Vitális Ferencné

Polgármester,

Nyíribrony

szszb 26 szt Vitális Ferencné.jpgBár felnőtt gyerekei vannak, simán letagadhatna egy tízest, úgyhogy nem is lényeges, valójában hány éves is Vitális Ferencné, Nyíribrony karcsú, csinos polgármestere. Szerényen mást szerepeltetne maga helyett, de a képviselőtestület úgy döntött, a polgármester asszony erre a legméltóbb, hiszen a település is neki szavazott bizalmat, immár harmadik alkalommal.

Pedig nem tősgyökeres ibronyi, idejött férjhez Nyírtétről még 1982-ben. 1986-tól 1999-ig a községi tanács pénzügyi előadójaként dolgozott, majd a megyei önkormányzat Testnevelés- és Sportintézetének gazdaságvezetője lett. Nem bánta meg ezt a kitérőt, szép időszaka volt életének. A megyei sportegyesületek és 28 civil szervezet pénzügyi-gazdasági munkáját végezte. Ekkor zajlottak az olimpiai felkészülések, mindenki átvette a sportolók lendületét. A jó hangulatban végzett sikeres munka tartást adott. Sokat tanult, értékes sportkapcsolatai máig megmaradtak.

Amikor 2002-ben első ízben megnyerte a választásokat, nem ciklusban, hanem nagyobb távlatokban kezdett gondolkodni. Első pillanattól az volt a célja, hogy ami megvalósul, az fenntartható, hatékony és hasznos legyen. Ehhez el kellett magát fogadtatnia a közösséggel. Mára szeretetet és bizalmat érez maga iránt, ebből építkezik, s ezt fordítja a település javára.

Jó mesterei voltak ebben. Az alapokat Molnár Sándornétól leste el, aki 1998-ig vezette a települést. Kitartó, jó szándékú, emberséges volt. Az akkori jegyzővel együtt egy felszabadult, jó kedélyű csapatot építettek maguk köré. Ilyen kollégákat talált maga mellé a polgármester asszony is.

2003-ban dr. Török László jegyző úr – ma már Nagykálló jegyzője – segítségével vágtak bele az első nagyszabású munkába. A 2006-ra befejezett 150 milliós beruházás eredményeképpen három ütemben megvalósították a 21. század óvodáját. A meseszépen berendezett ovihoz gyermekálomba illő kert és 300 adagos főzőkonyha tartozik.

Megyei tapasztalatai nyomán fontosnak tartotta, hogy Nyíribronyban is jöjjenek létre civil szervezetek. Az immár 81 éves Tűzoltó Egyesület és a Sportegyesület mellé megalakult az „Arany Ősz” Nyugdíjas és a Polgárőr Egyesület, majd a fiatalokat összefogó NYIFE. El nem múló érdemei vannak a szervezésben Jaczina Csabának.

S ez még csak a kezdet volt! Polgármester asszony keresni kezdi a szavakat, mit is emeljen ki az elmúlt évek eredményeiből. Segítségül hívjuk a választásra készült igényes anyagot, amelyben oldalakon keresztül sorolják az elmúlt ciklusban megvalósult beruházásokat. Szemelgetek ebből – helyszűke miatt – a teljesség igénye nélkül. Széles sávú internet és kábeltévé, telefon – a lakosságnak belépési díj nélkül. A ravatalozó, az egészségház teljes körű felújítása, a közvilágítás korszerűsítése, járdaépítés hat utcában, aszfaltozás, üvegház építése, rekreációs tó létrehozása. 2011 tavaszán pedig megindulhat a szennyvízhálózat építése, amely munkahelyeket is teremt majd.

2007-ben körjegyzőséget alakítottak ki Ramocsaháza községgel. Molnár Tibor jegyző úr fegyelmezett munkaerő, aki határozottan kézben tartja a köztisztviselői csapatot, s mindenben segíti a polgármester asszony munkáját.

Nehéz döntéseket is meg kellett hozni az idők során. 2008-ban a 100 alá csökkenő gyermeklétszám miatt csatlakoztak egy oktatási intézményfenntartó társuláshoz, amely azzal jár, hogy a 7–8. osztályos gyerekek Nyírkércsre járnak iskolába. S bár egy jól működő, korrekt, egymás hagyományait tiszteletben tartó, a partner érdekeit figyelembe véve működő szerveződésről van szó, ha az oktatási törvény lehetővé tenné, természetesen hazahozná gyerekeit az ibronyi iskolába.

Huszonöt éves közigazgatási munkájához partnerre talált a családjában is. ’89 óta a Vízügynél dolgozó férje rendkívül toleráns, nélküle nem lehetett volna ezt a teljes embert kívánó munkát elvégezni. Jutka arra mindig odafigyelt, hogy a munkát és a magánéletet szétválassza, így mindig a gyerekei voltak a legfontosabbak, nem maradt el az esti tanulás, számonkérés sem. Meg is lett az eredménye. Enikő számviteli főiskolát végzett, most közgazdász, Feri épületgépész-technikus. Az önkormányzati munka területén dolgoznak, mindketten Budapesten élnek.

Beszélgetésünk során mindvégig mosolyog, tele van lendülettel. Boldoggá teszi, hogy nem csupán neki szavaztak újra bizalmat, de a képviselő-testületnek is. Egy csöndes, de dinamikusan fejlődő településnek lehet az első embere, ahol dolgos, szorgos nép lakik, akik igyekeznek megteremteni maguknak az élhető feltételeket. Azt végezheti, amit szeret.

„Édesanyám szerint burokban születtem. Én még csak jót kaptam az élettől, és ezért hálás vagyok. Engem szeret a Jóisten.”

Mit lehet ehhez hozzátenni? Ne irigyeljék – inkább utánozzák őt! Vagy legalább tanuljanak meg ilyen őszintén mosolyogni.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése