Majoros Péter Pál

Polgármester,

Petneháza

szszb_15-164_majoros_peter_pal.jpgÉlhetőbb települést szeretne varázsolni Petneházából Majoros Péter Pál, a 2002 őszén újraválasztott polgármester. Ízig-vérig tősgyökeres lokálpatriótának vallja magát és ismét nagy lendülettel vetette magát munkába. Örömmel és szívesen sorolja az eredményeket, amelyek mögött mindig ott húzódik egy kis jó szándékú elégedetlenség: még többet, jobbat akar tenni a községért és a közösségért.

Petneházán született 1956. július 22-én. Édesanyja Majoros Mária háztartásbeli, jó lelkű édesanyaként gondoskodott a család összetartásáról. Édesapja Majoros Pál görög katolikus lelkészként szolgálta az egyházközösséget. Testvére, Marietta, előadó, ügyintéző, Judit Kisvárdán röntgenasszisztens. Felesége, Osváth Magdolna, óvónőként dolgozott, sajnos gyógyíthatatlan betegség miatt időnap előtt itt hagyta szeretteit.

Házasságukból három gyermek született, Tímea húszéves, művészettörténetet és történelmet tanul a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Marianna másodikos a nyíregyházi Kölcsey-gimnáziumban, spanyol és olasz nyelven tanul. Nagy focirajongó, édesapjával együtt fényképezkedtek a Real Madrid világhírű csatárával, Raullal. A legkisebb gyermek, Péter Pál hatodikos a Jókai-iskolában.

A Bessenyei György Gimnáziumban érettségizett 1974-ben, majd mezőgazdasági gépész üzemmérnöki diplomát szerzett Mezőtúron 1977-ben Majoros Péter Pál. Szűkebb hazájába jött vissza dolgozni: a baktalórántházi Dózsa Termelőszövetkezetben – ide tartozott Nyírjákó és Nyírkércs is – előbb gépüzemeltető, majd műszaki vezető lett. Hosszú éveken át vezette ezt az önálló ágazatot, egészen 1991-ig a termelőszövetkezetben kereste a kenyerét.

Időközben elvégezte a tanárképző főiskola kulturális menedzser szakát. Ennek a diplomának különösen nagy hasznát látta a rendszerváltozás utáni években. Amint a tsz atomjaira hullott, szinte magától értetődő volt számára a kulturális élet pezsgő vérkeringésébe bekapcsolódni. A baktalórántházi művelődési ház igazgatójaként tevékenykedett 1992 és 1998 között. Minden korosztály képviseltette magát a rendezvényeken, például ötvenen jártak a nyugdíjasklubba, gyakran kirándultak és jól szórakoztak a fiatalok is.

Nagy elmaradást tapasztalt Petneháza életében Majoros Péter Pál. Ezért gondolta úgy, hogy a művelődési ház sikeres vezetése helyett polgármesterként többet tehetne szülőfalujáért. 1998-ban megválasztották a község első emberének, és az attól az időszaktól kezdve meghonosított szellem, valamint a fejlesztés eredményei jelentették számára a valódi kampányt a 2002-es választáson. Most ott folytatja, ahol abbahagyta. Valószínűleg nem lesz sáros út Petneházán, ha a kb. 3,5 km hosszú úthálózatot leaszfaltozzák. Két utcában befejezik a járdaépítést. Még a tervezési díjra is pályáznak, egyébként központi forrásból jelentős pénzeszközt kívánnak szerezni. Ebben az évben például az önhibáján kívül hátrányos helyzetű településeknek kiírt, valamint más pályázatokon kb. 50 millió forintot szereztek. A polgármester szerint évente számíthatnak hasonló összegre, és ez legalább 200 milliós fejlesztésre ad lehetőséget.

Terveik közt szerepel egy 350 adagos konyha és egy ebédlő megépítése, ebben akár lakodalmat is rendezhetnek. Csatlakozik hozzá egy színpad, egy tanácskozó- és egy házasságkötő terem is. Az önkormányzat által vásárolt kisbusszal hordják a tanuszodába, Gyulaházára a gyerekeket. A számítástechnikai fejlesztés az iskolában minőségi előrelépést jelent. Most pedig a pedagógusok számítógépes pályázatához biztosítják a 100 ezer forintos önerőt. Az 1999-ben átadott teleházba szívesen jönnek a fiatalok, az internet és a többi számítógépes szolgáltatás nagyobb vonzerővel bír, mint a hagyományos szórakozás.

Hosszú évekre megoldódik a foglalkoztatási gond Petneházán, ha átadják a magán beruházásban létesült baromfifeldolgozót. A 300 millió forintos beruházást 2003 tavaszán kezdik el és ősszel már 45–50 betanított munkást foglalkoztathat az üzem. A községben a szabad munkaerő 250–300 fő, és aki igazán akar, az már dolgozhat. Ebben jelentős szerepe lesz a nemsokára megalakítandó közhasznú társaságnak, amely elsősorban az önkormányzatra háruló gazdasági feladatokat látja majd el. Reményeket fűznek a nemrégiben létesült varrodához is.

A polgármester örül annak, hogy két város, Kisvárda és Baktalórántháza vonzáskörzetében akár városi szintű szolgáltatást szervezhetnek. A 14 falut tömörítő Közép-nyírségi Fejlesztési Egyesület tagjaként – gesztor Baktalórántháza – regionális és helyi fejlesztéseket tervezhetnek és valósíthatnak meg.

A közel 2000-es lélekszámú településen egyre több gyerek születik, az óvoda is rég kinőtte a jelenlegi épületet. Az egyházak tevékeny szerepet vállalnak a község életében: a görög katolikusok ikonosztázt hoztak létre, míg a reformátusok nappali ellátást nyújtó idősek otthonát szorgalmazzák. Külső megjelenésében is szebb, komfortosabb Petneházára érkezhetnek a vendégek négy év múlva.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése