Krivács András

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke

Baktalórántháza

fullsizerender_1.jpgHagyomány és evolúció – e két fogalom köré szervezhető Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetsége elnöke ars poeticája. Még innen a 40 éven, olyan eredményeket mutat fel nemcsak a régióban, hanem a hazai és a nemzetközi megméretéseken is, amelyek többször is a „legek” közé repítették.

A vendéglátás iránti szenvedélye gyerekkorára nyúlik vissza. Nagymamája főszakácsként gyakran magával vitte a szünidőben, és a konyha világa rabul ejtette a kisfiút. Igazi alkotás, miből mit lehet varázsolni, megtetszett neki ez a szakma. Érettségi vizsgát a Mátészalkai Gépészeti Szakközépiskolában tett, de lelke mélyén tudta, nem a gépek, hanem a vendégek jelentik majd számára a hivatást. A Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskolában üzletvezető, majd mixer, később pohárnok képesítést szerzett, 2010-ben Éttermi Mester kurzust végzett. Időközben a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán idegenforgalmi szakmenedzser  képzésben részesült, falusi turizmus specializációval. Jelenleg a Nyíregyházi Főiskolán folytatja tanulmányait.

Ha valaki találkozni szeretne a Fenyves Szálloda és Konferencia Központ szállodaigazgatójával, akár több hónapos előjegyzésre is várhat. Kivétel, ha vendégként érkezik, mert akkor minden figyelem róla szól. Családi vállalkozásban működtetik, a Krivács és Fia Kft. ügyvezetője az ifjabb Krivács András. Már az ő törekvéseinek köszönhetően alakították át a 41-es út mentén lévő Fenyves Csárdát szálloda- és konferenciaközponttá. Nemcsak egy átlagos szállodát valósítottak meg, hanem komplex szolgáltatást nyújtó idegenforgalmi centrumot, amely kiválóan alkalmas csillagtúrákra, ugyanis 27 km-re, több város ölelésében, Baktalórántháza közelében, a megye mértani közepén található. Népszerű azért is, mert a vendégek az üzleti turizmust kirándulásokkal, wellnessel, gasztronómiai élményekkel egészíthetik ki. A projektet – bár nagyszabású, ezer tennivalót, szervezést és pénzt igényelt – folyamatos működés mellett valósították meg. Bőségesen szerzett tapasztalatot a fiatal szakember az Európai Uniós pályázatok elkészítésében is, mint projekt manager. Összeállította a team-et, felvette a szakértőket, beszerezte a hatósági engedélyeket, felügyelte az építést és az átalakítást, a próbaüzemelést. Bevezették a HACCP minőségirányítási rendszert.

Az eredmények önmagukért beszélnek. A korábbi 7-ről 30-ra emelkedett az alkalmazottak száma, 80 százalékuk beszél idegen nyelvet.12 tanulónak teremtenek képzési lehetőséget. Új értékesítési rendszert vezettek be, az ügyfélszolgálatot is kiépítették. Kiemelt figyelmet fordítanak a partner elégedettségre, ez a minőséget, a határidőket és az ügyfélszolgálatot egyaránt érinti. Ma már nemcsak ők, hanem a vendégek is tudják, hogy a Fenyves a térség egyik leglátogatottabb és legkomplexebb turisztikai szolgáltatójává nőtte ki magát. Az egynapos családi és üzleti programokra is szívesen választják: esküvőknek, születésnapoknak, érettségi találkozóknak, üzleti rendezvényeknek is helyet adnak. Ha pedig a vendég a környék látnivalóira kíváncsi, még olyan újdonságokkal is találkozhat, amely Krivács András szaktudásának és emberi kapcsolatainak köszönhető.

Disznótoros Vigasságok címmel 16 éve indított egy nemzetközi gasztro show-t, amely 2007-től az Észak-Alföldi Régió ajánlásával szervezhető. A Budavári Szent György Borlovagrend legfiatalabb – akkor 30 éves – tagja lett. Megkapta a Magyar Gasztronómiáért Érdemérmet. 2012-ben pedig megválasztotta a szakmai grémium a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökének, melynek jelenleg is elnöke. Számos nemzetközi megmérettetésen vettek részt kollégáikkal. Erfurt, Luxembourg idén ősszel Prágában vezeti elsőként a magyar delegációt. A Wacs Global Chef Challange gasztronómiai világverseny Közép-Európai döntőjére kerül sor, melynek sajátossága egy Hungaricum Stand: itt hazai örökségünk gyöngyszemeit mutatják be, például a Puskás örökséget, a karcagi birkapörköltöt, a busójárást, a tárogatót. A Szövetség a magyar hagyományokra alapoz, mégpedig úgy, hogy a mai modern kor technológiai elvárásainak és a mai modern konyhaművészet kihívásainak megfeleljen.

Bejárta a világot, Kínától az Amerikai Egyesült Államokig, Szlovákiától Horvátországig. Jönnek is ezekből az országokból a szakemberek és a pihenni vágyó turisták egyaránt. A hagyományőrzés lételeme, még a nagymamájától eltanult konyhai trükköket most is alkalmazza és sűrűn lapozza a receptkönyvét. Nagyon boldog, hogy a családjával együtt kimagasló minőséget tudnak adni. Valaki a családból mindig a Fenyvesben tartózkodik, és vendég nem távozhat úgy, hogy a tulajdonossal személyesen ne beszélne.

Ez már itt az Európai Unió, nemcsak jogilag, hanem szemléletben is.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése