Tóth Sándor

Szövetkezeti elnök,

Ófehértó

szszb_09-184_toth_sandor.jpgTakaros portájuk szinte az erdőig ér. Baktalórántháza felől Ófehértóra érkezve, át az enyhet adó, zöld sátras erdei úton, a szélső házak egyike az övék. Itt lakik Tóth Sándor, a Sirokkó Szövetkezet elnöke és felesége, no meg a tizenegy éves lányuk, Enikő. A negyvenkét éves családfő igen jól érzi magát a világnak eme szegletében. A kiegyensúlyozott családi háttér mellett, Ófehértón a természet iránti szeretetét is kiélheti, és ami nem mellékes: itt örömet jelentő munkára, biztos megélhetésre talált.

A szomszéd faluban, Nyírgyulajon jött a világra 1958. szeptember 19-én. A szülők a gyulaji téeszben dolgoztak, és négy gyermeket neveltek fel. A három nővér után érkező fiú a család és a dohányosság folytatását jelentette, amely errefelé nemzedékek életformájává vált. Az édesapja, sajnos 1994-ben elköltözött az árnyékvilágból, ám a gyerekek az édesanyjukat nem hagyták magukra, gyakorta meglátogatják. Tóth Sándor egyik lánytestvére Nyírgyulajon lakik, a másik Nyíregyházán, a harmadik már távolabb került, a fővároshoz közeli Nagykovácsiban él családjával. Ő maga pedig legalább hetente beugrik a szülői házba.

A szülői házba, ahol igen hamar megtanulta, mi is az a fekete zsír, a dohányzsír, amely annyira a kézre ragadt. Ám a dohány szeretete, a vele való foglalatosság élménye ellene volt mindenféle finnyáskodásnak.

– Jól is néztünk volna ki, ha elkezdünk pipiskedni! – mondja nevetve. Mi másféle leckét kaptunk otthon, amit a mai napig csak megköszönni tudok.

A nyírgyulaji általános iskola befejezése után a nagyvárosban találja magát. Nem csak találja, de fel is találja magát a debreceni Irinyi János Dohányipari Szakközépiskolában, az ott oly gyorsan elfutó évekre máig jó szívvel emlékszik. Nemcsak amiatt, mert a diákok kétharmada lány volt, hanem mert azt tanulhatta, ami valójában vonzotta, ami pluszt jelentett az addigi tudásához.

– Érdekelt, hogy az iskolában tanultakból, és a hajdúsámsoni gyakorlati oktatásból mit tudok otthon hasznosítani – mondja.

Mert, mint tudjuk, volt már némi ismerete azt megelőzően is a méregzöld színű, nagy levelű növényről.

Az érettségit követően az első munkahelye a nyíregyházi Dohányfermentáló Vállalat nyírbátori beváltó üzeme volt. A két év szakmai gyakorlat után újabb oklevelet szerzett egykori középiskolájában: és már technikusként dolgozhatott.

– E pályán aztán további intézményesített tanulásra nincs is lehetőség, a többi tudást a gyakorlat, az állandó nyitottság, az újra fogékonyság hozza meg, no meg, én inkább benne lenni, csinálni szerettem – mondja. Ezek a sovány, alig nyolc–tíz aranykoronás földek más növényt nem nagyon tűrnek meg, csak a dohányt, amely viszont haszonnal termeszthető.

A körzetfelügyelőséget 1980. január 1-jén a neki jobban tetsző termesztéssel cserélte fel: ekkor került ugyanis az ófehértói Búzakalász Termelőszövetkezethez. Előbb a dohányágazat helyettes vezetője volt, majd két év múltán már az ágazat vezetőjeként tevékenykedett.

A százötven hektáron termesztett Virgínia fajta biztosan jövedelmezett a szövetkezetnek, mondhatni: a legjobban a dohány hozta a dohányt a növénytermesztési főágazatban. Tóth Sándor viszont azt vette észre, hogy a fizetését nem ennek arányában kapja, fizetésnap után bizony nem kellett a zsebét soha visszavarrni.

Emiatt lett vállalkozó másodállásban. A munkahelyétől nem tudott elegendő területet bérelni, ezért a harmadik falu határában termelte meg a vállalkozásához szükséges dohányt. A rendszerváltozás szele Ófehértót sem kerülte el. A szövetkezet elnöke lemondott, a közgyűlés vezető nélkül maradt. A legfőbb testületi ülést aztán a volt főkönyvelő és Tóth Sándor vezették le. Az anyaszövetkezetből többen kiváltak, hasonlóképpen döntött a dohányágazat is, létrehozva az új típusú szövetkezeti formát. Sirokkó Szövetkezet néven jegyezték be, az elnöke pedig Tóth Sándor lett. Mindez 1992-ben történt.

– Az elején – tréfásan – sírok(ó)-nak neveztük, aztán a siránkozásról hamar letettünk, s keményen dolgozva haladtunk előre. A Nyidofer Rt.-ben megvolt a bizalmunk, amely be is váltotta reményeinket. A dohánytermesztés ’95–96-os mélypontja után már jobb esztendők következtek. A legkorszerűbb (bakhátas, öntözéses) művelődési módot produkálva lettünk a technológia referenciaüzeme, és évi bemutatók helyszíne. A szövetkezet a kerek esztendő elején, élve a törvényi lehetőséggel, a kft.-vé alakulását tervezi – mondja az elnök.

Tóth Sándornak a dohány a munkája és a hobbija. Egyébként nem dohányzik, az ófehértói önkormányzat képviselője. Kevés szabad idejét a szabadban tölti: a helyi vadásztársaság vadászmestere, a vadgazdálkodást irányítja. A puskát nem szereti, sokkal inkább a kis videokamerát: ő azzal céloz a fácánra, őzre. Erdőszéli lakásában így lel még inkább otthonra a természet.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése