Ifj. Bárány László

Ügyvezető igazgató,

Nyírkércs

szszb_16-126_ifj_barany_laszlo.jpgAz új termék neve: Tanyasi gyöngyös színe java. A nagyra nőtt gyöngytyúk finom falatairól van szó. A tanyasi csirke fogyasztásának kedvező élettani hatása van. Karácsonykor emeli majd az ünnepi hangulatunkat, ha bronz pulyka sült húsa kerül az asztalunkra. Ezeknek a hagyományos módon nevelt szárnyasoknak a húsából a közelmúltban Nyírkércsen próba sütés-főzést végzett egy kínai szakács. A kínainak annyira ízlett a szabolcsi baromfihús, hogy étkezés után megnyalta mind a tíz ujját.

Megyénk mezőgazdaságában, pontosabban állattenyésztésében és élelmiszeriparában bizonyára mérföldkövet jelent a kínai mesterszakács látogatása. A látogatást, a próbasütést nagy üzlet követi. Köszönhető ez a Nyírkércsen bejegyzett Master Good Kft.-nek. A kft. ügyvezető igazgatója, ifj. Bárány László sorolta, hogy egy piackutatás eredményeként a cég termékei iránt érdeklődni kezdett egy Londonban dolgozó kínai üzletember. Az ő cége látja el a Nyugat-Európában működő kínai éttermeket baromfihússal. (Köztudott, hogy a világhírű kínai konyha legfőbb alapanyaga a baromfihús.) Nos, a kínaiak a mesterszakács véleménye alapján rendelnek, az első szabolcsi szállítmányt augusztusban indították útjára. A csomagolt termékek címkéjén angol és kínai nyelven van a felirat. Nagy tételben rendelnek majd a svédek, a németek, a svájciak. Két-három nyíregyházi nagyáruházban is kaphatók lesznek a nyírkércsi termékek.

A témával kapcsolatban a következő átfogó tájékoztatást adta a fiatal ügyvezető igazgató:

– Hazánk első öko-baromfifeldolgozó üzemét építi fel Petneházán a nyírkércsi Master Good Kft. Az építkezés színhelyén az alapkőletételre augusztus elején került sor. A munkahelyteremtő beruházásnak megyénk számos településén a kistermelők is hasznát veszik.

A feldolgozóüzem a hagyományos, szabadtartásos baromfitenyésztésre épül. Megszűnt tsz-telepek helyén, régi parasztudvarokon gyógyszerek és hozamfokozók nélkül nevelkedhetnek a csirkék, gyöngytyúkok, pulykák. Az így nevelt baromfihúsnak szebb és ízletesebb a húsa, a biohús iránt nagy az érdeklődés a nyugati piacon. Angolok, németek, svédek nagy mennyiségben szállítanak majd az üzemből, amelyet december közepén adnak át rendeltetésének. E munkahelyteremtő beruházás második ütemét 2004 végéig valósítják meg. Az Európai Unió az ilyen feldolgozóüzemek létrehozását, működését jelentősen támogatja. Petneháza mellett 4,5 hektárnyi területen, a megszűnt tsz-telep helyén épül a feldolgozó üzem. Nem kevesebb, mint 4800 négyzetméter alapterületen építkeznek, az üzemcsarnok alapterülete 3300 négyzetméter.

A megyei munkaügyi központ közreműködésével már el is kezdték 140 munkanélküli átképzését, közülük kb. százharmincan december közepén munkába állhatnak az új üzemben. A második ütemben, 2004 végén 180–190 dolgozója lehet az üzemnek. Az alapanyagot, az ökobaromfit többek közt Nyírkarászon, Laskodon, Balkányban, Pócspetriben, Geszteréden, Bökönyben és Gávavencsellőn nevelik.

Hangsúlyozni kell: a kft.-nek keltető üzeme és takarmánykeverő üzeme is van, így teljes a vertikum.

Az elmúlt években a fogyasztók elvárása a jó minőségű, egészséges és biztonságos baromfihús iránt jelentősen megnövekedett. Ebben szerepet játszottak az emberre is veszélyes baromfibetegségek és a környezettel szembeni felelősség is. A kft. a térség termelőit összefogva új termelési program keretében elindította a szabadtartású baromfik nevelését. A Red Master tanúsító védjegy a legmagasabb minőség elismerésének jele a baromfihúsok körében. A védjegyet csak olyan termék kaphatja meg, amely termelési körülményei megfelelnek a Magyar Szabadtartásos Baromfinevelők Szövetsége szigorú előírásainak. A Red Master baromfik élete nyomon követhető a szántóföldtől a fogyasztó asztaláig. A Red Master csirke szülőpárjai falusi jellegűek, lassú növekedésűek, valamint kiváló minőségű és kivételes ízű húsuk miatt kerültek kiválasztásra. Kitollasodás után a csirkék legkésőbb 42 napos életkorban kikerülnek a tágas utónevelő farmokra, a friss levegőre, a szabadba, a természetbe. A nyírkércsiek termékein természetesen ott van a Red Master tanúsító védjegy. A tápon nevelt, „robbantott” csirke bőre és húsa fakó, fehér, a szabadtartásosé aranysárgás és szép.

Az apa, Bárány László, agrármérnök, a Baromfi-Coop Kft. ügyvezető igazgatója dinasztiáról számolt be. Elmondta, hogy a nagyszülei az 1920-as években kezdtek baromfitenyésztéssel foglalkozni.

Ifj. Bárány László Debrecenben az Ady Endre Gimnáziumban érettségizett, a debreceni agráregyetemen 2002-ben szerzett általános agrármérnök diplomát állattenyésztési szakirányon. Jól beszél angolul. Utolsóéves egyetemista korában már e kft.-ben dolgozott. 2003 nyarán megnősült, családot alapított. Alig hogy hazajött a nászútról, lerakta a petneházi üzem alapjait. Szilárd alapokra épül itt az új üzem. Ez a fiatalember a jövőt építi és használ vele sok-sok szabolcs-szatmár-beregi embernek.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló