Szanyi Lászlóné

Polgármester,

Levelek

szszb_09-158_szanyi_laszlone.jpgLeveleken az első ciklusát tölti polgármesterként Szanyi Lászlóné, akinek életében jeles nap volt 1998. október 18-a. Ezen az őszi napon választották a község első emberének. Nagy kihívás számára a 2870 lelkes nagyközség irányítása, ráadásul egy olyan helyen, amely szülőfaluja.

Leveleken 1958-ban született, ötgyermekes családból származik. Testvérei elismert szakemberek. Az élet önállóságra nevelte a polgármester asszonyt, mindig a körülötte lévő kis közösség érdekében cselekedett. Minderre legelőször az általános, majd a középiskolában volt lehetősége. Aktívan bekapcsolódott a KISZ-életbe, tevékenykedett a járási KISZ-ben.

Érettségi után egészségügyi munkakörben helyezkedett el, majd 1977. január 15-től a Levelek Községi Tanács VB Szakigazgatási szervénél dolgozott. Egy évig képesítés nélkül az iskola alkalmazottja volt, majd másfél év múlva az államigazgatásba került, ahol megragadt. Több munkakört is jegyzett, előbb az adóigazgatásban, majd az igazgatásban dolgozott, munkáját mindig nagy szakmai hozzáértéssel, igényességgel végezte el.

Polgármesterré választása előtt szociális ügyintézőként dolgozott. Szociális érzékenysége nagy segítséget jelentett e nehéz szakterület ellátásában, hiszen az emberek tőle vártak tájékoztatást, útmutatást.

– Szolgálatnak tekintem a közszolgálatot, – mondta munkájáról a polgármester asszony. A rászoruló emberek számára segítséget találni, segítséget nyújtani, ez ma is az egyik legfontosabb feladatom, – folytatta.

A hatékonyabb segítség nyújtás érdekében mindig vállalta a továbbképzést. Jelenleg is tanul, 1998 szeptemberében kezdett főiskolai tanulmányokat a Kossuth Lajos Tudományegyetem szociális munkás szakán.

– A rendszerváltás a közszolgálatban dolgozóktól is szemléletváltást, más munkamódszereket kívánt – mondta a polgármester asszony.

Polgármesterré választása előtt választási elképzeléseit összefoglalva a község menedzselését vállalta minden területen és körülmények között. A helybeliek eddigi munkáját elismerve szavaztak neki bizalmat. Az eltelt egy év igazolta, hogy nehéz, embert próbáló poszt betöltését vállalta. Jelentős támogatást ad a képviselő-testület, amely partner a polgármesteri program megvalósításában. Az elképzelések a falu életének minden területét érintik: kiemelt helyen szerepel a lakosság bevonása a közéletbe, az információ áramlás biztosítása, tájékoztatási rendszer kialakítása, a lakosság létbiztonságának javítása, színvonalas oktatási, egészségügyi, szórakozási, sportolási és szociális ellátás igénybevételének biztosítása. Csökkenteni kell a hátrányos helyzetben élő családok számát, segíteni kell a fiatalok letelepedését, önálló életkezdését, fejleszteni kell az összetartást, a tenni akarást a faluban.

A polgármester asszony nagy erővel látott hozzá elképzelései megvalósításához. Pályázati lehetőségeket figyelemmel kísérve igyekszik azokat a község javára fordítani. A pályázati pénzek segítségével szeretné az önkormányzati intézmények rekonstrukcióját végrehajtani. Meg kell ugyanis vallani, hogy az önkormányzati intézmények felújításra szorulnak, s ezeket saját erőből nem tudják megoldani. Szanyiné a közhasznú munkavégzés szervezésével a foglalkoztatási gondok enyhítésére törekszik.

– Sajnos – mondta Szanyiné –, a munkanélküliség felszámolása szinte megoldhatatlannak tűnik. A képviselő-testület az elmúlt évben elhatározta a leveleki tó környékének turisztikai fejlesztését. ’99-ben Phare-pályázat segítségével viszik tovább e munkát. Az egész megyében és újabban a megye határain kívül is ismert leveleki tó nagyszerű pihenési lehetőséget nyújt az idelátogatóknak. A horgászok egyik ideális helye, számos nagy méretű halat fogtak ki a tóból. A község környezeti kultúrájának emelése, egészséges életmódra nevelése céljából az intézményvezetők, egészségügyi dolgozók, vállalkozók, hivatali dolgozók segítségével elkészült a község egészségképe, egészségterve, amellyel a Soros Alapítványtól pályázatot nyertek. Májusban megkezdődött a terv végrehajtása, parkosították a község központját, az intézmények környékét. Röplabda pálya épült a strandon, felállították a pihenőpadokat. Bekapcsolódtak a nyugdíjasok a közéletbe, a fiatal szülőknek pedig megszervezték a Baba-mama Klubot. Játékudvar készül a fiataloknak, és sok olyan kezdeményezést valósítanak meg, amely szebbé teszi környezetüket. A polgármester asszony jó szervező készségét példázza a falunapi rendezvény megszervezése, a program összeállítása. Emellett az intézmények színvonalas rendezvénnyel ünnepelték a sportegyesület megalakulásának 50. évfordulóját.

Szanyiné 1986-ban kötött házasságot, férje vállalkozó. Levelek községben telepedtek le, itt építkeztek. Két lányuk született. Katalin és Mária általános iskolások.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése