Krivács András

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke

Baktalórántháza

fullsizerender_1.jpgHagyomány és evolúció – e két fogalom köré szervezhető Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetsége elnöke ars poeticája. Még innen a 40 éven, olyan eredményeket mutat fel nemcsak a régióban, hanem a hazai és a nemzetközi megméretéseken is, amelyek többször is a „legek” közé repítették.

A vendéglátás iránti szenvedélye gyerekkorára nyúlik vissza. Nagymamája főszakácsként gyakran magával vitte a szünidőben, és a konyha világa rabul ejtette a kisfiút. Igazi alkotás, miből mit lehet varázsolni, megtetszett neki ez a szakma. Érettségi vizsgát a Mátészalkai Gépészeti Szakközépiskolában tett, de lelke mélyén tudta, nem a gépek, hanem a vendégek jelentik majd számára a hivatást. A Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskolában üzletvezető, majd mixer, később pohárnok képesítést szerzett, 2010-ben Éttermi Mester kurzust végzett. Időközben a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán idegenforgalmi szakmenedzser  képzésben részesült, falusi turizmus specializációval. Jelenleg a Nyíregyházi Főiskolán folytatja tanulmányait.

Ha valaki találkozni szeretne a Fenyves Szálloda és Konferencia Központ szállodaigazgatójával, akár több hónapos előjegyzésre is várhat. Kivétel, ha vendégként érkezik, mert akkor minden figyelem róla szól. Családi vállalkozásban működtetik, a Krivács és Fia Kft. ügyvezetője az ifjabb Krivács András. Már az ő törekvéseinek köszönhetően alakították át a 41-es út mentén lévő Fenyves Csárdát szálloda- és konferenciaközponttá. Nemcsak egy átlagos szállodát valósítottak meg, hanem komplex szolgáltatást nyújtó idegenforgalmi centrumot, amely kiválóan alkalmas csillagtúrákra, ugyanis 27 km-re, több város ölelésében, Baktalórántháza közelében, a megye mértani közepén található. Népszerű azért is, mert a vendégek az üzleti turizmust kirándulásokkal, wellnessel, gasztronómiai élményekkel egészíthetik ki. A projektet – bár nagyszabású, ezer tennivalót, szervezést és pénzt igényelt – folyamatos működés mellett valósították meg. Bőségesen szerzett tapasztalatot a fiatal szakember az Európai Uniós pályázatok elkészítésében is, mint projekt manager. Összeállította a team-et, felvette a szakértőket, beszerezte a hatósági engedélyeket, felügyelte az építést és az átalakítást, a próbaüzemelést. Bevezették a HACCP minőségirányítási rendszert.

Az eredmények önmagukért beszélnek. A korábbi 7-ről 30-ra emelkedett az alkalmazottak száma, 80 százalékuk beszél idegen nyelvet.12 tanulónak teremtenek képzési lehetőséget. Új értékesítési rendszert vezettek be, az ügyfélszolgálatot is kiépítették. Kiemelt figyelmet fordítanak a partner elégedettségre, ez a minőséget, a határidőket és az ügyfélszolgálatot egyaránt érinti. Ma már nemcsak ők, hanem a vendégek is tudják, hogy a Fenyves a térség egyik leglátogatottabb és legkomplexebb turisztikai szolgáltatójává nőtte ki magát. Az egynapos családi és üzleti programokra is szívesen választják: esküvőknek, születésnapoknak, érettségi találkozóknak, üzleti rendezvényeknek is helyet adnak. Ha pedig a vendég a környék látnivalóira kíváncsi, még olyan újdonságokkal is találkozhat, amely Krivács András szaktudásának és emberi kapcsolatainak köszönhető.

Disznótoros Vigasságok címmel 16 éve indított egy nemzetközi gasztro show-t, amely 2007-től az Észak-Alföldi Régió ajánlásával szervezhető. A Budavári Szent György Borlovagrend legfiatalabb – akkor 30 éves – tagja lett. Megkapta a Magyar Gasztronómiáért Érdemérmet. 2012-ben pedig megválasztotta a szakmai grémium a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökének, melynek jelenleg is elnöke. Számos nemzetközi megmérettetésen vettek részt kollégáikkal. Erfurt, Luxembourg idén ősszel Prágában vezeti elsőként a magyar delegációt. A Wacs Global Chef Challange gasztronómiai világverseny Közép-Európai döntőjére kerül sor, melynek sajátossága egy Hungaricum Stand: itt hazai örökségünk gyöngyszemeit mutatják be, például a Puskás örökséget, a karcagi birkapörköltöt, a busójárást, a tárogatót. A Szövetség a magyar hagyományokra alapoz, mégpedig úgy, hogy a mai modern kor technológiai elvárásainak és a mai modern konyhaművészet kihívásainak megfeleljen.

Bejárta a világot, Kínától az Amerikai Egyesült Államokig, Szlovákiától Horvátországig. Jönnek is ezekből az országokból a szakemberek és a pihenni vágyó turisták egyaránt. A hagyományőrzés lételeme, még a nagymamájától eltanult konyhai trükköket most is alkalmazza és sűrűn lapozza a receptkönyvét. Nagyon boldog, hogy a családjával együtt kimagasló minőséget tudnak adni. Valaki a családból mindig a Fenyvesben tartózkodik, és vendég nem távozhat úgy, hogy a tulajdonossal személyesen ne beszélne.

Ez már itt az Európai Unió, nemcsak jogilag, hanem szemléletben is.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése