Mészáros Gyula

A Grand Kábel Kft. ügyvezető igazgatója,

Baktalórántháza

szszb_19-116_meszaros_gyula.jpgRendkívüli életutat járt be eddig Mészáros Gyula, a baktalórántházi Grand Kábel Kft. ügyvezető igazgatója, társtulajdonosa. Neve jól cseng nemcsak hazánkban, hanem a multinacionális világ számos fontos pontján. Származása eleve predesztinálta volna a jövőjét, ha az akkori politika nem enyhít a bigott előírásokon. Ő viszont bebizonyította, hogy az ember, ha akar valamit és tesz is érte, mindenre képes a saját erejéből. Megtalálta azokat a lehetőségeket – vagy épp a lehetőségek találtak Mészáros Gyulára? –, amelyek révén nemcsak folyamatosan bővíthette a tudását, hanem vezető szerepet tölthetett be több szférában is. Most pedig kiteljesíti eddigi gazdag tapasztalatait egy saját tulajdonú cég irányításában.

Csanádapácán született 1943. október 15-én. Édesapja, Mészáros Mihály szegény árvagyerekként, kadétiskolába került, csendőr lett, majd beházasodott egy módos parasztcsaládba. Mészáros Gyula gyermekkori emlékként őriz egy képet, amint szeme láttára bontják le a magtárukat kulák nagyapja adótartozása miatt.

Még a középiskolába sem a színjeles bizonyítványa juttatta el, hanem édesanyja bölcsessége: egy hízott kacsát adott a járási párttitkárnak, aki nem mellesleg Darvas József író testvére volt. Az érdeklődő fiút a falusi pap latinra, egy öreg zenész hegedülni tanította, ám mire ezerkilencszázhatvankettőben leérettségizett, az előző évben eltörölték a származással kapcsolatos diszkriminációt. Megnyílt az út előtte és meg sem állt a Kijevi Műszaki Egyetemig, ahol mikroelektronikából szerzett mérnöki oklevelet.

Szakmai pályafutását a Tungsramban kezdte, ahol egyre feljebb lépkedett a ranglétrán. 1985 és ’88 között az Ipari Minisztérium főtanácsosa, megbízott miniszterhelyettes. A rendszerváltás előtt komoly döntés elé került: vagy csatlakozik valamelyik párthoz, vagy visszamegy az iparba.

Jókor érkezett Demján Sándor ajánlata: jöjjön a Skála-csoporthoz, akkoriban hozták létre azokat a vegyes vállalatokat, amelyek korszerű termékekkel látták el az ország hetvenöt áruházát. A Selectronic ügyvezető igazgatója volt kb. öt évig. Időközben komoly tapasztalatra tett szert a világelsőség küszöbére érkezett Nokiánál, majd egy spanyol csoport tapolcai gyárában, később az AFL Hungary móri kábelkorbácsgyáránál.

Élete meghatározó eseményeként értékeli a nyíregyházi ipari park első beruházását, amely egy rendkívül szép feladatnak bizonyult. Ő telepítette ide a Flextronics gyárát, s ezzel Nyíregyháza megelőzte Miskolcot és Debrecent. Az alkotás örömét érezhette az ízig-vérig jó menedzser.

2003 tavaszán döntött egy saját tulajdonú cég megalakításáról. Megelőzte ezt egy nyílt pályázaton elnyert projekt és ehhez keresett megfelelő helyet Kelet-Magyarországon. Több szakember véleményét figyelembe véve választotta ki Baktalórántházát. Ismét érzékelhette a helyi vezetés támogatását az első kapavágástól a munkaerő-toborzásig.

A Grand Kábel Kft. több mint 3600 négyzetméter alapterületű gyártócsarnokát úgy tervezték és építették meg, hogy az megfeleljen a kábelkorbácsgyártás céljainak – írja a helyi lap. A gyártósort 2004. augusztus elején szállították az új, modern csarnokba. Az anyavállalat a gyártósorok bővítését tervezi, további hárommal, és a tervek szerint háromszázötvenen dolgoznak majd itt.

Nézem a gyártósoron szorgoskodókat. Találni köztük tinédzsert és őszülő hajú anyókát. Mit vár el tőlük a társtulajdonos igazgató, aki a multinacionális cégek világában is otthonosan mozgott? Meghökkentő a válasza: azt, hogy minden nap bejöjjenek dolgozni, és ne kelljen lesni a buszt, hányan szállnak le. Talán érthető, hogy az évek óta munkanélküliként élt emberek egyszerre a folyamatos termelés nehézségeivel találják szembe magukat. Van köztük nyolc osztályt és főiskolát végzett egyaránt. Őket egy irányba húzó, közös célért együtt munkálkodó csapattá formálni – ez az igazi menedzseri kihívás. Ám annyira magával ragadták a röpke idő élményei, hogy már tervezi egy 3–400 dolgozót foglalkoztató, hasonló profilú üzem létesítését Nyírbátorban. Mészáros Gyula azon kevesek egyike, aki jól tudott alkalmazkodni a változó körülményekhez. Régen a műszaki újítások adták neki az alkotás örömét.

Az államigazgatásban dolgozva nagy rendszereket, vállalatokat irányított, a multinacionális cégeknél magas beosztást töltött be, Baktalórántházán pedig saját álmait valósíthatja meg az eddigi kapcsolatrendszere, tudása és tapasztalata felhasználásával.

Életútja példa lehet lányainak, Zsuzsának – közgazdász- és joghallgató –, és Zsófinak, aki a Balettintézet elvégzése után most joggyakornok. Neje, Viola Katalin villamosmérnök, szabadalmi ügyvivő, saját irodáját vezeti a fővárosban.

Mészáros Gyula nagy ívű pályát futott be, munkásságát a Ki kicsoda? szócikke is közli, könyv örökíti meg az ipari park megalkotóját.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése