Hubicsák Béla

Iskolaigazgató,

Ramocsaháza

szszn_12-174_hubicsak_bela.jpgA pedagóguspálya meghatározó Hubicsák Béla életében. Noha iparos szülők gyermekeként nevelkedett – édesanyja, néhai Markovics Klára varrónő, édesapja, Hubicsák Béla férfiszabó – olyan indíttatással bocsátották a „nagybetűs élet”-be a fiatalembert, hogy segítsen átadni azt a tudást másoknak, amit ő megszerzett, s minden erejével dolgozzon a szűkebb-tágabb közösség javára.

Kisvárdán született, 1943. december 18-án. A szülők a másik gyermeknek, Klárának is tanári diplomát adtak a kezébe, ő jelenleg a záhonyi iskolában biológiát és kémiát tanít. Hubicsák Béla a feleségét is erről a szakterületről választotta, Sebők Sára tanítónő személyében. Ő is a ramocsaházi iskolában neveli, oktatja a felnövekvő nemzedék tagjait. Házasságukból két fiúgyermek született. Zoltán fizika–testnevelés szakos tanár lett, és szintén itt tanít. Az ő felesége is pedagógus, Dallos Beáta. Hosszú távon is ebben a községben képzelik el a boldogulás útját-módját, ugyanis építkeztek, családot alapítottak. Petra lányuk négy-, Zoltán fiuk egyéves. A másik gyermek Tibor, közgazdász, számítógépes szakmérnök és könyvvizsgáló, az APEH-nél dolgozik.

A kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban 1962-ben érettségizett Hubicsák Béla, és idekerült tanítani. Nagy megtiszteltetés volt ez a 18 éves fiatalembernek, bár először inkább külföldi egyetemen bővítette volna tudását. Az élet, a legnagyobb rendező, azonban mást tartogatott számára, ezért beiratkozott az egri tanárképző főiskola matematika–fizika szakára. 1966-ban vette át a diplomáját, amelyet munka mellett szerzett meg.

Ahogy végigpörgetjük a családi történelemkönyv lapjait, kiderül: az igazgató úr 18 éves kora óta, 1962-től tanít a ramocsaházi iskolában. Akkor 880 forintos fizetést állapítottak meg neki. Már 25 éves korában igazgatóhelyettes lett, ami – ismerve az előző társadalmi rendszerben meghonosodott előrejutási formákat – igencsak kiugró eredmény. 1979-től pedig ő az iskola igazgatója. Több kartársának még ő volt az osztályfőnöke, s most munkahelyi vezetője.

Ma már történelem, hogy milyen körülmények közt oktatták a gyerekeket még 22 évvel ezelőtt is. Amikor igazgatóként nézett körül az iskolában, azt látta, hogy 5 épületben – technikailag, műszakilag leromlott állapotúak voltak egytől egyig – szétszórtan kellett megszervezni a tanítást. 1990-re sikerült három helyre koncentrálni az iskola működtetését, és azóta is folyamatos a fejlesztés. 1995-ben érték el, hogy egy épületben, egy helyen működik az iskola. Jelenleg 12 tanterem, tornaterem, ebédlő, konyha és a tetőtérben 4 tanterem szolgálja a kényelmet. Hubicsák úr meggyőződése szerint még mindig kellene egy technika tanterem, egy tanuszoda, a szemléltető eszközök is folyamatos korszerűsítésre szorulnak. Szeretnék hozzáférhetővé tenni az internetet, hogy a ramocsaházi gyerekek is nyugodtan kalandozzanak a világhálón, és ismerjék meg a ma és a holnap informatikai minimumrendszerét. Öt éve ugyanis a jótékonysági bálok bevételéből fontos fejlesztéseket hajtanak végre, például vásároltak 9 Pentium számítógépet.

Az 1540 lelket számláló településen 171 gyerek iratkozott be az iskolába. Az új első osztályosok 30-an lesznek, ez mindenképpen két tanulócsoport indítását jelentené. A mostani 10 tanulócsoportban a gyermekek 28 százaléka cigány. Ráadásul a szülők a társadalom perifériáján élnek, ezért a gyermekek körében a felzárkóztató program azt tűzi ki célul, hogy megpróbáljanak lépést tartani a többiekkel. Halmozottan hátrányos helyzetűnek számít az a 11 gyermek, akik az alsó tagozatban összevont 1–4. osztályba járnak. A pedagógusoktól heroikus munkát, odaadást követel, hogy a minimális tudást, társadalomismeretet, beilleszkedési készséget, életvezetést megtanítsák nekik.

A tantestületet 16 pedagógus és 4 óvodapedagógus alkotja. Ma már csak szaktanárok állnak a katedrán, noha régebben csak a munkaerő fele rendelkezett szakképesítéssel. Ma pedig olyan eredményekre lehetnek büszkék, amelyek nem születhettek volna meg a tanárok szaktudása, szervezőmunkája, átlagon felüli teljesítménye nélkül.

Például kiemelkedik a sport, az országos elődöntőben a lány kézilabdacsapat háromszor is szerepelt. A fiú futballisták nevét országosan is jegyzik, egyszer például olasz csapatnak nézték a ramocsai gyerekeket, ugyanis a falu neve olyan olaszosan csengett a szervezők előtt… Megyei döntőt játszanak az idén, nyáron a leveleki tónál kajaktábort rendeznek. Megszervezték az úszásoktatást. A szakmai és a pedagógiai programban az anyanyelvi és a természettudományos ismeretekre helyeznek különös hangsúlyt. Tanórán kívül oktatják a számítástechnikát, kiemelten kezelik az idegen nyelvet, angolt tanítanak, de bármikor készek az orosz nyelv ismételt oktatására. Az Abigél Alapfokú Művészeti Magániskola révén népi táncot, zongorát, rajzot, festészetet tanítanak 72 gyereknek.

Hubicsák Béla 1968 óta tanácstag, önkormányzati képviselő, most az ügyrendi bizottság elnöke. Szabadidejében kirándul, olvas, kertészkedik.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése