Ilus málnát, szamócát, medvehagymát árult a piacon, de Károly inkább a kezét kérte meg Ilus még akkor sem tudott örülni, mikor a postás meghozta az első nyugdíját. Minek? Éppen annyit... Tartalom megtekintése
Krivács András
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke
Baktalórántháza
Hagyomány és evolúció – e két fogalom köré szervezhető Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetsége elnöke ars poeticája. Még innen a 40 éven, olyan eredményeket mutat fel nemcsak a régióban, hanem a hazai és a nemzetközi megméretéseken is, amelyek többször is a „legek” közé repítették.
A vendéglátás iránti szenvedélye gyerekkorára nyúlik vissza. Nagymamája főszakácsként gyakran magával vitte a szünidőben, és a konyha világa rabul ejtette a kisfiút. Igazi alkotás, miből mit lehet varázsolni, megtetszett neki ez a szakma. Érettségi vizsgát a Mátészalkai Gépészeti Szakközépiskolában tett, de lelke mélyén tudta, nem a gépek, hanem a vendégek jelentik majd számára a hivatást. A Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskolában üzletvezető, majd mixer, később pohárnok képesítést szerzett, 2010-ben Éttermi Mester kurzust végzett. Időközben a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán idegenforgalmi szakmenedzser képzésben részesült, falusi turizmus specializációval. Jelenleg a Nyíregyházi Főiskolán folytatja tanulmányait.
Ha valaki találkozni szeretne a Fenyves Szálloda és Konferencia Központ szállodaigazgatójával, akár több hónapos előjegyzésre is várhat. Kivétel, ha vendégként érkezik, mert akkor minden figyelem róla szól. Családi vállalkozásban működtetik, a Krivács és Fia Kft. ügyvezetője az ifjabb Krivács András. Már az ő törekvéseinek köszönhetően alakították át a 41-es út mentén lévő Fenyves Csárdát szálloda- és konferenciaközponttá. Nemcsak egy átlagos szállodát valósítottak meg, hanem komplex szolgáltatást nyújtó idegenforgalmi centrumot, amely kiválóan alkalmas csillagtúrákra, ugyanis 27 km-re, több város ölelésében, Baktalórántháza közelében, a megye mértani közepén található. Népszerű azért is, mert a vendégek az üzleti turizmust kirándulásokkal, wellnessel, gasztronómiai élményekkel egészíthetik ki. A projektet – bár nagyszabású, ezer tennivalót, szervezést és pénzt igényelt – folyamatos működés mellett valósították meg. Bőségesen szerzett tapasztalatot a fiatal szakember az Európai Uniós pályázatok elkészítésében is, mint projekt manager. Összeállította a team-et, felvette a szakértőket, beszerezte a hatósági engedélyeket, felügyelte az építést és az átalakítást, a próbaüzemelést. Bevezették a HACCP minőségirányítási rendszert.
Az eredmények önmagukért beszélnek. A korábbi 7-ről 30-ra emelkedett az alkalmazottak száma, 80 százalékuk beszél idegen nyelvet.12 tanulónak teremtenek képzési lehetőséget. Új értékesítési rendszert vezettek be, az ügyfélszolgálatot is kiépítették. Kiemelt figyelmet fordítanak a partner elégedettségre, ez a minőséget, a határidőket és az ügyfélszolgálatot egyaránt érinti. Ma már nemcsak ők, hanem a vendégek is tudják, hogy a Fenyves a térség egyik leglátogatottabb és legkomplexebb turisztikai szolgáltatójává nőtte ki magát. Az egynapos családi és üzleti programokra is szívesen választják: esküvőknek, születésnapoknak, érettségi találkozóknak, üzleti rendezvényeknek is helyet adnak. Ha pedig a vendég a környék látnivalóira kíváncsi, még olyan újdonságokkal is találkozhat, amely Krivács András szaktudásának és emberi kapcsolatainak köszönhető.
Disznótoros Vigasságok címmel 16 éve indított egy nemzetközi gasztro show-t, amely 2007-től az Észak-Alföldi Régió ajánlásával szervezhető. A Budavári Szent György Borlovagrend legfiatalabb – akkor 30 éves – tagja lett. Megkapta a Magyar Gasztronómiáért Érdemérmet. 2012-ben pedig megválasztotta a szakmai grémium a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökének, melynek jelenleg is elnöke. Számos nemzetközi megmérettetésen vettek részt kollégáikkal. Erfurt, Luxembourg idén ősszel Prágában vezeti elsőként a magyar delegációt. A Wacs Global Chef Challange gasztronómiai világverseny Közép-Európai döntőjére kerül sor, melynek sajátossága egy Hungaricum Stand: itt hazai örökségünk gyöngyszemeit mutatják be, például a Puskás örökséget, a karcagi birkapörköltöt, a busójárást, a tárogatót. A Szövetség a magyar hagyományokra alapoz, mégpedig úgy, hogy a mai modern kor technológiai elvárásainak és a mai modern konyhaművészet kihívásainak megfeleljen.
Bejárta a világot, Kínától az Amerikai Egyesült Államokig, Szlovákiától Horvátországig. Jönnek is ezekből az országokból a szakemberek és a pihenni vágyó turisták egyaránt. A hagyományőrzés lételeme, még a nagymamájától eltanult konyhai trükköket most is alkalmazza és sűrűn lapozza a receptkönyvét. Nagyon boldog, hogy a családjával együtt kimagasló minőséget tudnak adni. Valaki a családból mindig a Fenyvesben tartózkodik, és vendég nem távozhat úgy, hogy a tulajdonossal személyesen ne beszélne.
Ez már itt az Európai Unió, nemcsak jogilag, hanem szemléletben is.
Hasonló
Botos Attiláné
Balla Istvánné
Németh Zoltánné
Dobronyi Pálné
Bardi Sándorné
Popovics Tibor
Szabados József
Csordás Ferenc
Bíró Imre
Ifj. Kézi András
Bódi István
Ungvári Sándor
Dr. Schahin Fawaz
Mészáros Gyula
Maticsákné Tóth Erzsébet
Maklári Károlyné
Krivács András
Némethné Csubák Éva
Szélesné Nagy Zsuzsanna
Lakatos Alexandra
Égi áldás az özvegyasszony házasságára
Virágvasárnap Vatikánban a Szent Péter téren
Pálmaágakból lefektetett szőnyeg a Bazilika lépcsőin, olajágakkkal integető ünneplők Ilyen meghívót kap a vendég, ha a jó sorsa Rómában egy zarándokszállásra viszi. A Casa per ferie delle Suore Missionarie Pallottine néhány... Tartalom megtekintése
Varázslat
Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta áll ez a nagyon régi épület, kicsit elvarázsolt szépségével kastély, kicsit bástya szerű repkénnyel befutott oldalával. Az idő ... Tartalom megtekintése
Az út
Tüttő József alkotása Szinte meggyötört arcok, holott egy életút harcosai a születéstől a végsőkig. Egyetlen ember akinek annyiszor változik az arca, ahány állomást tudhat maga mögött. Hogy sejthetnénk gyermekkorban, milyen ... Tartalom megtekintése
Hegyet hágék, lőtőt lépék, a sárkány farkán túráztam
Megtépett sziklák, leszakadt hegyormok, madeirai séta egy csángó ima ritmusára Légvonalban… Ha valahol tényleg látni is lehet, mit jelent ez a kifejezés, az a Ponta de São Lourenço, azaz a... Tartalom megtekintése
Pomaranski Luca portréja
Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban szabad beszélni, én mégis a portrézást találom a legizgalmasabb alkotói munkának. Huszár Boglárka ragyogó képet festett Lucáról, aki csak éppen bekukkantott a vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése
Győr Bécsi kapu tér. Egy csepp harmónia
Hargitai Beáta alkotása Győr talán legszebb tere a Bécsi kapu tér. Szinte minden épülete műemlék, barokk, copf, és kora klasszicista stílusú homlokzatokkal. (Wikipédia) A tér ragyogása, elegánsan hangolt épületei a ... Tartalom megtekintése
Egy kis nyelvészkedés a Piña Coladaval kapcsolatban
Szűrt ananászt jelent magyarul, szögezném le Móricka kedvéért… …akinek mint tudjuk, mindenről ugyanaz jut eszébe. Felhívnám továbbá a figyelmét az “ ñ ” betű kalapocskájára, ami által “ ny “-ne... Tartalom megtekintése
Történetek a füstölődő szalonnatáblák mellől
A régi házak padlásai mindig is kincseket rejtettek és rejtenek magukban Éreztem én ezt már gyerekkoromban, ugyanis állandóan azon siránkoztam, hogy mikor mehetek már fel én is a hijúba, ami... Tartalom megtekintése
Pince bejárat, Tokaj
Bíró Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően szomorkás időben vágyódva nézhetünk erre a Bíró Ernő által megpingált képre. Kirobbanó fényekben pompázik a pince tetején dúsan hajtó ... Tartalom megtekintése