Szombathy Zoltán

Ügyvezető igazgató, önkormányzati képviselő,

Rohod

szszb_18-186_szombathy_zoltan.jpgMinden ember életében van egy olyan pont, mikor a gondviselés olyan lehetőséget ad, melyet észre kell vennie, ki kell használnia saját maga és családja boldogulása érdekében. Határozottan emlékszik rá Szombathy Zoltán – mikor volt ez –, ahogy lepörögnek élete állomásai. Szabolcs aranya, az alma hozta meg számára a fordulatot.

„A 80-as évek első éveiben, a bevonulásom előtt vettünk egy gyümölcsöst. Akkor az almában megvolt a jó pénz. Nemcsak hogy kitermelte az árát, de ebből tudtam későbbi munkámat és életemet megalapozni.” – mondja az 1956. március 11-én, Rohodon született Zoltán, ki Szombathy Sándor és Sebők Erzsébet házasságából a negyedik gyermekként született.

Apja a helyi tanács pénzügyi előadója, majd a nyíregyházi Szaévnél szállításvezető volt, ’97-ben meghalt. Anyja az óvodában dajkaként dolgozott, még ma is él. Zoltán kivette részét a föld munkájából, a közösbe be nem került földön gazdálkodtak.

„Kétéves koromban már fociztam, apám is focizott, sportelnökségi tag volt. 16–17 évesen járási csapatban játszottam. Más volt akkor a falusi élet, vasárnap délelőtt templomba mentünk, délután futballmeccsre! Az általános iskolát szülőfalumban végeztem, Nagy Zoltánné osztályfőnöksége alatt. Örökmozgó voltam. Kézilabdáztam, atlétikában megyei szintig jutottam. Kisgyerekkori szenvedélyem volt a motorozás is. ’70-től ’73-ig a nyíregyházi 110-es sz. szakmunkásképzőben tanultam, bejáró voltam. Nem tartoztam a legszorgalmasabb diákok közé. Esztergályos lettem, de a szakma nem kötött le. A baktalórántházi mezőgép vállalatnál kezdtem dolgozni, voltam gyakornok, de nem kaptam igazi szakmai munkát. Néhány hónap után elindultam, kerestem a helyem. Dolgoztam Miskolcon, Sátoraljaújhelyen, Leninvárosban. Mindenhová motorral közlekedtem, szerettem világot látni. 1976-ban az MHSZ-en keresztül tehergépkocsi-vezetői vizsgát tettem, s ’77-től gépkocsivezetőként dolgoztam a Szaév-nél és a Volánnál, egy ZIL teherautón. A falumban jó közösségi és ifjúsági élet volt a KISZ-ben. Szervező titkár voltam. Klubdélutánokat, társadalmi munkákat szerveztem.

Ezerkilencszázhetvenhétben megismerkedtem a nyírmadai Kiss Katalinnal, aki Nyíregyházára járt tanulni a kereskedelmi iskolába. 1978-ban házasodtunk össze. Ők hatan vannak leánytestvérek. Kezdetben az ő szüleinél, majd nálunk laktunk. Teljesen a nulláról indultunk, a semmiből teremtettük magunknak, amink van. Vettünk egy telket, melyen gyümölcsfák voltak. Az 5-ös számú Volántól vonultam be katonának Nyírtelekre 1979-ben. A képkocsizóknál parancsnoki sofőr voltam, kiváló katona lettem. ’79-ben megszületett Katica, majd ’80-ban Bettike, így leszereltettek. Ismét a Volánhoz kerültem vissza. Közben gazdálkodtunk a gyümölcsösben. Ekkor éreztem meg teljes igazából a felelősséget, azt a lehetőséget, melyet a sors felkínált családom boldogulására. Két kezünk munkája után lett az első autónk. ’83-ban jött a lehetőség, a teherautókat ki lehetett venni gebinbe. Éltem vele, egy IFA-t béreltem, fuvarokat szerveztem, elszállítottam az almát. Ekkor alapoztam meg az egzisztenciámat.

Ezerkilencszáznyolcvannégyben kezdtünk építkezni Rohodon, ’86-ban költöztünk az új lakásba.

Ezerkilencszázkilencvenben egyéni vállalkozó lettem, saját járművel fuvaroztam. Majd ’93-ban megalapítottam a Fersped Kft.-t. Katika beltagként a technikai hátteret biztosítja, intézi a papírmunkákat. Én szervezek, irányítom a fuvarokat. A jelenlegi géppark az EU-követelményeknek is megfelel. A teherautók környezetvédelmi előírásai szigorodnak, a súlyadó, a biztosítás, az üzemanyag horribilis összeget tesz ki. A hétvégi szállítási engedélyek korlátozása zsebbenyúlós dolog. Egy biztos, kiéleződik a harc a fuvarokért. A vidéken élő egyszerű emberek kevés információval rendelkeznek az EU-ról. Én mindig optimista szemmel nézem a változásokat.

Nősülés után már versenyszerűen nem, csak hobbiszinten futballozom az öregfiúkkal. A Rohod SE elnöke vagyok, mely a megyei II. osztályban játszik. 2002 októberben képviselővé választottak, az ügyrendi és jogi bizottság elnökeként. Nemcsak a sportot, de tőlem telhetően az egyházat is támogatom, a Presbitérium tagja vagyok.”

A lányok megnőttek, Katica érettségi után Mátészalkán dolgozik pedagógiai asszisztensként, jelenleg a Gábor Dénes főiskola végzős hallgatója. Bettike a kereskedelmi szakközépiskola után a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján most szerzett közgazdász diplomát.

„Szeretünk kirándulni, szívesen hódolunk télen a téli időszakban a külföldi síelésnek. Elmondhatatlan élmény a természet meglovagolása. A feleségem, Katika, házias, gondoskodó asszony, finomakat főz már leány korától. Igazi vendégmarasztaló fogásokat is készít.

Én mindig magánzó voltam, a saját fejem után mentem, de kőkeményen kiveszem részem a munkából. Hiszem, valaki irányítja a sorsunkat, véletlenül nem történnek a dolgok.”

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése