Kálmándi István

Polgármester,

Besenyőd

szszb_09-118_kalmandi_istvan.jpgBesenyőd polgármestere, Kálmándi István 1954. július 26-án született, az ezredfordulón a negyvenhatodik születésnapját ünnepelheti. Édesapja nyugdíjazásáig igen jelentős beosztást töltött be, hiszen termelőszövetkezeti elnök volt, a környéken szinte mindenki ismerte. Édesanyja a háztartást vezette, a három gyermekről gondoskodott. Kálmándi István az általános iskolai tanulmányait Besenyőd községben végezte el 1968-ban. Ezután több lehetőség közül a mátészalkai mezőgazdasági szakközépiskolát választotta továbbtanulásként, ahol 1972-ben sikeresen érettségizett. Ebben természetesen szerepet játszott kötődése a mezőgazdasághoz és édesapja foglalkozása is. A középiskola befejezése után a tárközségben, a leveleki Dózsa Mezőgazdasági Termelőszövetkezetben helyezkedett el, akkori beosztása állattenyésztő volt.

Alig egy évvel később, 1973. május 23-án kötött házasságot a polgármester a besenyődi Puskás Piroskával, aki tanítónő. Házasságukból két gyermek született, 1973-ban Piroska, 1974-ben Marianna. Mindketten családot alapítottak, két unoka is született.

A téesznél eltöltött öt év után váltott, s 1977-ben került Kálmándi István a nyíregyházi Közúti Építő Vállalathoz, ahol szállításvezetőként dolgozott. Ez volt a munkahelye a polgármesternek az első szabad választásokig. Mint tősgyökeres besenyődinek szavaztak bizalmat a helybeliek, amikor polgármesternek választották. Kálmándi István 1990. október 15-től ’91. április 18-ig társadalmi megbízatásban végezte a polgármesteri teendőket, majd azóta főállásban tölti be ezt a tisztséget.

A legutóbbi két választáson is bizalmat szavazott számára a falu lakossága, úgyhogy a polgármesteri székben harmadik ciklusát tölti. Az első választáson fontos tényezőként említjük meg, hogy a polgármester mindössze harminchat éves volt, ami azért jelentős, mert ennyire fiatalon kevés polgármestert választottak meg. Egy olyan falunak a polgármesterévé választották, amelynek lakossága 1998-ban mindössze hatszázharminchat volt. A lakosok száma stagnál.

Az eltelt tíz év alatt a polgármester megpróbált minden lehetőséget kihasználni a falu fejlődése érdekében, szinte valamennyi lehetséges pályázati felhívásra elküldték jelentkezésüket. Ezek között több sikeres volt. A pályázatokon nyert pénzekből többek között megépítették a Besenyőd és Ófehértó közötti összekötő utat, ami jelentősen javítja a közlekedést, belső útjaikat pedig leaszfaltozták. Bevezették a vezetékes gázt, ami azért is fontos volt, mert korábban mindössze a lakások egynegyedében volt gázszolgáltatás. A gáz bevezetése után következett a szennyvízhálózat kiépítése, majd Levelek községgel együtt közös beruházásként megépítették az ivóvíztisztítót. Ugyanígy közös beruházással épült a szeméttelep és a szennyvíztisztító.

A polgármesteri hivatali feladatok ellátására a két önkormányzat körjegyzőséget alakított, a körjegyző a leveleki Terbócs Lászlóné. A két település, Besenyőd és Levelek az egészségügyi, fogászati alapellátási és a kommunális szemétgyűjtési feladatokat társulásban látja el. Viszont önálló oktatási intézmények alakultak, amelyek folyamatos működése biztosított annak ellenére is, hogy a gyermeklétszám növekszik. Az óvodai és az általános iskolai oktatás feltételei a huszonöt férőhelyes óvoda és az öt iskolai osztályterem révén megoldottak. Az önkormányzat által működtetett másik intézmény, a könyvtár hatezer könyvvel várja az olvasni vágyókat.

A termelőszövetkezet megszűnésével viszont nagyon sok munkanélkülit számlál a település, akiknek a foglalkoztatását közhasznú munkásokként próbálják megoldani. A közmunka programokhoz csatlakozott a község, a hivatal benyújtotta a szükséges pályázatokat, amelyekkel a foglalkozási gondokon enyhíteni tudnak. Mindez azért is szükséges, mert a községben mindössze nyolc működő vállalkozást számláltak össze 1998 végén. A helybeliek elsősorban a közeli Leveleken illetve a megyeszékhelyen, Nyíregyházán próbálnak munkát találni.

A polgármester tervei között szerepel egy új községháza megépítése, valamint a Református Egyházi ingatlanok kártalanításából származó összeg fejlesztési célra fordítása. Mindezt Kálmándi István a képviselő-testülettel együtt kívánja megvalósítani.

A képviselő-testületbe a faluért önzetlenül dolgozó, elképzelésekkel rendelkező embereket választottak be már az előző két ciklusban is. A hét tagú képviselő testületnek a hat férfi mellett egy hölgy is a tagja. Valamennyien függetlenként jutottak be a testületbe, csakúgy mint a polgármester. A falukép folyamatosan szépül, a közlekedés a környező városokba megoldottá vált. A falu közepén elhelyezkedő emlékmű különösen szép színfoltja a településnek.

– A természet szeretete gyermekkoromtól bennem él – vallja a polgármester. Édesapámmal együtt jártam be a községet körülvevő erdőt, mezőt. Huszonöt éve vadászom, de az igazi kikapcsolódást a család együttléte és az unokák jelentik.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése