Németh Zoltán

Jegyző,

Petneháza

szszb_22-190_nemeth_zoltan.jpgHa számba vesszük, menyi minden történt az utóbbi három évben Petneházán, ezen a közel 2000 lelkes településen, tény és való, hogy sikeresek a beruházási, a munkahelyteremtő programok. Ahogy a jegyző úr is fogalmaz, olyan volumenű beruházássorozat történt, melyet előtte évtizedekig nem tudott megvalósítani az önkormányzat. Mindezeknek már aktív közreműködője volt Németh Zoltán, a település fiatal jegyzője. Ez az életportré egyben lehetőség is, hogy visszagondoljon 31 év távlatából a történtekre, szülőfalujára, Baktalórántházára, ahol meglátta a napvilágot. Ahol nem csak az általános iskola, de az akkori Mező Imre, ma Vay Ádám Gimnázium padjait koptatta.

Mindezekben biztos családi háttér, értelmiségi, pedagógus szülők segítették, vigyázták őt és két lánytestvérét, Esztert és Anettet. Édesanyjuk pici koruktól plántálta beléjük nemcsak a mesék világán keresztül, de az esti beszélgetések, a közös játékok során is a családszeretetet és a tudás iránti vágyakozást. A szorgalmas, kitartó és tehetséges gyermek a baktai gimnáziumból is eljuthat az ország bármely egyetemére, főiskolájára. Ehhez motiváló osztályközösség, jó tanári kar, és osztályfőnök biztatása kellett, hogy a humán érdeklődésű fiú az érettségi után az Államigazgatási Főiskolán találja magát. Csak szuperlatívuszokban beszél a speciális, generalista képzést adó főiskoláról, mely kifejezetten erre hangolja a közgazdasági, pénzügyi, különféle jogi tantárgyak, a szociológia, a pszichológia stb. kurzusain keresztül a hallgatóit. Az emberek problémáinak kezelésére, konfliktusok megoldására ad intenciót magas fokon. ’97-ben az igazgatásszervezői diploma megszerzése után Baktalórántháza volt első munkahelye. ’98-tól mint aljegyző, majd ’99-től a megüresedett nyíribronyi állást nyerte el.

A jegyzői szakvizsga – ’99-ben – már csak papírforma volt, mert elég rutinos lett ahhoz, hogy önálló jegyzői állást töltsön be. Bőséges élettapasztalat-szerzéssel, termékenyen telt el a három év, amiből már több mint fél évet – 2002. februártól – Petneházán volt, heti két alkalommal.

A 2002-es önkormányzati választások után Petneháza jelentette a folytatást. Itt az előbbinél is nagyobb erőbedobással munkálkodott. Van is miért, hiszen fiatalodik a község. Örvendetes, hogy a településen a demográfiai hullám felfelé ível. Ez érződik az óvodában és a Petneházy Dávid Általános Iskolában, az elsős nebulók számában is. A kisebbség megfelelően integrálódik, jó a közbiztonság. Az emberek munkahelyet találhatnak a Baromfi Coop gyárában, de kedvező fekvése miatt dolgozhatnak több kistérségi településen, mint Baktalórántházán, Ramocsaházán, de akár Kisvárdán is.

Az AVOP-os és ROP-os pályázatokat kihasználva megtörtént az iskola tetőtéri beépítése, informatikateremmé való alakítása, szociális beruházások, teleház, egészségház, utak, járdák, a ravatalozó felújítása, az üzemi konyha HACCP minőségbiztosítási EU-kompatibilis modernizálása. Hiányát érzik egy 200 adagos étkezős, üzemi egységnek, de a fiatalok számára kultúrterem is kellene, s hátra van a középületek akadálymentesítése is. De van még mit tenni az utak építésénél, az infrastruktúra is fejlesztésre szorul. A Közép-nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás előnyeit kihasználva együttműködnek az idősek jelzőrendszerének kialakításában, speciális szakemberek bevonásával az oktatásban – gyógytornász, logopédus, pszichológus –, a gyermek­szakellátásban a családsegítő szolgálatban, a gyermekjóléti alapellátásban, beindult a központi orvosi ügyelet.

A jegyző a törvényesség őre, felelős vezető, aki nemcsak a képviselő testület és a polgármester munkáját segíti, maga is konkrét állásfoglalásokra, határozatok meghozatalára kényszerül.

„A jövőt nem tudni, bár bízom abban, hogy az államigazgatási hatáskör folyamatos megszűnésével az önkormányzatok joga és területi önállósága megmarad, még akkor is, ha a regionalizálásban a körjegyzőséget szorgalmazzák.”

Zoltán folyamatosan képezi magát, munkájában segíti angol felsőfokú nyelvvizsgája, informatikai ismeretei, mérlegképes könyvelői szakképesítése. De referenciája van pályázatokból, mint menedzsment, simán veszi a „mélyvíz-effektust”. Maximalitásában, munkabírásában, édesanyja példája áll előtte, aki óvodapedagógusként követendő fia számára, az élethosszig tartó tanulásban. Édesapja kézilabdás múltjából táplálkozva életeleme lett és maradt is a sport. Aktívan kézilabdázik, úszik, focizik.

„Szeretnék még családot hamarosan”– mondja, amikor a magánéletéről is kérdezem. Egy régóta kitartó kapcsolat révén ez is megvalósulhat.

Korábban, több mint négy évig Majoros Péter Pál előző polgármester úrral dolgozott együtt, az őszi önkormányzati választások eredményeként Tóth Istvánné polgármester asszonnyal, és egy új képviselő-testülettel gondolkodnak közösen Petneháza jövőjén, boldogulásán.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése