Király Attiláné

Nyugdíjas igazgatóhelyettes,

Rohod

szszb 24 ncsé Király Attiláné.jpgHa azt kérdeznénk tőle, milyen érzés majdnem 40 évet – szinte egy életet – egyetlen helyen, egyetlen iskolában, a gyermekek között ledolgozni, bizonyára azt válaszolná: Az élet és a sors ajándéka! Mert mindez bizony valós, hogy Király Attiláné, született Láng Mária, 1950. január 1-jén Rohodon – táppénz nélkül –, egyetlen napot sem hiányzott a gyermekek mellől pedagógusi pályafutása során. Pedig biztosan az ő életében is volt olyan, hogy reggel fáradtan ébredt, vagy nem a legtökéletesebben érezte magát. Mégis ment, kitartóan. A szerencsés születésű újévi kislányt, második gyermekként segítette a világra a bába, Láng Elek és Éles Zsófia házasságában. Szeretetteljes családban nevelkedett, szüleitől életre szóló mintát és példát kapott. Bátyja, Gyula szintén Rohodon él családjával, első és egyetlen munkahelyének, a baktalórántházi ÁFÉSZ-nek a dolgozója. Öt évvel fiatalabb húga, Judit, aki szintén pedagógus. Máriát anyakönyvezett neve helyett mindenki csak Ibolyának hívja. A szülők bármennyire is szerették volna, de akkoriban nem volt még virágnév a magyar keresztnevek tárában. Ennek ellenére másként nem is, csak Ibolyának ismerik. Milyen találó keresztnév ez számára! Mint maga a virág, szerény, csendes és nem hivalkodó. Soha nem kiabáló szavakkal, hanem türelmével, és tekintetével fegyelmezett.

Megfontolt volt pályaválasztása is, hiszen eseménygazdag gyerekkorában, amikor a rokon gyerekekkel tanító néniset játszottak, ő már tudta, az akar lenni. Az általános iskolát szülőfalujában végezte, ahol különösen példaadó tanár volt számára Baráth Bálint, és Nagy Zoltánné, Klárika, akikre mindig felnézett.

1967-ben, a baktalórántházi Mező Imre Gimnáziumban történt érettségi után Nyíregyházára, a Bessenyei György Tanárképző Főiskola biológia-mezőgazdasági ismeretek szakára jelentkezett. Ez sem volt meglepetés, hiszen szülei mezőgazdasággal is foglalkoztak. Édesanyjával sokat járta a határt, földet műveltek. Édesapja által – 50 éven át vadászként – nagyon közel került a természethez, aki egyébként Vaján, az ÁFÉSZ elnökeként dolgozott évtizedekig, ahonnan nyugdíjba vonult. Ibolyának jeles tanulmányi eredménye ellenére is csak másodszorra sikerült bejutni a főiskolára, így egy évet képesítés nélkül Pusztadoboson tanított.

1968-tól viszont már a főiskolán, egy jó csapat tagjaként híres, és nagy tudású tanáraik érdekes előadásait hallgatta. 1972-ben a diploma megszerzése után a rohodi iskola várta a fiatal munkaerőt. Akkor még nem gondolta – bár sejthette –, ez a munkahely lesz az egyetlen és utolsó is. Még az év júniusában házasságot kötött Király Attila, szintén helyi születésű, szintén pedagógus fiatalemberrel, akivel azóta is együtt vannak. A gyermekek születése megerősítette e köteléket.

Férjével az elmúlt 35 évben bejárták a környező országokat. A nyarakat együtt töltötte a család. Attila és Enikő már felnőttek, önálló életüket élik. Nagyon várták kis unokájuk, Annácska érkezését, aki megédesíti életüket. Ibolya a közel 40 év során hét osztálynak volt osztályfőnöke, volt úgy, hogy 36 gyermeknek. Becsületes, életrevaló felnőttek váltak belőlük, megállták helyüket az életben. Változtak az idők, változtak a gyermekek, szülők, akikkel a jó kapcsolat számára mindig fontos volt. A tiszteletet, a megbecsülést az utolsó percig érezte. Oly sokat tett a rohodi gyermekekért, és lehet mondani, három generáció került ki a keze alól. Nevelőmunkája során, a tanórákon túl sok pluszt adott tanítványainak, akikhez nagyon közel tudott kerülni. Az úttörő mozgalom, az elsősegélynyújtó versenyek, a biológia-versenyek, a Földnapi események, kirándulások, farsang, mikulás, stb., – de sokat lehetne mesélni!

Osztályfőnöki munkaközösség vezetőként tevékenykedett a kimondottan jó tantestületi közösségben, ahol eredményes munka folyt és összetartanak, jól együttműködnek a pedagógusok.  Húgával, Judittal 30 évig egy nevelőtestületben voltak kollégák. Dobos Istvánné igazgatónővel 1992-től 2008-ig, egy negyed századig megértő, jó munkatársak voltak, jól kiegészítették egymást. A megértő család, a sok barát, mind munkájának kiteljesedését segítette, amit betegség sem zavart meg. „Igaz, voltak kisebb-nagyobb nehézségek életemben, de több volt a szép emlék.” Nyugdíjas napjaira is marad sok-sok tennivaló. Amire eddig nem volt ideje, most próbálja bepótolni.

Mint az olvasás is, különösen a szépirodalmi könyveket szereti, de lekötik az útleírások is, és a földrészek élővilágát kutatja szívesen.

Szeret kirándulni, színházba járni férjével, aki szintén nyugdíjas, így több idejük jut az „unokázásra” is. Öröm a családban, hogy édesapja 90 évesen még közöttük él, szeretné, ha ez még sokáig így lenne. Egészségük se szolgáljon rosszabbul, mint eddig, maradjon meg a békesség is a családban.  Szeretnének még eljutni az országban azokra a helyekre, ahová eddig még nem tudtak.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése