Ifj. Bárány László

Ügyvezető igazgató,

Nyírkércs

szszb_16-126_ifj_barany_laszlo.jpgAz új termék neve: Tanyasi gyöngyös színe java. A nagyra nőtt gyöngytyúk finom falatairól van szó. A tanyasi csirke fogyasztásának kedvező élettani hatása van. Karácsonykor emeli majd az ünnepi hangulatunkat, ha bronz pulyka sült húsa kerül az asztalunkra. Ezeknek a hagyományos módon nevelt szárnyasoknak a húsából a közelmúltban Nyírkércsen próba sütés-főzést végzett egy kínai szakács. A kínainak annyira ízlett a szabolcsi baromfihús, hogy étkezés után megnyalta mind a tíz ujját.

Megyénk mezőgazdaságában, pontosabban állattenyésztésében és élelmiszeriparában bizonyára mérföldkövet jelent a kínai mesterszakács látogatása. A látogatást, a próbasütést nagy üzlet követi. Köszönhető ez a Nyírkércsen bejegyzett Master Good Kft.-nek. A kft. ügyvezető igazgatója, ifj. Bárány László sorolta, hogy egy piackutatás eredményeként a cég termékei iránt érdeklődni kezdett egy Londonban dolgozó kínai üzletember. Az ő cége látja el a Nyugat-Európában működő kínai éttermeket baromfihússal. (Köztudott, hogy a világhírű kínai konyha legfőbb alapanyaga a baromfihús.) Nos, a kínaiak a mesterszakács véleménye alapján rendelnek, az első szabolcsi szállítmányt augusztusban indították útjára. A csomagolt termékek címkéjén angol és kínai nyelven van a felirat. Nagy tételben rendelnek majd a svédek, a németek, a svájciak. Két-három nyíregyházi nagyáruházban is kaphatók lesznek a nyírkércsi termékek.

A témával kapcsolatban a következő átfogó tájékoztatást adta a fiatal ügyvezető igazgató:

– Hazánk első öko-baromfifeldolgozó üzemét építi fel Petneházán a nyírkércsi Master Good Kft. Az építkezés színhelyén az alapkőletételre augusztus elején került sor. A munkahelyteremtő beruházásnak megyénk számos településén a kistermelők is hasznát veszik.

A feldolgozóüzem a hagyományos, szabadtartásos baromfitenyésztésre épül. Megszűnt tsz-telepek helyén, régi parasztudvarokon gyógyszerek és hozamfokozók nélkül nevelkedhetnek a csirkék, gyöngytyúkok, pulykák. Az így nevelt baromfihúsnak szebb és ízletesebb a húsa, a biohús iránt nagy az érdeklődés a nyugati piacon. Angolok, németek, svédek nagy mennyiségben szállítanak majd az üzemből, amelyet december közepén adnak át rendeltetésének. E munkahelyteremtő beruházás második ütemét 2004 végéig valósítják meg. Az Európai Unió az ilyen feldolgozóüzemek létrehozását, működését jelentősen támogatja. Petneháza mellett 4,5 hektárnyi területen, a megszűnt tsz-telep helyén épül a feldolgozó üzem. Nem kevesebb, mint 4800 négyzetméter alapterületen építkeznek, az üzemcsarnok alapterülete 3300 négyzetméter.

A megyei munkaügyi központ közreműködésével már el is kezdték 140 munkanélküli átképzését, közülük kb. százharmincan december közepén munkába állhatnak az új üzemben. A második ütemben, 2004 végén 180–190 dolgozója lehet az üzemnek. Az alapanyagot, az ökobaromfit többek közt Nyírkarászon, Laskodon, Balkányban, Pócspetriben, Geszteréden, Bökönyben és Gávavencsellőn nevelik.

Hangsúlyozni kell: a kft.-nek keltető üzeme és takarmánykeverő üzeme is van, így teljes a vertikum.

Az elmúlt években a fogyasztók elvárása a jó minőségű, egészséges és biztonságos baromfihús iránt jelentősen megnövekedett. Ebben szerepet játszottak az emberre is veszélyes baromfibetegségek és a környezettel szembeni felelősség is. A kft. a térség termelőit összefogva új termelési program keretében elindította a szabadtartású baromfik nevelését. A Red Master tanúsító védjegy a legmagasabb minőség elismerésének jele a baromfihúsok körében. A védjegyet csak olyan termék kaphatja meg, amely termelési körülményei megfelelnek a Magyar Szabadtartásos Baromfinevelők Szövetsége szigorú előírásainak. A Red Master baromfik élete nyomon követhető a szántóföldtől a fogyasztó asztaláig. A Red Master csirke szülőpárjai falusi jellegűek, lassú növekedésűek, valamint kiváló minőségű és kivételes ízű húsuk miatt kerültek kiválasztásra. Kitollasodás után a csirkék legkésőbb 42 napos életkorban kikerülnek a tágas utónevelő farmokra, a friss levegőre, a szabadba, a természetbe. A nyírkércsiek termékein természetesen ott van a Red Master tanúsító védjegy. A tápon nevelt, „robbantott” csirke bőre és húsa fakó, fehér, a szabadtartásosé aranysárgás és szép.

Az apa, Bárány László, agrármérnök, a Baromfi-Coop Kft. ügyvezető igazgatója dinasztiáról számolt be. Elmondta, hogy a nagyszülei az 1920-as években kezdtek baromfitenyésztéssel foglalkozni.

Ifj. Bárány László Debrecenben az Ady Endre Gimnáziumban érettségizett, a debreceni agráregyetemen 2002-ben szerzett általános agrármérnök diplomát állattenyésztési szakirányon. Jól beszél angolul. Utolsóéves egyetemista korában már e kft.-ben dolgozott. 2003 nyarán megnősült, családot alapított. Alig hogy hazajött a nászútról, lerakta a petneházi üzem alapjait. Szilárd alapokra épül itt az új üzem. Ez a fiatalember a jövőt építi és használ vele sok-sok szabolcs-szatmár-beregi embernek.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése