Jánvári Tibor

Üzemvezető, önkormányzati képviselő,

Baktalórántháza

szszb_16-26_janvari_tibor.jpgTősgyökeres baktalórántházinak mondhatja magát Jánvári Tibor, kinek élete szülei révén már 1957 óta a településhez kötődik. Az apja jól ismerte az itteni embereket, hisz mikor még traktor nem volt, ő szántotta a falubeliek kertjét. Édesanyja a háztartásban dolgozott. Földjük is volt, amin maguk gazdálkodtak, de a háztáji területen is bőven akadt munka.

Tibor és két fiútestvére már kicsi koruktól megismerték a föld munkáját. Ezért nem volt nehéz a pályaválasztás sem. Az általános iskolából szeretettel gondol Bardi Sándorné, Sárika néni és Silye Lászlóné, Marika néni tanárokra és igazgatókra, kik egyengették útját. A nyíregyházi, akkor Szamuely Tibor Mezőgazdasági Szakközépiskolába jelentkezett gyümölcstermesztő szakra. Szívesen emlékszik vissza a tanulmányi, egyben szakmai kirándulásokra, melyek során az egész országot bejárták. Megismerték a történelmi borvidékeket, a fóliafalvakat Szentesen és környékén, a híres gyümölcs- és zöldségtermő vidékeket, a gönci kajszit, a gurulós málnát, a mohácsi áttelelő káposztát. Az OMÉK, a BNV, s nem utolsósorban dr. Pető Ferenc professzor, tanár úr mély emlékeket hagyott benne, a szakma kiváló ismeretével és emberi tartásával.

Tibor, jó tanuló lévén országos szakmai versenyen vett részt, hol dobogós helyezést elérve felvételt nyer a kívánt felsőfokú iskolába. Ez a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskola lett. Itt is jeleskedett TDK dolgozatával, mely almatermesztés témában készült. 1979-ben mezőgazdasági üzemmérnöki diplomát szerzett. Első munkahelye, a baktalórántházi Dózsa Mgtsz, nyírkércsi telephelye lett, hol 150 hektár alma-, 100 hektár paradicsom-, 20 hektár szamócaültetvény tartozott a keze alá. Huszonegy évesen, a mély vízbe dobva, nap, mint nap hatvan ember munkaszervezéséről gondoskodott.

A ’79-es év a házasságkötés éve is volt. Felesége, Csordás Ildikó, középiskolai osztálytársa, zöldségtermesztő technikus. Szolgálati lakásba költöztek Nyírkércsre. 1981-től másfél év katonaság következett, szerencsére Nyíregyházán. Már előtte, ’80-ban elkezdték építeni saját lakásukat Baktalórántházán. Ugyanebben az évben fiuk, Tibor is megszületett, majd ’83-ban Ildikó lányuk. Leszerelés után ugyanebben a tsz-ben háztájiágazat-vezető lett. ’84 novemberétől a Szabolcs-Szatmár Megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat baktalórántházi üzemének vezetője. A gabona felvásárlása, őrlése, ipari liszt előállítása – a demecseri keményítő gyár számára – volt a feladata, melyet hatvanöt dolgozóval látott el. Ezerkilencszázkilencvenháromban privatizálták a vállalatot, Nyírség-Hasso Kft. lett. Folyamatosan elkezdődött az átállás a sütőipari minőségű lisztre – BL-55, BL-80 –, új piacok után kellett kutatni, mivel a keményítő gyár megszűnt. Sikeres volt a váltás, ma több száz üzleti partnerük van, a búzatermesztés szaktanácsadói tevékenységétől kezdve a felvásárlást is végzik. Így biztosítják az évenkénti húszezer tonna búza megőrlését, melyet jelenleg is, főleg a sütőipar számára, de viszonteladóknak s közvetlen fogyasztóknak értékesítenek.

Terméklistájukat változatossá téve, a finomabb liszteken kívül teljes kiőrlésű termékeket is előállítanak, figyelembe véve a változó táplálkozási szokásokat. A HCCP minőségbiztosítási rendszer garantálja termékeik EU-kompatibilitását, mely a fogyasztók egészségét védi. Ugyanúgy, mint az elvégzett rekonstrukció, mely során új gépeket, hengerszékeket, szitákat telepítettek, s új padlóburkolatot kapott az üzem. Megoldásra váró feladat van még bőven, mint a búzasilók felújítása is.

Közben a gyermekek felnőttek. Úgy elszaladt az idő felettük, hogy fia mára munkatársa lett az üzem technológusaként, miután elvégezte Szegeden az Élelmiszer-ipari Főiskolát, s élelmiszer-ipari üzemmérnök lett. Megfelelő gyakorlati tapasztalatok szerzése után önálló vezetőként is minden bizonnyal megállja majd a helyét. A fiatalabb Tibor családot alapított, felesége, Koleszár Krisztina, évfolyamtársa volt a főiskolán, Szekszárdról való. A fiatalok egy lányunokával, Zsófiával örvendeztették meg szüleiket. Ildikó lányuk a Debreceni Egyetemen folytat tanulmányokat, másodéves bölcsészhallgató.

Tibor 1989-től önkormányzati képviselőként közéleti tevékenységet is folytat, jelenleg a pénzügyi bizottság tagja. „Azt gondolom, a város vezetésének munkája meg fog mutatkozni a településen” – mondja. A család nagyon szeret kirándulni, főleg hegyvidékekre. Tibor számtalan országot bejárt már életében. Szereti olvasni a társadalmi témájú könyveket. Családcentrikus, a család szeretete a legfontosabb számára.

„Következetes voltam egész életemben. Beosztásomnál fogva munkám iránt is meg volt a követelmény, én igyekeztem a munkahelyemen is, a családomban is megfelelni az elvárásoknak. Szeretem megtervezni előre a dolgaimat, átgondolni a napokat, hónapokat. Nem bízok semmit a véletlenre, s így nem érhetnek váratlan meglepetések sem” – foglalja össze végezetül.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése