Juhász Imre

Római katolikus plébános,

Baktalórántháza

szszb_17-106_juhasz_imre.jpgLélegzetelállító, ahogy szép magyar nyelvünk eszközeivel fűzi csodálatos, szónoki mondatokká mondanivalóját híveinek Juhász Imre plébános. Abaújszántón született 1964-ben, Boldogkőváralján nevelkedett húgával együtt, ki Budapesten él, kétgyermekes családanya. Apai nagyanyja felügyeletében, a festői szépségű zempléni környezetben tanította őt a fő imádságokra, a keresztény értékekre. Felkeltette benne a papi pálya iránti érdeklődést, inspirálta e hivatásra. Elkezdett ministrálni, templomba járni. „Elbizonytalanodtam, amikor egyik tanárom az általános iskolában lerombolta mindazt, amit nagymamám felépített bennem.”

Végül édesanyja szakterületén maradva – ki ügyviteli alkalmazott – Miskolcra, a közgazdasági szakközépiskolába került. Az érettségi után, ’82-ben az encsi Mezőgép Vállalatnál eltöltött 10 hónap, majd Boldogkőváralján a három és fél évig tartó kultúrházvezetés csak útkeresés volt, amikor szabadszállási katona ideje alatt Tarjányi Ferenc megerősítette benne az elhatározást, Domán Ferenc atya felfedezte benne a papi hivatást, így feltámadt benne a vágy, pap lesz.

„Nyolcvanhétben, leszerelésem után Egerbe jelentkeztem a szemináriumba. A boldogkőváraljai plébános mindenben segített engem. Kilencvenkettőben pappá szenteltek. Állomáshelyeim: Mátészalka egy év, Miskolc, Szent Anna-plébánia három év, nyíregyházi főplébánia négy év. Káplánként mint egy csavar a gépezetben láttam el a sokrétű feladatokat. A Szentlélek szeminárium, Házas hétvége, Cor hétvége, Karitász csoport, Nyugdíjas közösség, Ifjúsági hittan, bérmálási előkészületek, tartalmas lelki programokat kínált a híveknek. Hitoktatást végeztem a Kossuthban, a Kodály- és Jókai-iskolákban.

A Kolping-család mozgalommal Miskolcon ismerkedtem meg, kilencvenhatban Nyíregyházán lehetőségem volt újjászervezni, így lettem „prézes” atya. Tagja vagyok a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének, kisegítő tábori lelkészként Nyíregyházán szolgálok. Kétszer Lourdes-ban, majd Rómában, jubileumi zarándoklaton vettem részt katonákkal. Bábáskodtam a XI. Cserkészkerület megalakításánál.

2000-től Baktalórántházán hirdetem az igét. Az egyházközséghez hét filia tartozik, egy káplán segíti munkám. Marad időm az elmélkedésre, de a plébánosság olyan feladatokat is ró rám, mint pályázatok készítése, épületek felújítása, az egyházközség hitéleti és anyagi dolgainak szervezése. 2002-ben Nyírkarászban plébániát, 2003-ban Ramocsaházán templomot tataroztunk, Nyíribronyban kápolnát építettünk, Nyírkércsen új oltárt szenteltünk. Baktalórántházán befejeződött a vallásturisztikai beruházás.

A katolikus temető és a plébánia kerítésének rendbetétele vár ránk. A Szent Mónika Közösséget azért szorgalmazom, hogy a szülői felelősséget felébresszem gyerekeik nevelése iránt. Rádöbbenteni, nemcsak ételt kell adni a gyermekeknek, de a lelküket is táplálni kell. Talán egyszer lesz egy elhivatott fiatal, ki a cserkészeket irányítja. Sikeresen működik a Gróf Károlyi Klára Kolping-család. A cigánypasztoráció egyházmegyei referenseként próbálom képviselni a kisebbség érdekeiket, szeretnék egy KALOT közösséget is.

A hívek olyan hatásoknak vannak kitéve a társadalomban, melyek alapvetően aláássák az egyházhoz való kötődésüket. Ennek ellenére igénylik annak tevékenységét. Nagy része öt alkalomra korlátozza a vele való kapcsolatot: a keresztelés, első áldozás, bérmálás, esküvő és temetés. Kevés az olyan katolikus, ki biztos bibliai és hitismerettel rendelkezik, ki felmeri vállalni az egyház tanítását. A történelem során függetlenül a társadalmi formától, az egyház mindig jelen volt. A Krisztus által alapított emberi közösség isteni garanciával bír, kiállta az idők próbáját. Államot és egyházat szétválasztani azt jelentené, döntsük el: keresztények vagyunk vagy magyarok. A kettőt nem lehet szétválasztani, mert szorosan egymásra támaszkodik.

Az egyház feladata az embereket üdvösségre segíteni, földi boldogulásukat előmozdítani. Az ifjúsággal megismertetni a Biblia értékeit, s szellemi igényességre nevelni. A család fontosságára nagy hangsúlyt kell fordítani, rajtuk áll magyarságunk jövője. Remélem, az emberek tudatába belevésődtek Szent István intelmei, az 1000 éves egyház tanítása. A harmadik évezredet a kultúrák harca jellemzi majd.

Bízom abban, kontinensünk az EU-csatlakozás után is a krisztusi egyházból táplálkozik. Szüleim mellett példaképeimnek tekintem a szenteket, egyben védőszentem, Szent Imre herceget, a történelmi hősöket, nagy embereket, de azokat a papokat is, kik életem szakaszaiban mellettem voltak. Örülnék, ha egy fiatal életében szerepet játszhatnék abban, hogy a papi hivatást válassza. Nem bántam meg, hogy pap lettem. „Emberé a munka, Istené az áldás.” A pap feladata a vetés, locsolás, kapálás, gondozás, Isten majd adja hozzá az áldást. Hobbim a hivatásom, a primiciás mondat szerint:
„Az élet Igéjét hirdetjük nektek.”
(1 Jn 1, 1.)”

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése