Szigeti Béla

Ügyvezető igazgató,

Baktalórántháza

szszb_10-78_szigeti_bela.jpgSzigeti Béla, az ASZIG Kft. ügyvezető igazgatója már akkor vállalkozási formában gondolkodott, amikor a 80-as évek közepén még a nagy cégek uralták a gazdasági életet. Az idő azonban őt igazolta, és büszke lehet rá, hogy a közmű-üzemeltetés terén országosan is egyedülálló módon szervezte meg kft. formában a működtetést.

Baktalórántházán született 1947. április 17-én. Édesapja, Szigeti Béla, az erdőgazdaságnál dolgozott. Édesanyja, Hideg Jolán, a háztartás és a gyermeknevelés gondjainak megoldását vállalta magára. Négy testvér osztozott a szülők szeretetén. A legidősebb: Béla, húga, Zsuzsanna, adminisztrátor lett, László kereskedő és Pál gépészmérnöknek tanult. Szigeti Béla felesége, lánykori nevén Antal Mária, tanácsos a megyeházán. Gyermekei közül Béla a legidősebb, ő kereskedő, Anikó óvodában dolgozik, Gábor vízügyi és környezetgazdálkodási technikus.

Az érettségit Baktalórántházán tette le 1968-ban, elektroműszerész szakmát szerzett a nyíregyházi 114-esben. 1965-től ’74-ig a FEFAG-nál elektroműszerész karbantartóként ismerkedett meg a szakmával. 1974-től a vízügyi szakterületen szerzett jártasságot. A Szabolcs Megyei Víz- és Csatornamű Vállalatnál a vízmű telepet vezette Baktalórántházán. Két nap híján húsz évet töltött el a vízgazdálkodásban annál a cégnél.

Vállalkozói elképzeléseit már 1986-tól dédelgette. Ekkortól már érzékelhetővé vált a hagyományos irányítási struktúra tarthatatlansága a gazdaságban és a szolgáltató szférában. A változás érdekében a politikai vezetés óvatos engedményekkel próbálta a lehetőséget biztosítani a tenni akarással motivált egyének számára, kiváltva ezzel a változást ellenző, de a hatalmat gyakorló „Pató Pál urak” összefogását és ellenállását. Ilyen közegben alakította meg Szigeti Béla 1986-ban a vállalati gazdasági munkaközösséget, majd egy év múlva ezt gazdasági munkaközösségre változtatta. 1990-ben már kft. formában működtette a cégét, ugyanis a 90-es évek elején a társasági törvény további oldásával lehetővé vált korlátolt felelősségű társaság létrehozása, a vállalkozás szélesebb alapokra helyezése. Ezt kihasználva alapította meg az ASZIG Kft.-t, a megyei Vízműnél megismert és korábban a gm szervezetnél is tevékenykedő aktív kollégáival.

A többnyire „vizes” jellegű építési, fenntartási munkák gyors és szakszerig elvégzései egyben a nagyvállalati költségek csökkentése az üldözött megítélésből a megtűrt kategóriába emelte Szigeti Bélát és az általa vezetett szervezetet.

Az időközben megszületett önkormányzati törvényből adódó üzemelési lehetőség kibékíthetetlen ellentéthez vezetett az akkor már végnapjait élő vízmű vállalat hatalmukhoz görcsösen ragaszkodó és az eszközökben nem válogató vezetői és a megyében az önálló üzemelést először és egyedül vállaló ASZIG Kft. között.  A jobbítás szándékával a Szigeti Béla által vezetett szervezet Nyírteleken Telki Bt. néven 1994 decemberétől, míg Baktalórántháza és a környezetében lévő hét településen Bakara Bt. fantázianévvel üzemelő szervezete 1994 márciusától közel 70 kilométernyi ivóvízvezetéken juttatja el az általa kitermelt és tisztított egészséges ivóvizet több mint 5 ezer fogyasztási helyre, Baktalórántháza és Nyírtelek településeken 10 kilométer hosszú csatornahálózaton gyűjti össze a keletkező szennyvizet, és gondoskodik annak a tisztításáról.

Az üzemeléssel párhuzamosan víziközműves beruházásokat is végző szervezetek gerincét képező ASZIG Kft. a realizálódó nyereséget változatlanul fejlesztésre fordítva megteremtette az üzemelés és építés alapvető gépi és szállítási hátterét, egyben rendelkezik a gyors beavatkozáshoz elengedhetetlen kommunikációs háttérrel. A növekvő tevékenység műszaki anyaggal történő ellátása indokolttá tette a raktári, egyben kereskedelmi tevékenység kialakítását, és így jött létre a megbízhatóság igényével a Szigeti és Társai Bt., melynek vezetője s egyben aktív működtetője ifjú Szigeti Béla.

A gyermekkori és a családi háttér motiválta Szigeti Bélát, hogy a Petneháza külterületén lévő nagyapai birtokot a törvényben biztosított kárpótlással visszaszerezze, és a gyermekkori emlékek színhelyén a nagyapai álmokat megvalósítsa. Ezért hozta létre a Szigeti Kft.-t, melynek célja a birtok mintagazdasággá fejlesztése, és a mindig vendégszerető Szigeti család vendégfogadójának létrehozása, ahol a világ minden részén szétszórt família tagjai, és a kikapcsolódásra vágyók az ősi birtokon találkozhatnak, pihenhetnek.

A tenni akaró elődök útja és a jelenlegi haladás göröngyös ösvényen vezet, de biztos alapot és követendő utat jelent a jövő, a következő Szigeti generáció számára. Szigeti Béla legalább egy lepéssel mindig előbbre jár, mint a kortársai. Szakterületén észreveszi a kínálkozó újabb lehetőségeket. Így például a családi ház építés óriási karriert fut be az utóbbi években. A házi szennyvíztisztító, -oldó medencék telepítése kifejezetten a családi házaknál használható előnyösen Ha valami műszakilag megoldható, jogilag van rá lehetőség, Szigeti Béla megtalálja hozzá a gazdasági környezet, amelyben minden érintett partner jól jár.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése