Kiss Tibor

Polgármester,

Laskod

szszb_14-126_kiss_tibor.jpgMásodszor keresték meg a helybeliek Kiss Tibort, aki a Kristályvíz Kkt. területi művezetőjeként és igazgatóhelyetteseként 34 szatmári település ivóvíz- és szennyvízrendszerének üzemeltetésével foglalkozik, hogy jelöltesse magát polgármesternek. Az 1966-os születésű fiatalember laskodi lakosként látta: több fejlesztést valósíthatnának meg az 1127 lelkes településen. Úgy döntött, elfogadja a megméretést, és a 2002-es önkormányzati választáson az itt lakók neki szavaztak bizalmat. Számos tervet fogalmazott meg már a programjában, s most hozzákezdhet azok valóra váltásához.

Szabó Anna nyugdíjas édesanya és Kiss Péter nyugdíjas növénytermesztő édesapa a tisztességes, becsületes munkát adta útravalóul, és csak annyit kértek tőle már gyermekkorában is: döntéseiért minden körülmények közt vállalja a felelősséget. Az ötgyermekes családban ez nagyon fontos hozománynak számított. Testvérei közül Katalin Budapesten, Ferenc Petneházán él, Péter csőhálózat-szerelő, és Csaba, aki a Volánnál volt gépkocsivezető, sajnos már nem él. Felesége, lánynevén Papp Simon Zsuzsanna népművelő, jelenleg a családi vállalkozásukban tevékenykedik. Házasságukból egy gyermek született, Kiss Kinga Fruzsina 9 éves.

Kiss Tibor a nyíregyházi ÉVISZ-ben érettségizett 1984-ben, majd a bajai főiskolán szerzett diplomát. 1987-ben a kisvárdai Felső-szabolcsi Vízgazdálkodási Társulás építésvezető helyetteseként kezdett dolgozni, ezután letöltötte a katonaidejét, majd 1990 őszétől a Szavicsav mátészalkai üzemmérnökségénél, majd, a cég átalakulása után a mátészalkai városi vízműnél kereste a kenyerét. 1997-ben a Kristályvíz Kkt. szakmai rangot, a pozícióban pedig előrelépést hozott számára. Időközben létrehozta saját vállalkozását, magánközmű-tervezéssel és közműépítéssel kezdett foglalkozni. 34 település tartozik az irányítása alá, és mint igazgatóhelyettes, nemcsak belelát hanem szervezi, irányítja is a technikai folyamatokat. Ez mindenképpen jó iskola a polgármesteri feladatok ellátásához.

Az új polgármester szeretné Laskodot komfortosabb, élhetőbb településsé tenni. Jól tudja, hogy ehhez sok pénz kell, de úgy látja, hogy az államtól kapott normatív támogatás mellett sikeres pályázatokkal központi forrásokat lehet szerezni. Meggyőződése, hogy a helyi foglalkoztatási gondok enyhítésére munkahelyeket szükséges teremteni. Egyebek közt az elkövetkező 4 év programja lesz egy teleház létesítése, idősek napközi otthonának alakítása, valamint az építkezések, felújítások során helyi szakemberek foglalkoztatása. E programok megvalósításával, aki csak akar, talál munkát Laskodon.

Magától értetődik, hogy a polgármesteri hivatal és az önkormányzati intézmények működtetése ügyfélcentrikusan, szakszerűen, gyorsan kell, hogy történjen. Az infrastruktúra terén van még bepótolnivaló, a bel- és külterületi utakat szeretnék szilárd burkolattal ellátni, tervezik a vonalas telefonhálózatot, és az internet-hozzáférés megvalósítását. Terv szerint néhány szolgálati lakást hoznak létre, és a már említett teleházban 4–5 számítógép, kábeles vagy műholdas kapcsolat, internet, fénymásolás jelenti a szolgáltatásokat. A legnagyobb feladat a szennyvízberuházás előkészítése.

Az oktatási intézményekkel és azok vezetőivel szoros munkakapcsolatot akar kialakítani a polgármester úr. Régóta tervezik, de eddig halogatták az iskola részére egy alapítvány létrehozását. Ugyancsak régi gondot oldanak meg egy orvosi rendelő létrehozásával, várhatóan a régiben lesz a fogászat és az ügyeleti ellátás.

A helybeliek közérzete nemcsak rendelőben, infrastruktúrában mérhető, hanem nagy gondot fordítanak a laskodiak közérzetének javítására. Nemcsak annak adnak segélyt, aki kér, hanem a köz forintjait eljuttatják azokhoz is, akik nem kopognak rendszeresen a hivatal ajtaján. Létrehozzák a családsegítő szolgálatot, évente megtartják majd a nyugdíjas napot, a hetven éven felülieknek eltörlik a kommunális adót. Felemelik a temetkezési segélyt. Közösségi célokat szolgál a diák- és a tömegsport támogatása. Az önkormányzat szerzi be a szükséges sporteszközöket, és előteremti a fedezetet a sportszerek költségeire is. Felújítják az egykori rendezvényeket, például vacsorás bált tartanak, megrendezik az anyák napját.

A gazdaságélénkítés érdekében segítik a vállalkozásokat, az újak támogatására programokat dolgoznak ki. Ez azért is fontos, mert az európai uniós csatlakozást megelőzően a régió érdekeit hatékonyabban szükséges érvényesíteni. A közösséghez tartozás fontosságát, a szülőföld szeretetét, a laskodi kötődést szimbolizálja a temetőben megépítésre kerülő lélekharang, amelyet nem közpénzből, hanem magán felajánlásból szeretne megvalósítani majd az önkormányzat. S hogy minél ritkábban szóljon majd ez a bizonyos lélekharang, az óvodában, az iskolában az egészséges életmódra, a környezet megóvására, a család, és a közösség megbecsülésére oktatják, nevelik a jövő generáció tagjait.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése