Szabados József

Országgyűlési képviselő,

Baktalórántháza

szszb_22-8_szabados_jozsef.jpgA gyorsan elért siker múlandó! A kemény, kitartó, szívós munkával elért siker ad igazán beteljesedést, kiforrott, megedzett egyéniséget, ez az, ami motiválja, s végül nem egy önmagától elrugaszkodott, hanem hitelt érdemlő és szavát tartó politikus személyében testesül meg.

Mint ahogy hiszik is mindazok, akik bizalmat szavaztak Szabados Józsefnek, akinek országgyűlési képviselővé választásával Baktalórántháza történelmi időket ír. Nem volt még ilyen esemény a település fennállása óta. Meghatódva beszél az ünnepélyes pillanatról, a felemelő érzésről, amikor a Parlamentben a történelmi zászlók, a képviselőtársak, és a köztársasági elnök jelenlétében fogadalmat tett a magyar Alkotmányra.

Talán erős kitartásának köszönhetően a sors most „részlegesen” rehabilitálta őt, aki 55 évesen, 2006. április 1-jével, az ország 386 embere közé került. Szabados József folyamatosan, ’93 óta vesz részt a megye politikai életében, főleg országos jelöltek kampányfőnökeként és a megyei közgyűlés tagjaként. Visszatekintve, a ’60-as, ’70-es évek is termékenyek voltak az Apagyról induló, a baktalórántházi Mezőgép főmérnökeként, majd igazgatójaként dolgozó Szabados József számára. A benne szunnyadó politizáló képesség felszínre törése után, tanácselnökként dolgozott Baktalórántháza boldogulásáért. De azt sem feledheti, hogy a rendszerváltást követően 15 évig biztosítási ügynökként kereste családjának a kenyeret. Ennek talán így kellett történnie, hiszen így lett az, aki. Így szerzett élettapasztalatot, reális élet- és emberismeretet. Mert az, aki mindig a csúcson van, az nem volt részese annak az életérzésnek, amely sok közéleti emberből hiányzik.

A 2002-ben kezdődő és 2006. októberig tartó alpolgármesteri évek gazdag beruházásai között említhetjük a következőket: a középiskola címzett támogatása, utak, járdák, gyártelep, orvosi rendelő, központi orvosi ügyelet, kistérségi központ, lakások építése. A központi ügyelet megszervezése, az egészségügyi ellátás bővítése, világításkorszerűsítés, BLTG-fejlesztés, a Dégelnfeld-kastély visszaszerzése után, elindult a városközpont rehabilitációja is.

Egy politikusnak azonban mindenre fel kell készülnie. Minden változásra, a 180 fokos fordulatokra is. A jövőt nem tudhatjuk, legfeljebb sejthetjük. Ő az, aki nem lenne az, ha nem lennének életében meredek fordulatok. Akit nem kímél a sors, mert a váratlan fejlemények megváltoztathatják, ismét megtörhetik azt a lendületet, amellyel nekibuzdult. Így az elhatározás, az eltökélt szándék szertefoszlik vagy időlegesen eltolódik.

Az őszi önkormányzati választás a település sajátságos és különleges „erőviszonyainál” fogva nem az általa is elvárt eredményt hozta. Rá kellett döbbennie, hogy mint parlamenti képviselő, igazából – legalábbis időlegesen – nem kamatoztathatja szerzett tapasztalatait, tudását a város hivatalának vérkeringésében. Így dolgozik azokért és azokkal, akik vele együtt gondolkodnak.

Parlamenti képviselőként, az MSZP megyei alelnökeként, a megyei közgyűlés tagjaként és az MSZP helyi elnökeként teszi a dolgát. „Vidéki emberként, a vidéket érintő törvényalkotási feladatokra kell koncentrálnom, mint a mezőgazdaság, a szövetkezet, a kis- és középvállalkozások. Mert sokszor a törvények nem a parlamenti teremben dőlnek el. Az élettempóm gyorsabb lett, vasárnap délután indulok Budapestre. Hétfőn reggel parlamenti és bizottsági ülés. Az egyik legfontosabb bizottságnak, a költségvetési bizottságnak vagyok a tagja. A parlamenti munkámból szerdán indulok haza, várnak a megyei ügyek.”

Dolgozik a kistérségért, mert a jövő a régióé lesz. Beláthatóan a város egy II. fokú közigazgatási szintet fog ellátni. Sokrétű munkájában egy vezető legfontosabb erényének tartja a bizalmat, a jó munkatársak megválasztását. A közös lakóhely békéje érdekében meg kell tanulni mindennemű hovatartozás nélkül egymással emberileg meglenni.

A közösségi sikerek mellett értékeli a családi örömöket is. Egy politikus kiegyensúlyozottságához ugyanolyan fontos a támogató feleség, aki végig kitartott mellette ebben a hajszában. Családi támogatás nélkül ez nem megy. Fontos az egészség és a lányok, Enikő és Andrea sikerei. Balázs után megszületett második kis unokájuk, Máté, és kisebbik lányuk is férjhez ment.

Mi lesz a megálmodott, szép városközponttal? A sétálóutcával, a bevásárlóközponttal, a kastélyprogrammal, a járóbeteg-rendelővel, az óriási léptékű fejlesztésekkel?

Az idő mindent megold!

Mert szeretné, ha nem csak ez a négy év lenne a szolgálata ezen a területen. Szeretné, ha tudna segíteni, hogy tíz év múlva büszkék lehessünk majd arra, és emelt fővel mondhassuk, szép várost építettünk! Így reménykedik és bizakodik abban, hogy ehhez a korhoz olyan maradandó kötődne majd, melyet unokáink is látni fognak, és amely időszakra a történelemből is emlékeznek majd.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése