Simon József

Iskolaigazgató,

Ófehértó

szszn_12-150_simon_jozsef.jpgKevesen mondhatják el magukról, hogy rácáfolnak a mondásra, mely szerint senki nem lehet próféta a saját hazájában. Bizonyára e kevesek egyike Simon József, az ófehértói Általános Iskola és Óvoda igazgatója. Ráadásul huszonhét évesen nevezték ki szülőfaluja iskolájában igazgatónak. Bármennyire is nagyobb lehetőséget kaphatnak ma a fiatalok, azért ez nem szokványos karrier.

Ófehértón 1963-ban született Simon József nyugdíjas gazdálkodó és Dávid Mária háztartásbeli édesanya fiaként. Testvére, Attila, vállalkozó. A felesége szintén pedagógus, lánynevén Éles Erzsébet. Ő matematikát és fizikát tanít ugyanitt. A baktalórántházi gimnáziumban 1982-ben tett érettségi után a művelődési ház igazgatója lett. Aki ismeri a nyolcvanas évek művelődési házainak életét, tudja, hogy pezsgő élet, ezerféle rendezvény, számos tennivaló adta a mindennapok munkáját. Simon József egyébként is szerette a szervezéssel járó feladatokat. Közben beiratkozott a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola történelem–népművelés szakára. Lassan rá kellett jönnie, hogy a kultúrára egyre kevesebb pénz jut.

Amikor befejezte főiskolai tanulmányait, óraadó tanárnak hívták az iskolába. 1990-ben pedig végleg átpártolt a katedrához. Egy évig megbízott igazgató, utána kinevezték. Ma az ófehértói gyerekek elmondhatják, hogy modern technikai körülmények mellett sajátíthatják el a tudományok alapjait. Ugyanolyan vagy legalábbis hasonló eséllyel pályáznak a városi gimnáziumokba, szakközépiskolákba, mint a városi társak.

Az iskolában tizennégy normál tanterem, egy-egy technikai, természettudományi, számítástechnikai terem található. Van egy videoszoba, községi és iskolai feladatokat ellátó könyvtár, egy 12×24 méter alapterületű tornaterem. Melegítőkonyha, szertár, orvosi szoba, iskolabolt jelenti a komfortot. A kétszáznyolcvanöt gyereket huszonegy szaktanár oktatja. A száznegyvenkét óvodással kilenc óvónő foglalkozik. Ha a technikai és adminisztratív dolgozók számát is idevesszük, akkor Simon úr több mint ötven dolgozó munkáltatója.

Rengeteg olyan feladatot lát el, ami másutt nem az iskolaigazgató vállára nehezedik. Nagy gondot fordítanak a számítástechnika és az idegen nyelv oktatására. Mind a kettőt a szülők is örömmel veszik és sürgetik. Csak egy jellemző adat: a gyerekek alig tíz százaléka használhat otthon is számítógépet. A tizenkét Pentium gép lehetővé teszi, hogy a nyolcadikosok órai keretben, a hetedikesek délután számítógépezzenek. Megrendeltek egy ISDN-vonalat, beköttették az internetet. Ófehértóhoz közelebb jött a nagyvilág.

Kiemelt figyelmet fordítanak a környezeti nevelésre. Mint az igazgató úr elmondta: már az óvodában megismertetik a kicsiket a téma fontosságával, a környezetismereti órákon pedig folytatják a gyermekek szép érzékének, tisztaság iránti igényének felkeltését. Ebben a témában kiállítást nyitnak, rendszeresen készítenek hulladékanyagból ötletes tárgyakat. Fákat, cserjéket ültetnek, összeszedik a szemetet, és a pedagógusok tapasztalata szerint így lényegesen megváltozik a gyerekeknek a környezetükhöz való viszonya. Tagjai a Bátori Iskolaszövetségnek, bár Simon úr azt látja, a helybeliek természetes vonzáskörzete nem Nyírbátor, hanem Nyíregyháza. Így volt ez akkori is, amikor még a baktalórántházi járáshoz csatolták a falut. Simon József szerint az iskola szellemi és tudományos műhely.

Ő maga is élen jár a tanulásban, hisz elvégezte a BME közoktatás-vezetői szakát, Nyíregyházán számítástechnikai szakmérnöki diplomát szerzett. A helybeli pedagógusok szakdolgozatai is a községhez kapcsolódnak. Simon igazgató úr elmélyülten foglalkozik a helytörténettel, az iskola történetével. Levéltárakban talált dokumentumokat, püspöki és esperesi körleveleket, összeírásokat, egyházi iskolai adatokat a régmúlt idők tanodájáról. Véleménye szerint a község legnagyobb reklámhordozója a sport, azon belül is a futball. Meghatározó még az atlétika és a labdajátékok. Baráti társasággal szabadidejében az igazgató is focizik. Ha más miatt nem is, de a sporteredmények okán szinte minden második nap szerepel Ófehértó a megyei lap sportoldalán.

Újságkiadási terveket is sző az igazgató: irányításával elkészítették a község címerének tervezetét, készülnek a millenniumi zászlóátadásra. Kiemeli még a művészeti oktatás szerepét, népi tánc és mazsorett, rajz és vizuális nevelés egészíti ki a programjukat. Az iskola kulturális központja a településnek, a rendezvényeken részt vesznek a tanulóik színvonalas műsorral. Személyre szabott figyelemben részesülnek a tehetséges és a felzárkóztatásra szoruló tanulók. A szociális hátrányokat igyekeznek mérsékelni.

Simon Józsefet megválasztották a helybeliek önkormányzati képviselőnek. Az oktatási és a szociális bizottság tagjaként gyakorta kell népszerűtlen intézkedésekhez is adnia a nevét. Elhivatottsággal, elkötelezetten végzi igazgatói és közéleti munkáját.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése