Ruszkovics Gyuláné

Nyugdíjas igazgatóhelyettes, pedagógus,

Ramocsaháza

szszb 26 ncsé Ruszkovics Gyuláné.jpgA ramocsaházi Dr. Nyárády Mihály Általános Iskola minden egyes tanterme, helyisége a gyermekközpontúságot, a gyermekekre való odafigyelést sugározza. Ebben a miliőben töltött közel negyven évet Ruszkovics Gyuláné Juhász Ilona. A magyar–történelem szakos tanárnő 1971-ben került az oktatási intézménybe, nevelte, tanította az egész falu gyermekét, már egykori tanítványai gyermekeit is átkarolta az ő munkássága. A tősgyökeres ramocsaházi Juhász Bertalan apa és Sebők Ilona anya gyermekeként 1950-ben született. Húgai, Zsuzsa és Éva Budapesten élnek. Hogy tanár néni szeretne lenni, az már kicsi gyerek korában eldőlt, hiszen a gyerekkori szerepjátékok középpontjába mindig az „iskolásdi” került, ahol ő volt a tanító néni.

Az általános iskolát szülőfalujában végezte, majd Kisvárdán, a Császy László Gimnáziumban érettségizett. Nyír-egyházán, az akkori Bessenyei György Tanárképző Főiskola levelező tagozatán folytatta. Kiváló tanárai még jobban motiválták fiatalkori ambiciózusságát, feltörekvési vágyát.

1974-ben házasságra lépett a szintén tősgyökeres, helyi családból származó Ruszkovics Gyulával. Az élet, a családalapítás akkor sem volt könnyű, mégis két gyermeket hozott a világra, és nevelték őket nagy szeretettel. Lányuk, Éva, 1975-ben, majd fiuk, Attila, 1979-ben született. Ma már önálló életüket élik.

Ilike nagy-nagy szeretettel beszél a régi időkről, amikor még kezdő pedagógusként sokkal szerényebb körülmények között, óriási erőbedobással, egymás iránt nagy segítségnyújtással, szeretettel, egy akarattal a közös célért, a gyermekekért, sokszor munkaidőt, családot sem kímélve, mindent a tanulókért elv érvényesült. Persze, ez a cél és közös akarat most sem változott, csak a nevelési módszerek, elvek modernizálódtak a mai kor elvárásainak megfelelően.

Az oktatási intézmények szolgáltató intézményekké váltak, a szülők igényt támasztanak a különféle idegen nyelvek, a művészeti foglalkozások, a sport- és egyéb szakköri, továbbá a speciális foglalkozások megléte iránt. A kulturális rendezvények mindig színesebbé, mozgalmasabbá tették az iskola, a falu életét, hiszen a községi ünnepségekre az iskola tanulói prezentálták a színvonalas műsorokat. Ezek betanítása során Ilikére mint szaktanárra – segítség mellett is – oroszlánrész hárult. A szüreti mulatsággal és felvonulással a hagyományőrzést kívánták meghonosítani. Felsorolni sok lenne a különféle rendezvényeket, amelyeken a gyerekek és a pedagógusok részt vettek, akár helyi viszonylatban, akár más iskolában vagy településen megtartott programokon.

A Nyírségi Iskolaszövetség tagjaként számtalan tantárgyi, sport- és egyéb versenyen vettek részt, ahol mindig előnyös helyezéseket értek el. Így volt ez a megyei, de netán országos versenyen is, ahol a ramocsaházi tanulók sohasem vallottak szégyent. Nyomon követve a továbbtanulók útját, a felsőbb iskolákban is megállják helyüket. „Én pedagógusként mindig arra törekedtem, hogy minden gyermekben megtaláljam azt a jót, ami benne van. Ezáltal formálhatók, nevelhetők. Szép feladat a kiváló képességű gyermeket még feljebb juttatni a tudás fájára, de azzal a gyermekkel megtanítani több mindent, aki hátrányos körülmények közül jött, az az igazi siker” – vallja.

Az évtizedek során változó gyermekanyag és szülői háttérhelyzetek igazi felismerése adta számára mindig a megoldásokat, hogy akár mint osztályfőnök, vagy mint szaktanár, a szeretet láthatatlan szálainak kiépítésével áthidalja a problémákat.

Mint igazgatóhelyettes közel négy évig dolgozhatott Bagoly Albertné Ilike igazgatóval, akivel évtizedek óta jó barátság köti össze, hiszen ő egyike a régi, jó munkatársaknak. Jól tudtak együtt dolgozni, pontosan kiegészítették egymást a vezetői teendők során.

Az önkormányzat kiemelt feladataként kezelve az oktatást, minden erejével biztosította az anyagi forrásokat az intézmény működéséhez.

Az oktatás prioritást élvez, a gyermekek, a jövő zálogai a legfontosabbak. Simon József polgármester, aki már első perctől a falu élén minden tekintetben azért munkálkodott, és jelenleg is azon van, hogy a sokat fejlődött, virágos kis település, Ramocsaháza még szebb, még komfortosabb legyen az itt élő emberek számára. A nemrégiben megépült idősek otthonában működő klub ennek a korosztálynak a megbecsülését is jelzi. Ilike több éven át az idősebb generáció megmozgatásában is jeleskedett, hiszen műsoraikkal bejárták a falvakat, még a demecseri káposztás napokon is szerepeltek. Tette mindezt önzetlenül, minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Aztán jött az „unokázás”, amiért hálás lehet a sorsnak, hogy a kis Benedek unokával megáldotta őket. Így mit is kívánhatna mást, mint szeretetet, békességet, mindenekelőtt egészséget családja minden tagjának. Nem csak saját gyermekeinek, de minden fiatalnak boldogulást, munkahelyet, megélhetést e kis hazában.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése