Simon József

Polgármester, kistérségi elnök,

Ramocsaháza

szszb 26 szt Simon József.jpgOlyan, mint az egyszeri cipő-nagykereskedő – jut eszembe Simon Józsefet hallgatva –, aki Afrikába érve így kiáltott fel: „Ez a korlátlan lehetőségek hazája, hiszen itt még senki nem hord cipőt!” Ramocsaházán is bőven akadtak, s ma is adódnak kihívások.

Tizennyolc éve, 1992. május 24-e óta szolgálja polgármesterként a falut, s bizony hüledeznek a falunapra hazahívott elszármazottak, hiszen a község valamennyi középülete új vagy felújított, átépített. Nyáron talált új otthonra a védőnői szakszolgálat az egykori orvosi szolgálati lakásban, elkészült a barátságos, végre minden igényt kielégítő óvoda, és végre megújult az orvosi rendelő is. A falu néhány épülete valóságos kis gyöngyszem, s mindenütt rend, tisztaság, no és persze Jóska szenvedélyének megtestesítői, a virágok.

Büszkén mutat ki irodája ablakán: ott született, ahol az a piros cseréptetős ház van 1953. július 26-án, s most is ugyanott él. Az alapot meghagyta az utókornak, két követ pedig beépített az új házba. „Azért tudok ilyen lokálpatrióta lenni, mert a baktalórántházi iskolát és a katonaságot leszámítva én mindig itt éltem. Hozzám nőtt a határ, a falu minden zegzuga. Azon ritka kevesek közé tartozom, aki gyermekkorától arról ábrándozott, hogyan tudná a faluját szebbé, jobbá, tisztábbá tenni. Mindig egy élhetőbb világban gondolkodtam.”

Tisztes szegénységben nevelkedett, ahol édesanyja, Antal Erzsébet arra nevelte, ha foltos is, de tiszta legyen a ruhája. Mezőőr édesapja, id. Simon József megkövetelte a kemény fizikai munkát mind az öt gyerekétől, a hétvégi portatakarításkor még a trágyát is sarkosra kellett rakni. Innen eredezteti a belső igényét a szép környezetre.

Ramocsaháza valóságos mikrorégióként funkcionál, sok szolgáltatást nyújtva a környező településeknek. Nyír­ibronnyal és Nyírkérccsel társulásban működteti az iskolát és az óvodát. Kiépült a jelzőrendszeres házi beteggondozás, az idősek otthona mellett hamarosan alapoznak a demens betegeket ellátó részleg számára. Csupán a szennyvízhálózat várat még magára, de 2013-ig az is elkészül. Addig idehozzák a családsegítő és a gyermekjóléti szolgálat központját Ramocsaházára. A kisebbséget szolgálja majd a segítő ház, ahol a tisztálkodási és mosási lehetőség mellett az internet is hozzáférhetővé válik. Ez egy újabb segítség lesz a cigány gyerekek nevelésére és felzárkóztatására.

Szívügyének tartja az oktatást. Ha kell, keményen rendreutasít felnőttet, gyereket, de akár egy közös gitározásban is benne volna, ha ez az ára az iskolai munka elvégzésének.

A zene a mindene. 1973 óta muzsikál zenekarban. Ennek köszönheti, hogy az ibronyi művelődési házban kiszúrhatta magának azt a szép szemű gimnazista lányt. Hosszú udvarlás, a katonaidő alatti levelezés érlelte időtállóvá kapcsolatukat. „1976. október 30-án házasodtam össze a Szerelmemmel”– mondja. Mindig példás családi életet éltek Idukával, két lányukat harmonikusan nevelték. Az élet ezt nagyszerű vőkkel és két tüneményes unokával hálálta meg.

A Miskolcon jogot végzett Enikő lánya, Anna most kezdte az első osztályt. Olyan választékosan beszél, hogy a készségfelmérőjére csillagot kapott. A kis Míra négyéves kora ellenére nagyon racionális, felnőttként lehet kommunikálni vele. Az édesanyjuk sokat foglalkozik velük, mindketten roppant szófogadóak. A büszke nagyapának meg versenyt lágyul el a hangja és a tekintete, ahogy az unokáiról mesél…

Enci gyámügyeket intéz Nyíregyházán, közgazdász férje, Attila egy bankban dolgozik.

S hogy micsoda véletlenek vannak! Amikor a kisebbik lányáról kezd beszélni, pittyen a telefon: most hagyták el Mexikót, nászúton vannak ugyanis. Éva történelem–német szakon végzett Nyíregyházán, majd az egyetemen ráerősített a németre. Hosszú ideig Angliában dolgozott, ott tökéletesen elsajátította a nyelvet. Zoli, az ifjú férj informatikai céget vezet.

Simon József nyolc éve elnöke a Baktalórántházi kistérségnek. Nagyon büszke arra, hogy jelen sem volt megválasztásakor – épp a kórházi műtőasztalon feküdt. Úgy véli, azért esett rá a választás, mert mindig szeretett jó közösséget formálni maga köré. „Nem vagyok egy megosztó személyiség” – mondja.

Lételeme a szervezés, s ennek új keretet adott a kistérség, melynek előbb vagyona, intézményrendszere, gépkocsiparkja lett, majd ösztönző támogatásokat szereztek, beindítottak húsz közmunkaprogramot. 19 településen 1500 embernek adtak munkát, közel egymilliárd Ft értékben. Ezt követhette az infrastruktúra fejlesztése: a széles sávú internet és a kábeltévé hálózat kiépítése.

Míg sorolja az induló projekteket – közösségi egészségfejlesztési és felzárkóztatási program, munkaerő-piaci re-integrációs szolgáltatási rendszer beindítása, buszöblök építése –, vakítóan kék szemében a piros pontot kapott gyermek leplezetlen, ártatlan büszkesége csillog: „Ugye, jó lesz?”

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése