónő reális döntéseire, bölcsességére, tárgyilagos ítélőképességére. Vitális Ferencné polgármester asszony és Inzsöl János jegyző is fontosnak tartja az itt élő emberek boldogulását. Munkahelyteremtő programok létrehozásán dolgoznak, maximálisan szeretnék kihasználni a Közép Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás lehetőségeit, a pályázatokat, hiszen csak ebből tudnak fejleszteni. Már korábbi tervezés eredménye – Török László előző jegyző munkájának is köszönhetően – a művelődési házban a könyvtár kialakítása, a csodálatos park, melyet a városiak is megirigyelnének.

„A jövő óvodája Nyíribronyban” program keretén belül épül három ütemben az EU-kompatibilis háromszázötven személyes konyha és tálaló, az ötven férőhelyes óvoda, majd óvodakert és a játszótér, amely 150 millió forintos regionális céltámogatásból valósul meg.

Büszkén említi fiait, Tibort és Csabát, kik mindketten egyetemet végeztek, és ma már önálló életüket élik. Férje mindenben társ volt számára, támogatta munkáját. Hálás a sorsnak a szép családért.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése