Terbócs Lászlóné

Körjegyző,

Levelek, Besenyőd

szszb_09-160_terbocs_laszlone.jpgTerbócs Lászlóné Szenes Mária 1954-ben született Leveleken. Édesapja korán meghalt, így a négy gyermek eltartásáról, taníttatásáról édesanyja egyedül gondoskodott. Testvérei közül a húga óvónő, a másik leánytestvére pedagógus, fiútestvére műszerész. Marika pedig Levelek és Besenyőd körjegyzője.

A jegyzőnő az általános iskolát szülőfalujában végezte el, majd a nyolcadik osztály befejezése után a nyíregyházi Kereskedelmi Szakközépiskolában tanult, ahol középfokú belkereskedelmi és áruforgalmi, gazdálkodási szakképesítést szerzett. A középiskolában aktívan bekapcsolódott a közösségi életbe, szervező titkárként dolgozott a fiatalok problémáinak megoldásáért. A tanulás és a közösségi élet mellett tagja volt az iskola kézilabda csapatának, a sport az egyik hobbija lett. A szakközépiskolában ’72-ben érettségizett és ugyanabban az évben július 1-től munkába állt az Apagy és Vidéke ÁFÉSZ-nél, mint eladó. Alig több mint egy évet dolgozott a szövetkezetnél, amikor ’73. augusztus 1-től váltott, és az apagyi községi tanács hivatalához került. Ettől az időponttól kezdve dolgozik az államigazgatásban.

’73-ban kötött házasságot, férje helybeli vállalkozó. Két lánya közül, Tímea pedagógus, 1998-ban ment férjhez, párja, Bodnár Tibor, újságíró. A másik lánya, Ildikó, főiskolai hallgató. A Terbócs szülők Levelek községben telepedtek le, ahol családiházat építettek. Apagy községben 1983. szeptember 15-ig állt alkalmazásban.

Áthelyezéssel hazakerült Levelek községbe dolgozni, ahol előbb, mint gyámügyi ügyintéző, majd munkatárs volt a pénzügyi csoportnál. Utóbbi helyen a költségvetéssel kapcsolatos ügyintézés és a pénzügyi csoport vezetése volt a munkája. Lelkes, ambiciózus szakemberként ismerték meg, akinek munkáját mindig is megbecsülték. Állandóan képezte magát, a munkaköreihez előírt vizsgákat eredményesen tette le. Mérlegképes könyvelői képesítést is szerzett, hogy a feladatát még magasabb színvonalon tudja ellátni.

Mivel szükséges az önkormányzat számára a szakember utánpótlás, vállalta, hogy a család és a munka mellett beiratkozik az Államigazgatási Főiskolára. A tanulmányait befejezve ’99. július 2-án az államvizsgát is sikeresen letette, így kézhez kapta főiskolai diplomáját. Minderre azért volt szüksége, mert 1997. június 15-én a nagyközségi önkormányzat képviselő testülete megbízta a jegyző helyettesítésével. A megbízatást a képviselő testület megelégedésére végezte, így amikor 1998-ban az üres jegyzői állást meghirdették, a jelentkezők közül a testület az ő pályázatát fogadta el. Nagy feladatot vállalt magára, hiszen nemcsak Leveleken, hanem Besenyődön is jegyző lett, ugyanis 1990 novemberében Levelek Nagyközségi Önkormányzata és Besenyőd Községi Önkormányzata körjegyzőséget alakított. A két községben összesen háromezer-hatszázan élnek. A két község irányítása, az állampolgárok ügyeinek intézése a körjegyzőhöz tartozik. A két községben egyébként külön képviselőtestületet választottak a helybeliek, és külön működnek az intézmények is. Levelek és Besenyőd élete egyébként az évtizedek alatt összeforrt, ezért a két képviselő testület egyes feladatoknál a közös megoldáson fáradozik. Az egészségügyi, fogászati alapellátást, kommunális hulladékgyűjtést társulással oldja meg a két képviselő testület. A jegyző a törvényesség őre, a törvényi előírások figyelembe vételével szervezi és végzi az önkormányzati, államigazgatási munkát.

Feladatköréhez tartozik a polgármesteri hivatal vezetése is. Igényes, precíz, ezért hasonlót vár a munkatársaitól is. Érdeklik az új feladatmegoldási módok, a számítógépes újdonságok. Támogatja a továbbtanulókat, önképzésre ösztönzi a hivatal dolgozóit. Az ügyintézők számítógéppel dolgoznak, amely nemcsak megkönnyíti munkájukat, hanem elősegíti az azonnali feldolgozást.

Levelek életében jelentős dátum volt 1998. augusztus 20-a, amikor új községházát avattak. Az épületben igényes, kulturált körülmények között történik a falu ügyeinek intézése. A tanácskozó teremben ülésezik a képviselő testület, emellett huszonöt-harminc fős rendezvényeknek is itt adnak helyet. A rendszerváltás óta a községben jelentős és látványos építkezések zajlottak. Kiépült a gázhálózat, a telefonhálózat, a szennyvíz csatorna, megvalósult a község teljes közművesítése.

Ezek a nagyberuházások a képviselő testület anyagi forrásait megterhelték, az intézmények megszenvedték ezt az időszakot. Felújításra nem jutott pénz, emiatt az állagmegóvás a legfontosabb feladat. Pályázati források igénybevételével szeretnék az óvoda, az iskola, a kultúrház rekonstrukcióját megoldani.

A községben magas a munkanélküliek aránya. A termelőszövetkezet megszűnése miatt a földek magánkézbe kerültek, de a kisparcellák nem nyújtanak megélhetést a lakosságnak. Munkahelyteremtő beruházások pedig nem valósultak meg a községben, de minden új kezdeményezést támogat a testület.

   (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése